Orbán a lelátón: focimeccsel indult a miniszterelnök erdélyi programja

2022. július 22. – 09:00

frissítve

Orbán a lelátón: focimeccsel indult a miniszterelnök erdélyi programja
Politikus szurkolók Orbán Viktor körül. Balról jobbra: Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, Orbán Viktor miniszterelnök, Diószegi László a futballklub tulajdonosa és Potápi Árpád János, fideszes országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár – Fotó: Sepsi OSK Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország miniszterelnöke csütörtökön érkezett Erdélybe, de nem Tusványoson indította a programját, hanem Sepsiszentgyörgyön, ahol a szerencsés véletlen úgy hozta, hogy a magyar támogatásból felépült és még az országgyűlési választások előtt átadott vadiúj stadionban megnézhette a helyi labdarúgó csapat, a Sepsi OSK mérkőzését. A miniszterelnököt a futballklub tulajdonosa, Diószegi László fogadta a stadion előtt, majd belépéskor a szurkolók „Köszönjük, Viktor!” felkiáltással üdvözölték.

Mintegy 7 ezer jegyet adtak el, telt házas volt a mérkőzés, sőt a tusványosi tábor is kiürült erre az időszakra: a Facebookon megosztott fotók szerint a legtöbb erdélyi és magyarországi politikus a lelátókon gyúródott és a miniszterelnökkel fotózkodott.

Németh Zsolt, Potápi Árpád János, Zsigmond Barna Pál, Kelemen Hunor, Antal Árpád, Tamás Sándor, Csoma Botond – csak néhányan azok közül a politikusok közül, akik feltűnnek Orbán előtt, mellett, mögött a fotókon, amelyek csütörtökön este valósággal elárasztották a közösségi médiát.

A Sepsi OSK a szlovéniai Olimpija Ljubljana ellen játszott az Európa Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában. A telt ház előtt megrendezett mérkőzés előtt a szurkolók elénekelték az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, majd a jól megszokott hajrá Szentgyörgy rigmussal megadták az alaphangot.

Egyébként egyetlen román televízió sem közvetítette a meccset, ugyanis a Román Kupa elnyerésekor Bukarestben a szurkolók a Székely Himnusz eléneklésével és a Ria, Ria Hungária skandálásával ünnepeltek a román fővárosban. A román sportsajtó azt is kiszúrta, hogy a Sepsi OSK – Voluntari kupadöntőn a sepsiszentgyörgyiek kapusa, Niczuly Roland nem tette a szívére a kezét a román himnusz lejátszása közben, és a székelyföldi szurkolók kemény magjának egy része tüntetően hátat fordított a pályán felsorakozott labdarúgóknak. A szimbolikus és egyesek számára sértő gesztusokra a román média, a tömegsportok iránt érdeklődő románok hevesen reagáltak, és a székely hokisok után, a focicsapatot – és annak szurkolótáborát – is össztűz alá vették. Egy kimondatlan médiabojkott is szerveződött az sepsiszentgyörgyi fociklub ellen, amely bár a romániai bajnokságokon indul, szurkolói csak magyar nemzeti szimbolisztikát használnak.

A Sepsi OSK vezetősége végül úgy döntött a csütörtök esti mérkőzés kapcsán, hogy a csapat YouTube csatornáján közvetítik a meccset: „természetesen” csak magyar nyelvű kommentár volt. „A mérkőzés kommentárjának nyelvválasztása elégedetlenséget váltott ki, a YouTube-közvetítéshez fűzött hozzászólásokban egyes nézők jelezték, hogy semmit sem értenek abból, amit a kommentátor mond” – írta meg a ProSport.

A Sepsi OSK végül hátrányból fordítva 3–1-re nyerte meg az Olimpija Ljubljana elleni párharcot, a mérkőzés végén pedig a szurkolók részéről felhangzott a Szép volt fiúk, majd rázendítettek az elmaradhatatlan székely himnuszra is.

Orbán Viktor egyébként szombaton fog beszédet mondani Tusványoson.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!