Tagadja az RMDSZ, hogy a kormánykoalíción belül feszültséget okozott volna Novák Katalin látogatása

2022. május 25. – 13:10

Tagadja az RMDSZ, hogy a kormánykoalíción belül feszültséget okozott volna Novák Katalin látogatása
Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Gyulafehérváron, a magyar református egység napján tartott ünnepi beszédet. A háta mögött látható, Nagy-Magyarországot formáló gyökér is kiverte a biztosítékot az AUR-nál – Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Tagadja Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője, hogy a koalíción belül feszültséget váltott volna ki az RMDSZ politikusainak a magyar köztársasági elnök látogatásakor tanúsított magatartása. Szerinte erről a témáról egyáltalán nem esett szó a hétfő délutáni koalíciós ülésen, csupán a másnapra bejelentett szociális és gazdasági csomagról beszéltek.

A szóvivőt azért kérdeztük meg, mert Novák Katalin hétvégi látogatása kapcsán a G4media PNL-s és PSD-s forrásokra hivatkozva arról cikkezett, hogy a kormánykoalíción belül elégedetlenséget keltettek a magyar államfő és az RMDSZ-es politikusok bizonyos megnyilvánulásai. A portál forrásai azt is tudni vélték, hogy erről a kormánykoalíció ülésén is tárgyalnak.

A G4media azt is megemlítette, az elmúlt időben számos ügy borzolhatta fel a koalíciós partnerek kedélyeit, például a hokis székelyhimnusz-botrány, vagy az, hogy május 20-án kitüntették Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, azt a két kézdivásárhelyi férfit, akiket terrorizmus vádjával ítéltek el. A székelyhimnusz-ügy után Cseke Attila miniszter is nyilatkozott a Transtelexnek, ekkor ő is arról beszélt, hogy nem került a téma a koalíciós tárgyalások szintjére.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök kedden arról nyilatkozott, hogy tévesen kigondolt és provokatív volt a magyar köztársasági elnök látogatása, ezügyben pedig személyesen tárgyalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem gondolja azt, hogy Kelemen Hunor Magyarország vagy a magyar államfő szempontjait képviseli politikai tevékenysége során. A beszélgetésről részleteket nem árult el, azonban külön hangsúlyozta, hogy elítéli a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) keddi tüntetési akcióit, ahol az RMDSZ kizárását követelték.

Ciolacu az AUR megmozdulásait majomkodásnak és kontrollálatlan kirohanásnak nevezte, szerinte őket Vlagyimir Putyin orosz elnök bátorítja.