Magyar kormányzati politikus a gyermekbántalmazási ügyről: „Miért ír cikket erről?”

2022. július 1. – 18:32

frissítve

Magyar kormányzati politikus a gyermekbántalmazási ügyről: „Miért ír cikket erről?”
Révész Máriusz – Fotó: a politikus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországon bejegyzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumi tagja, Révész Máriusz államtitkár szerint a Böjte Csaba erdélyi nevelőotthonaiban történt gyermekbántalmazásos ügyet a „liberális sajtó” ürügyként használja fel a ferences szerzetes lejáratására. Erről a magyarországi kormányzati politikus pénteken beszélt a Transtelexnek.

Mint korábban írtuk, az Erdélyi Ferences Rendtartomány kérésére a Szent Ferenc Alapítvány vezetősége egy belső vizsgálat lezárásáig nem nyilatkozik a sajtónak annak a volt nevelőnek az ügyéről, akit szerdán alapfokon 30 év börtönre ítéltek a rábízott kiskorú fiúk rendszeres szexuális és fizikai bántalmazása miatt.

Ezért megkerestük az erdélyi ferencesek gyermekvédelmi intézményeinek támogatására létrehozott, Budapesten bejegyzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumának egyik tagját, Révész Máriuszt, akitől elsőként azt szerettük volna megtudni: szándékában áll-e foglalkozni a gyermekbántalmazási üggyel a magyarországi civil szervezetet irányító testületnek.

A Miniszterelnökség államtitkárává nemrégiben kinevezett politikus kérdésünket azzal hárította, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány ebben az ügyben nem illetékes, mert a romániai Szent Ferenc Alapítvány támogatására hozták létre. „Nem mi működtetjük a Böjte Csaba gyermekotthonait, mi csak adományokat gyűjtünk. Ezeknek az intézményeknek a működését közvetlenül semmilyen módon nem befolyásoljuk, a nevelők alkalmazásába sem szólunk bele” – jelentette ki.

Révész Máriusz emlékeztetett arra, hogy a Szent Ferenc Alapítványnál több száz ember dolgozik, és több ezer gyereknek a sorsát fordították jobbra az elmúlt évek alatt. „Ezt, azt hiszem, még a liberális sajtó, például a Transtelex munkatársai sem vitathatják” – jegyezte meg. Szerinte ez a „sajnálatos gyermekbántalmazásos ügy” azért is nagyon szomorú, mert árnyékot vet arra az áldozatos munkára, amit az erdélyi és a budapesti alapítvány munkatársai a nehéz sorsú gyerekek esélyeinek javulásáért tettek.

A politikus hangsúlyozta, hogy az alapfokon börtönbüntetésre ítélt volt nevelő több mint 6 éve nem dolgozik az alapítványban, és amint felmerült a gyanú ellene, eltávolították a gyerekek közeléből. „Amit a sajtó kiderített erről az ügyről, az valóban borzalmas, de nem szabad az egész alapítvány működésével összemosni” – szögezte le.

Arra a felvetésünkre, hogy az alapítvány nagyon későre vált meg a volt alkalmazottjától, mert a vádirat szerint a felmondatása előtt tíz éven keresztül rendszeresen bántalmazta a rábízott fiúkat, a politikus kifejtette: szerinte nem teljesen egyértelmű, hogy az abúzusok tíz évig tartottak, mert nem biztos, hogy a volt nevelő a gyermekotthonba kerülésének az első hetétől kezdve „ezt a tevékenység folytatta”. Majd kérdésünkre elismerte: nem látta a vádiratot.

A politikus kifejtette azt is: nem érti, mit tehetne a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriuma „hat évvel az esemény után”. Ismételten sajnálatosnak nevezte, ami történt a tusnádfürdői és a kászonaltízi otthonban, majd hangsúlyozta, a Szent Ferenc Alapítványnak lépéseket kellene tennie a gyermekbántalmazások megelőzésére és mielőbbi kiszűrésére. „Szerintem ezek a lépések meg is történtek” – fogalmazott a politikus, de nem részletezte, hogy milyen lépésekre utalt.

Arra is kitért, hogy szerinte ezt az ügyet a liberális sajtó ürügyként használja a magyarországi kormányzathoz közismerten közel álló Böjte Csaba alapítványa elleni támadásra, és ezt „kéjes örömmel” teszi. „Maga miért ír cikket erről? Nem tett semmit egész életében a rászoruló gyerekekért, hogy ha tett is, valószínűleg nem annyit, mint az alapítvány munkatársai. De hát itt most lehet tunkolni ebben a kétségkívül felháborító ügyben” – jegyezte meg.

Arra a felvetésünkre, hogy a Transtelex cikke rendszerszintű hiányosságokat tárt fel Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonainak működésében, s felmerült a gyanú, hogy az intézmények némelyike a törvényes követelményeknek sem felelt meg, a budapesti alapítvány kuratóriumi tagja úgy reagált: „Ön is pontosan tudja, hogy ha a romániai törvényeket megpróbálnák szó szerint betartani, akkor a Szent Ferenc Alapítvány el sem indulhatott volna”.

A szervezeti és működési szabályzata szerint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumának döntési jogköre az alapítói vagyon felhasználására és gyarapítására, illetve az alapítvány számára érkező adományok elfogadására terjed ki. A szabályzat előírásai szerint ugyanakkor a kuratóriumnak minden évben legkésőbb május 31-ig el kell fogadnia az előző évről szóló éves beszámolót és közhasznúsági jelentést. A szervezet honlapjára legutoljára feltöltött beszámoló a 2018-as évre vonatkozik. A dokumentum szerint abban az évben az alapítvány közel félmilliárd forint támogatást kapott.

Példaként említette, hogy amikor Böjte Csaba az első nehéz sorsú gyerekeket a kilencvenes évek elején befogadta egy elhagyatott kolostorba, a rendőrség vizsgálódni kezdett. „Amikor megkérdezték tőle a rendőrök, honnan kerültek ide ezek a gyerekek, Csaba testvér elmondta, hogy az utcáról szedte össze őket. Ez nem volt szabályos. Amikor felhívták erre a figyelmét, azt mondta a rendőröknek, hogy visszavihetik a gyerekeket az állomásra, de ő ezt nem teszi meg” – idézte fel a magyarországi politikus.

Majd azt hangoztatta, hogy Böjte Csaba alapítványa, a törvényeket betartva, azóta is áldásos munkát végez: ellátja a rászoruló, szegény családból származó gyerekeket, és képzést, életpályát biztosít nekik. „Magam is voltam jó néhány gyermekotthonban Csaba testvérrel Kibédtől Vajdahunyadig. Tudom, honnan jönnek ezek a gyerekek. A körülményeket tekintve óriási előrelépés számukra az a hely, ahová kerültek” – mondta Révész Máriusz.

Végül újra arra hívta fel a figyelmet, hogy valóban „drámai, felháborító és gyalázatos”, amit a börtönre ítélt volt nevelő művelhetett Böjte atya alapítványának a munkatársaként, de a mérleg másik serpenyőjében ott van sok száz embernek a munkája, több ezer adományozónak a támogatása és több ezer gyerek esélye az életre. „Most mindenki lelkesen csámcsog ezen az ügyön. Nyilván a történteket meg kell beszélni, de ennek az kell hogy legyen az értelme, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő” – mondta a kuratórium tagja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!