Tusnádfürdő: ittas turista a bocsát piszkálta, megcsapta az anyamedve

2022. július 6. – 19:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az esetből nyilatkozatháború is lett: Borboly Csaba kemény fellépést sürget, Tusnádfürdő polgármestere szerint viszont nem indokolt az állat kilövése.

Tusnádfürdőn hétfőn éjjel medve sebesített meg egy 47 éves magyarországi turistát az egyik hotel parkolójában. A férfit a csíkszeredai kórházba szállították, ahol ellátást kapott, az élete nincs veszélyben.

Az esetre azonnal reagált Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke, aki gyakran készít videókat a medvebalesetekről. Ezekben többnyire azt hangsúlyozza, hogy a medvék jelenléte Székelyföldön óriási veszélyt jelent és hatékony fellépést sürget ellenük. Volt, hogy a kórházba is bement az áldozatokhoz videót készíteni, hogy még jobban nyomatékosítsa a mondandóját.

Ezt az alkalmat sem hagyta ki, szintén videóban magyarázta el az álláspontját. Először is azt, hogy tűrhetetlen, hogy a medvék „fényes nappal” emberre támadjanak egy parkolóban. Ezzel szemben kiderült, hogy az eset valójában éjjel történt. Majd felszólította a tusnádfürdői helyi intervenciós bizottságot, hogy „legyenek bátrak” és tegyenek eleget a „kötelességüknek”. Azt konkrétan nem mondta ki, hogy öljék meg a medvét, viszont hosszan ecsetelte, hogy milyen szörnyű a helyzet, ami megoldásért kiált. A helyi bizottságoknak egyébként jogukban áll elkergetni, elszállítani, de megölni is egy olyan medvét, amelyet veszélyesnek ítélnek.

Majd az úgynevezett „medvemaffiáról” is beszélt Borboly, amely ellen néhány hete nyílt harcot hirdetett. A megyeházára kifüggesztett, angol nyelvű feliratban tiltakozott a „szervezet” tevékenysége ellen, amely szerinte emberéleteket sodor veszélybe. Mint kiderült, az üzenetet azért írta angolul, mert Brüsszelnek szánta. Viszont, ahogy a harc meghirdetésekor, úgy most sem derült ki egészen pontosan, kik is alkotják a „medvemaffiát” és miként védekezhetünk ellenük. Annyit árult el, hogy a szervezet tagjai „köztünk járnak”, sok pénzt zsebelnek be, nem törődnek az emberek biztonságával, és vaskos tanulmányokat készítenek, melyek semmi másra nem jók, minthogy papírhulladékként leadják a Rematnak.

Nem kellett volna cukkolni a medvét

Butyka Zsoltot, Tusnádfürdő polgármesterét a Székelyhon szólaltatta meg, aki leszögezte: nem fogják megölni a hárombocsos anyamedvét.

Bocsos anyamedve Tusnádfürdő környékén – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
Bocsos anyamedve Tusnádfürdő környékén – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A lap szerint egyébként a megsebesült férfi ittas volt, és a főút közelében talált rá az egyik bocsra. Azonban hiába figyelmeztették, hogy nem ajánlatos hozzányúlni, csak megfogta, mire az állat „sírni kezdett”. A pár száz méterre levő anyamedve pedig ezt meghallva odarohant, és a karján és a combján is megsebesítette a férfit.

„Ahogy a tavaly is alkalmaztuk a vonatkozó jogszabályt, úgy idén is fogjuk, hogyha látjuk, hogy probléma van. Ez azonban, hogy valaki rámegy a medvére és cukkolja, nem az az eset. Hogyha nem lett volna emberi hiba, valószínű, hogy nem történt volna meg a támadás” – idézte a Székelyhon Butyka Zsoltot. A polgármester hozzáfűzte, hogy ezt a példányt hosszú ideje figyelik a szakemberek, többször bement már a városba, ahol kiürített kukákat, viszont fél az emberektől.

A dolognak ez az aspektusa azért fontos, mert Tusnádfürdő a „legmedvésebb” település egész Erdélyben. Az üdülővároska a medvék évszázadok óta használt egyik fontos migrációs útvonalán épült ki, ezért olyan példányok is megjelennek a településen, melyek nem emberhez szokott, ún. habituált medvék. Utóbbiak elvesztették természetes félelmüket az emberektől, ezért rendszeresen járnak be településekre, akár házakba is a könnyen megszerezhető élelemért, ami komoly balesetek forrása lehet.

A város vezetősége egyébként sokkal inkább tekint lehetőségként a medvék jelenlétére, mintsem problémaként. Keresik a megoldást a békés együttélésre, amiben a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem szakértői csapata is segíti őket, biztató eredményekkel. A városbrandet is igyekszenek a medvékre építeni, eseményeket, fesztiválokat szerveznek, amelyek egyik központi témája a medve és az ember együttélési lehetőségeinek ismertetése.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!