Dacian Cioloș: Jó volna tudni, mi a véleménye Kelemen Hunornak Orbán beszédéről

2022. július 26. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik azoknak a romániai politikusoknak a sora, akik reagálnak Orbán Viktor tusványosi beszédére. Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Párt, az USR volt elnöke, a frissen alapított REPER vezetője, EP-képviselő Facebook oldalán közzétett szövegében az RMDSZ-nek és a szövetség elnökének, Kelemen Hunornak a felelősségét firtatja a történtekben.

A politikus felidézi, többször felhívta Kelemen Hunor figyelmét arra, hogy Orbán „a tűzzel játszik, amikor revizionista és szélsőséges érzelmeket próbál szítani”. Cioloș beszámolója szerint „Kelemen Hunor mindig megvédte politikai barátját, és nem zavarta az a vazallusi pozíció, amelybe emiatt kényszerült, annak ellenére, hogy évek óta a román kormány miniszterelnök-helyettese. És ezt olyan hevesen tette, hogy nem tudok nem elgondolkodni a politikai lojalitásán” – olvasható az EP-képviselő által közzétett szövegben.

Dacian Cioloș kijelentette, hogy az aktuális helyzetben szükség volna a pozíciók tisztázására. „Szeretném látni, hogy Románia miniszterelnök-helyettese hogyan veszi tudomásul egy olyan személy kijelentéseit, aki azért jött Romániába, hogy ‘a jó megértés és a szomszédság szellemében’ mindenkit provokáljon.

Úgy vélem, hogy a ‘szemforgatáson’ és az irracionális nemzeti dühön túlmenően világos és egyértelmű választ kell megfogalmaznia a kormánykoalícióban részt vevő politikai párt vezetőjeként” -írta Cioloș, azzal folytatva, hogy Kelemen Hunor is Románia törvényeinek hatálya alá tartozik, és annak megfelelően kell viselkednie.

Az USR volt elnöke szerint Románia miniszterelnökének és a külügyminiszterének is az volna a feladata, hogy felvegye a telefont, és magyarázatot kérjen a magyar kormányfőtől a romániai látogatása során tett kijelentésekért.

„Magyarország miniszterelnökének meg kell értenie, szívesen látják Romániában addig, amíg nem feledkezik meg a józan észről. …Ezek a provokációk szándékosak, és Orbán Viktor nem beszél átgondolt stratégia nélkül. A román kormányfőnek és külügyminiszternek kötelessége tehát közbelépni és megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, amelyek veszélyessé válhatnak” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő a szélsőséges üzenet potenciális kockázatára.

A politikus azt is nyomatékosította, hogy a kijelentések szélsőséges jellegük ellenére biztosan visszhangra találtak a közönség egy részében és Románia is előbb-utóbb szembesülni fog Orbán Viktor tetteinek és beszédének hatásával. Ugyanakkor, tette hozzá Dacian Cioloș, Romániának nincs más választása: jószomszédi viszonyt kell ápolnia Magyarországgal és a magyar néppel, ezt a kapcsolatot pedig remélhetőleg „Orbán Viktor nem tudja saját politikai céljai érdekében gátlástalanul eltéríteni.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!