Tagadja az RMDSZ, hogy a kormánykoalíción belül feszültséget okozott volna Novák Katalin látogatása

2022. május 25. – 14:10

Tagadja az RMDSZ, hogy a kormánykoalíción belül feszültséget okozott volna Novák Katalin látogatása
Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Gyulafehérváron, a magyar református egység napján tartott ünnepi beszédet. A háta mögött látható, Nagy-Magyarországot formáló gyökér is kiverte a biztosítékot az AUR-nál – Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Tagadja Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője, hogy a koalíción belül feszültséget váltott volna ki az RMDSZ politikusainak a magyar köztársasági elnök látogatásakor tanúsított magatartása. Szerinte erről a témáról egyáltalán nem esett szó a hétfő délutáni koalíciós ülésen, csupán a másnapra bejelentett szociális és gazdasági csomagról beszéltek.

A szóvivőt azért kérdeztük meg, mert Novák Katalin hétvégi látogatása kapcsán a G4media PNL-s és PSD-s forrásokra hivatkozva arról cikkezett, hogy a kormánykoalíción belül elégedetlenséget keltettek a magyar államfő és az RMDSZ-es politikusok bizonyos megnyilvánulásai. A portál forrásai azt is tudni vélték, hogy erről a kormánykoalíció ülésén is tárgyalnak.

A G4media azt is megemlítette, az elmúlt időben számos ügy borzolhatta fel a koalíciós partnerek kedélyeit, például a hokis székelyhimnusz-botrány, vagy az, hogy május 20-án kitüntették Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, azt a két kézdivásárhelyi férfit, akiket terrorizmus vádjával ítéltek el. A székelyhimnusz-ügy után Cseke Attila miniszter is nyilatkozott a Transtelexnek, ekkor ő is arról beszélt, hogy nem került a téma a koalíciós tárgyalások szintjére.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök kedden arról nyilatkozott, hogy tévesen kigondolt és provokatív volt a magyar köztársasági elnök látogatása, ezügyben pedig személyesen tárgyalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem gondolja azt, hogy Kelemen Hunor Magyarország vagy a magyar államfő szempontjait képviseli politikai tevékenysége során. A beszélgetésről részleteket nem árult el, azonban külön hangsúlyozta, hogy elítéli a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) keddi tüntetési akcióit, ahol az RMDSZ kizárását követelték.

Ciolacu az AUR megmozdulásait majomkodásnak és kontrollálatlan kirohanásnak nevezte, szerinte őket Vlagyimir Putyin orosz elnök bátorítja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!