Beváltak a tusnádfürdői önkormányzat intézkedései, egyre kevesebb medvéről érkezik bejelentés

2022. június 8. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Működnek a tusnádfürdői önkormányzat intézkedései, egyre kevesebb medvéről érkezik riasztás a településen, tájékoztatott az Agerpres. A beszámoló szerint a tavalyi év folyamán összesen 150 alkalommal riasztották a Hargita megyei csendőrséget amiatt, hogy medvét láttak Tusnádfürdőn. Emellett számos esetben hivatalból intézkedtek a csendőrök, illetve sok esetben közvetlen bejelentés után járták el. Idén eddig jelentősen csökkent a csendőrségi bejelentések száma, noha a nyomok alapján egyértelműn kijelenthető, hogy legalább két hónapja aktívak a medvék a várost övező erdőkben. A polgármester beszámolója szerint idén eddig mindössze öt bejelentés futott be a városból.

A város tavaly hozott létre egy munkacsoportot annak feltárásra, hogyan lehetne megszüntetni azokat az okokat, amelyek a városba, az ott élő vagy kiránduló emberek közelébe vonzzák a nagyvadakat. A munkacsoport javaslatai nyomán például kivágtak 24 közterületen található gyümölcsfát, a járdák, ösvények széléről a bokrokat, bozótot számoltak fel, illetve dolgoznak a szemetesek cseréjén is. A munkacsoport tevékenységéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Megkeresésünkre Butyka Zsolt polgármester hangsúlyozta, nem tűntek el a medvék Tusnádfürdőről, ahogyan az Agerpres híréből értelmezhető.

„Ugyanúgy bejárnak a medvék, mint korábban, viszont nem maradnak a városban, mert a bokrok kivágása után az anyamedvéknek már nincs ahova elbújni a bocsokkal. Ez nagy előrelépés. A gyümölcsfák kivágásának hatása csak egy hónap múlva lesz legfeljebb érezhető, de már most jobban odafigyelünk a kukákra” – magyarázta a Butyka Zsolt.

Elmondása szerint csütörtökön ülnek össze a munkacsoport tagjaival, hogy megvitassák, milyen új, medvebiztos kukákat szerezhetne be a város. A munkacsoport az alapján tesz javaslatokat, hogy más hasonló helyzetben lévő országok, mint például Kanada vagy Finnország milyen kukákat használ, és lassan megpróbálják ilyenekre lecserélni a meglevőket.

„A most használtban lévő kukák között olyan is van, ami a forradalom óta kint van az oszlopon” – mondta. A polgármester a szakértőkre hivatkozva azt nyilatkozta, ha egy medve nagyjából negyed óra alatt nem tud kinyitni egy kukát, akkor inkább feladja a próbálkozást.

„Nagyjából 8-10 medve él most a város körüli erdőkben. Idén is láttak a városban egy anyamedvét három boccsal, de kevesebb időt töltenek itt, mint korábban, amikor csak hajnalban mentek ki a városból. A szakértők szerint ha a medve be is jön, a bokrok eltávolítása miatt nem érzi magát biztonságban, és ha az sincs, ahonnan táplálékot szerezzen, akkor nem marad” – hangsúlyozta. A polgármester azt is elmondta, idén már sokan láttak több helyen is medvét, de hacsak ez erdő széléig jön, akkor értelmetlen riasztani a hatóságokat. Az 5 hívásból 2 most is olyan volt, amikor átutazók tárcsázták a 112-es segélyhívót, akik a medvéket csak távolról látták.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség tájékoztatása szerint éppen az elmúlt hétvégén történt az idei első olyan bejelentés, amikor a csendőröknek be kellett avatkozniuk. Egy férfi jelentette, hogy egy vendégház közelében látott egy medvét három boccsal. A csendőrök a vadőrrel közösen kiűzték a vadat a lakott területről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!