Románia miniszterelnöke szerint Orbán Viktor kijelentéseinek nincs helyük Európában

2022. július 28. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön első ízben reagált Orbán Viktor magyar kormányfő szombati, Tusványoson elmondott beszédére. „Az ilyen nemkívánatos kijelentéseknek nincs helyük egy olyan Európában, ahol 27 ország él békében és jólétben” – mondta Ciucă.

A gyulafehérvári látogatása utáni sajtótájékoztatón a miniszterelnököt arról is megkérdezték, hogy lesz-e vita erről a koalícióban, de a kormányfő válasz nélkül hagyta az újságíróknak ezt a kérdését.

„A román befogadó nép, és ez az elmúlt hónapokban is láthattuk, amióta tart az orosz-ukrán háború. Románia pedig olyan ország, ahol több etnikum él együtt, és nagyon jól élnek, békében és nyugalomban” – részletezte a miniszterelnök.

„Innen, Erdély szívéből szeretném megerősíteni a tolerancia, a bölcsesség, a szolidaritás és az európai értékek tiszteletének üzenetét, és meggyőződésem, hogy a történelemre tekintve mindannyian megérthetjük, hogy ami összeköt bennünket, sokkal fontosabb, mint ami elválaszt” – tette hozzá a miniszterelnök.

Az első reakciók a román kormánypártok részéről már hétfőn napvilágot láttak, majd az ellenzéki politikus, Dacian Cioloș közösségi oldalán reagált a történtekre. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerdán nyilatkozott az ügyről, és azt mondta, Orbán Viktor beszéde nemcsak a románok, hanem mindenki számára sértő. A kormánykoalíciós párt elnöke szerint a koalícióban is meg fogják vitatni az incidenst, és nyomatékosította, hogy hiányolja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azonnali reakcióját az elhangzottakra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!