Több százan részesültek eddig ingyenes méhnyakrák szűrésben Háromszéken, legközelebb augusztus végén lesz rá lehetőség

2022. augusztus 12. – 18:23

frissítve

Több százan részesültek eddig ingyenes méhnyakrák szűrésben Háromszéken, legközelebb augusztus végén lesz rá lehetőség
Fotó: Finta Hajnal / méhnyakrák szűrő mobil karaván

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a Kovászna megyei Kovásznára, Zágonba és Zabolára látogatott el a méhnyakrák szűrő mobil karaván, amely több száz 24-65 év közötti nőnek biztosított ingyenes méhnyakrák tesztelésére – közölte a Transtelexszel Dr. Finta Hajnal, a szűrési program koordinátora.

Elmondása szerint a karavánindító esemény óta a legnagyobb változás az volt, hogy már a 30 feletti korosztály is részt vehetett a szűrési programban, illetve hogy az ingyenes Babeş-Papanicolau tesztelés mellett már a méhnyakrákért felelős HPV vírus szűrésére is sor került.

  • Augusztus 11-én Zágonba és Zabolára utaztak, ahol összesen 77 nőtől sikerült mintát venniük, amelyeket a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban kerülnek feldolgozásra és kiértékelésre, amelyek eredményeit személyesen közlik az érintettekkel. (Zágonban és Zabolán Molnár Annamária és Kanabé Adél családorvosok segítették a programot.)
  • Másnap Kovászna városában két helyszínen is tesztelési lehetőséget biztosítottak a mozgó orvosi rendelőben, ezek közül a kovásznai ''Dr. Benedek Géza'' Szív- és érrendszeri Rehabilitációs Kórház udvarán több mint 100 nő számára nyújtott szűrést, illetve a HPV tesztelésre.
  • Valamint Kovászna városközpontjában pedig a Centrul Balnear Covasna vezetősége biztosította a logisztikai hátteret, ahol további több tucat nőt tudtak fogadni.

A koordinátor szerint komoly előzetes mozgósítási és informáló kampány előzte meg a szűrést, amelyet olyan nők végeztek el, akiknek nagy többsége az egészségügyi rendszer alkalmazottja, és akik személyes hozzáállásukkal példát mutatnak a közösségnek, azt üzenve, hogy minden nőnek oda kell figyelnie saját egészségére, el kell járnia rendszeresen a szűrővizsgálatra.

Elmondása szerint annak ellenére, hogy sokan jelentkeztek, továbbra is népszerűsíteni szeretnénk a prevenciós programot, hiszen van még munkánk, több tízezer nő van még a megyében akikhez szeretnénk ha eljutna az információ és élnének az ingyenes lehetőséggel.

„Két sikeres nap van mögöttünk és máris készülünk a következő akcióra, amely augusztus 22-26 közt fog zajlani. A helyszíneket és a részletes programot a jövő hét folyamán fogjuk közölni”

– mutatott rá Dr. Finta Hajnal.

A vizsgálat alkalmával mintavétel történik a Babeş-Papanicolau kenethez, illetve a Humán Papillóma Vírus meghatározáshoz, amellyel kimutathatóak már az esetleges korai elváltozások. A mintavétel alkalmával egyszerhasználatos eszközökkel dolgoztak, ezáltal is biztosítva a fertőzésmentes körülményeket.

A méhnyakrák megelőzését, korai felismerését szolgáló program keretében, az észlelt betegség kezelését is ingyenesen megtérítik az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően.

A program július végén indult, akkor Sepsiszentgyörgy főterén a sajtóesemény idején várakozó kisbuszt látva több sepsiszentgyörgyi nő is jelentkezett szűrésre. A mozgó rendelő ezután Szentkirályra, Illyefalvára és Aldobolyra, megfordult Gelencén és környékén, illetve Haralyban, Hilibben és Torján is. Ezeken a településeken a polgármesterek, civilek, családorvosok népszerűsítették az eseményt. Azóta a program részeként Sepsiszentgyörgyön, a megyei kórházban is elkezdődik a szűrés, ami a megye több kórházára is kiterjed majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!