Tánczos szerint bizonyítékok híján csak puszta propaganda Borboly „medvemaffia” elleni hadüzenete

2022. május 12. – 21:13

Tánczos szerint bizonyítékok híján csak puszta propaganda Borboly „medvemaffia” elleni hadüzenete
Fotó: a Hargita megyei önkormányzat sajtóirodája

Másolás

Vágólapra másolva

Visszafogottságra intette csütörtökön Tánczos Barna a „medvemaffia” ellen hadat üzenő Borboly Csabát. A környezetvédelmi miniszter szerint bizonyítékok híján a Hargita megyei önkormányzat elnökének kezdeményezése puszta propagandaakció.

Nemzetközi kampányt indított a „medvemaffia” ellen csütörtökön Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. A sajtóeseményen a megyeháza épületének homlokzatára egy angol nyelvű molinót feszítettek ki, jelezve, hogy az üzenet Brüsszelnek is szól.

A molinó szövege szerint határozottan kérik a román alkotmány 22-es cikkelyének betartását, amely garantálja az emberélethez, valamint a személy fizikai és pszichikai integritásához való jogot, illetve az Európai Közösségek Tanácsa 92/43/egk irányelvének 16-ik cikkelyét, amely a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelmének a betartását írja elő.

A megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Borboly Csaba kifejtette, hogy mit ért medvemaffia alatt: azokat az érdekcsoportokat, akik az embereket okolják a medvetámadásokért és a vadkárokért. Ezek a csoportok szerinte az emberi életet mellőzve álhíreket terjesztenek az erdők kivágásáról, félretájékoztatnak a villanypásztorok hatékonyságáról és a medvék élőhelyének a megzavarásáról.

„Tehát kialakult egy medvemaffia, nemcsak helyi, de EU-s szinten is, amely abban érdekelt, hogy fenntartsa a konfliktushelyzetet, a racionális érveket megcáfolja és hiteltelenné tegye. Ez ellen kell felemelnünk hangunkat. Ezúton kampányt hirdetünk, mellyel a maffia érveit cáfoljuk, tudományosan védekezünk és alátámasztjuk a valós helyzetet” – idézte Borbolyt a Hargita megyei önkormányzat közleménye.

Az RMDSZ politikusa felhívást is intézett azokhoz az újságírókhoz, civil szervezetekhez, kutatókhoz, egyetemistákhoz, „akik számára az emberi élet elsődleges”, és szívesen fellépnének az álhírek és „a törvénytelen eljárások” ellen, és cáfolnák a hamis érveket, hogy mindezt tudományosan bizonyítékokkal alátámasztva tegyék meg.

„Ösztöndíjakat igyekszünk biztosítani, kutatásokat menedzselünk, elemzéseket végzünk és egyenként fogunk az álhírek, téveszmék ellen fellépni. Elindítjuk a jogvitákat, ehhez egy ügyvéd segítségét kértük, ugyanakkor bármilyen sajtóorgánumon észlelünk félretájékoztatást, kérni fogjuk, hogy azonnal tegyék rendbe” – fejtette ki Borboly Csaba.

Tánczos: óvatosan kellene bánni a maffia kifejezéssel

A csütörtökön Csíkszeredában tartózkodó Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter visszafogottságra intette Borboly Csabát. Az Agerpres kérdésére azt mondta: Hargita Megye Tanácsának elnöke „rendkívül súlyos” vádakat fogalmazott meg, amelyeket alá is kellene támasztania. Szerinte bizonyítékok hiányában Borboly kezdeményezése „csak egy propagandaakció”.

Kifejtette: valóban akadnak olyan személyek, akik ellenzik a környezetvédelmi tárca medveügyben hozott intézkedéseit, de elrugaszkodottnak tartja a „maffia” kifejezést. „Nem mondanám azt, hogy egy maffiával állunk szemben. A minisztérium bizonyos intézkedéseit mindkét tábor bírálja, az állatvédő szervezetek és a vadásztársaságok is” – jelentette ki. Szerinte a környezetvédelmi tárcának mindkét féllel konzultálva kell tudományosan megalapozott és kiegyensúlyozottságra törekvő megoldást találnia a medveprobléma kezelésére.

„Ha valakinek tudomása van a maffia létezéséről, feljelentést kell tennie, mert a maffia illegális pénzszerzésre megalakított bűnszervezetet jelent. Ez tehát egy nagyon súlyos vád, és nagyon óvatosan kellene használnunk ezt a kifejezést” – idézte az RMDSZ-es minisztert a román hírügynökség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!