Teréz anya gondolataival és egy gólyát fiókáival ábrázoló fotóval reagált Böjte Csaba a gyermekeket bántalmazó volt alkalmazottja ügyére

2022. június 30. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Kérlek, hogy fegyelmezetten, még nagyobb odafigyeléssel, bizalommal, kitartással végezzük a munkánkat a továbbiakban is! Bárki bármilyen rendellenességet lát, tapasztal, kérem, hogy jelentse nekem bizalommal” – üzente csütörtökön a blogján és a Facebook-oldalán a Szent Ferenc Alapítvány munkatársainak Böjte Csaba.

Az alapítvány elnöke arra reagált, hogy előző nap alapfokon 30 év börtönre ítélte a csíkszeredai bíróság a rábízott kiskorú fiúk rendszeres szexuális és fizikai bántalmazása miatt a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ és a kászonaltízi Szent Katalin Otthon egyik volt nevelőjét. Mint azt az anyagunkban feltártuk, az abúzusok elkövetésének gyaníthatóan kedveztek a Böjte-hálózat működésének rendszerszintű hiányosságai is.

Blogbejegyzésében ferences rendi szerzetes emlékeztetett arra, hat évvel ezelőtt maga is hallott „rossz dolgokat” az egyik gyerektől a nevelőjével kapcsolatban, és ő maga kérte a hatóság segítségét az ügy feltárásához. „Az elmúlt években sokan átvilágították a munkánkat, sok ellenőrzés, nyomozás volt, titeket is sokan megkerestek, kikérdeztek és a tegnap megszületett az ítélet! A peranyag titkos volt, a tárgyalás is, mi még nyilvános anyagot nem kaptunk, de a sajtóban azt olvastuk, hogy a hajdani nevelőt nagy bűnök miatt, nagyon sok évre ítélték el” – írta Böjte Csaba.

A Szent Ferenc Alapítvány elnöke „a bizalom megmaradásának érdekében” fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a volt nevelőn kívül senkit nem marasztalt el ítéletében a bíróság a gyermekotthonok munkatársai közül. Hozzátette: természetesnek tartja, hogy az alapítvány alkalmazottjait elbizonytalanítja, elszomorítja ez az ügy. „Hogy történhetett ilyen dolog? Hogy nem vettük észre? Mit hoz a holnap?!” – sorolta a kérdéseit.

Szerinte a válaszok „Teréz anya gyönyörű gondolataiban” rejlenek. Ezeknek lényege, hogy bármi is történik, az ember nem bizonytalanodhat el, nem adhatja fel a munkáját. „Mi a munkánkat eddig is Isten nevében, szeretetből végeztük” – írta Böjte Csaba.

A Nobel-békedíjra felterjesztett ferences rendi szerzetes a szerdai ítélethirdetést követően röviden nyilatkozott a sajtónak. A Magyar Hangnak elmondta: a gyermekek által elszenvedett abúzusokért a Szent Ferenc Alapítvány is felelős. „Azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer” – jelentette ki, de azt nem részletezte, hogy ennek érdekében milyen lépésekre készül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!