Ingyenes méhnyakrák szűrésre lesz lehetőség az elkövetkezendő napokban Kovásznán, Zágonban és Zabolán

2022. augusztus 9. – 17:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A méhnyakrák szűrési mobil karaván újra Háromszéken tartózkodik augusztus 11-12 között. Ezúttal Zágonban, Zabolán és Kovásznán lesz lehetőség méhnyakrák szűrésre – adta hírül Dr. Finta Hajnal, a szűrési program Kovászna megyei koordonátora.

A méhnyakrák szűrési programra a 24-64 éves nők részvételét várják. Sor kerül majd ingyenes Babeş-Papanicolau tesztelésre, illetve HPV szűrésre is. A méhnyakrák megelőzését, korai felismerését szolgáló program keretében, az észlelt betegség kezelését is ingyenesen megtérítik az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően.

A vizsgálat alkalmával mintavétel történik a Babeş-Papanicolau kenethez, illetve a Humán Papillóma Vírus meghatározáshoz, amellyel kimutathatóak már az esetleges korai elváltozások.

A karaván programja a következő:

  • Csütörtök: Zágon orvosi rendelő udvara 10.00 órától; ugyanezen a napon Zabolán, szintén az orvosi rendelő udvarán 16.00 órától;
  • Péntek: Kovásznai Szívkórház 10.00 órától; kovásznai központ 14.00 órától;

Az események keretén belül a 24-64 év közötti nők számára felvilágosító-informáló-nevelő-tudatosító beszélgetésekre kerül sor, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmüket a méhnyakrák megelőzésére, annak lehetőségére, hogy minél többen vegyenek részt a rendszeres orvosi vizsgálatokon, ezáltal megelőzve a rák kialakulását. „Kérem éljenek ezzel a lehetőséggel!” – tette hozzá Dr. Finta Hajnal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!