Perintfalvi Rita katolikus teológus: „Egyetlen mondat menthetné meg Böjte Csaba hitelességét”

2022. július 3. – 19:53

Perintfalvi Rita katolikus teológus: „Egyetlen mondat menthetné meg Böjte Csaba hitelességét”
Fotó: Perintfalvi Rita Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Rengeteg hibát követ el Böjte Csaba a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban történt gyermekbántalmazási ügyről szóló kommunikációjában – állapította meg vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Perintfalvi Rita.

A magyarországi katolikus teológus, hittanár, a katolikus teológiai tudományok doktora, a gyerekek és fiatalok ellen elkövetett egyházon belüli abúzusok kutatója néhány napon belül másodszor szólalt meg nyilvánosan, miután alapfokon harminc év börtönre ítélték az alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket.

Bejegyzésében Perintfalvi Rita úgy vélekedett, hogy Böjte Csaba számára hatalmas tétje van annak, hogy miként kommunikál a történtekről, mert a mostani ügy és a háttérben még felsejlő egyéb visszásságok pillanatok alatt lerombolhatják mindazt, amit „egészen biztos vagyok benne sokáig a legtisztább szívvel épített”.

A teológus felidézte, hogy Böjte Csaba az ítélethirdetés utáni első blogbejegyzésében egy fiókáit védő gólyamama fotójával reagált a feltárt abúzusokra. Szerinte ez a felvétel bájos ugyan, de mégis „infantilis terelésnek” tűnik egy olyan kontextusban, amikor egy ilyen borzalmas ügy került napvilágra.

Perintfalvi Rita szerint „látszólag ügyes” érvelés Böjte Csabának az a Mandinernek adott nyilatkozata, miszerint „ha csak egy kicsit is sárosak lettünk volna, a román hatóságok nekünk is adtak volna pár évet”, mert ezzel jól rá lehet játszani a magyarok romángyűlöletére. „Persze ettől még sokaknak eszébe fog jutni, hogy a román rendőrségek és hatóságok még a magyarnál is korruptabbak. Azaz mindenkit le lehet fizetni” – jegyezte meg a teológus.

Szerinte meglehetősen óvatlan volt Böjte Csabának a kijelentése, miszerint egészen biztos benne, hogy „elszigetelt esetről van szó”. Ugyanis az ilyen esetek, amikor tíz évig háborítatlanul lehetett művelni ennyire súlyos nemi- és fizikai erőszak bűncselekményeket, olyan rendszerszintű problémákra utalnak a háttérben, ami szinte garantálja, hogy hamarosan újabb elkövető lepleződik le majd. „Ez szinte törvényszerű. És ha ez így lesz, akkor Böjte Csaba teljesen elveszíti majd a most morzsánként szétporladó hitelességét” – állapította meg a teológus.

Révész Máriusz, a budapesti Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumi tagja Transtelexnek adott nyilatkozatára utalva hozzátette: ezen nem segít az sem, amikor a kormánypolitikusok és megmondóemberek pusztán politikai lejáratásnak titulálják a 15 gyermek ellen elkövetett legbecstelenebb bűnök napvilágra kerülését. „Ez hosszútávon pusztítóan fog visszaütni” – vélekedett.

Perintfalvi Rita szerint „lelki emberként, spirituális tanítóként” Böjte Csabának csak ez a hosszú mondat mentené meg a hitelét:

„Rettenetesen sajnálom és szégyellem, hogy ilyen bűncselekmény-sorozatnak vált színhelyévé az a gyermekvédelmi hálózat, amit évekig annyi odaadással építettem, rengeteg segítőmmel együtt. Felfogtam a bűnök súlyát, ezért mindent megteszek annak érdekében, hogy ilyesmi soha ne ismétlődhessen meg az intézményeim falai között. Ezért független, azaz nem román, nem magyar, hanem például német vagy angol szakértőkből álló vizsgálóbizottságot vonok be a problémák teljes feltérképezésére. A bizottság független lesz abban a tekintetben is, hogy nem egyházi bizottság lesz és nem is állhat politikai nyomás alatt. Számukra teljes transzparenciát biztosítok. És a vizsgálat eredményeként megszülető változtatási javaslataikat mind megfogadom és végrehajtom. Hiszen enélkül a házaimban élő gyermekek élete ezután rettegés lesz. És én ezt nem akarom. Azt szeretném, hogy újra bízni tudjanak abban, hogy biztonságos helyen élnek.”

„Vajon el fog hangzani ez valaha?” – tette fel a kérdést bejegyzése végén a teológus.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!