Hitelmoratóriumot hirdet a kormány, béremelést kapnak a közalkalmazottak és 700 lejt a kisnyugdíjasok

2022. május 23. – 23:41

frissítve

Hitelmoratóriumot hirdet a kormány, béremelést kapnak a közalkalmazottak és 700 lejt a kisnyugdíjasok
A román kormány hétfő esti ülése – Fotó: a kormány Facebook oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, 1,1 milliárd euró értékű szociális és gazdasági intézkedéscsomagról döntöttek hétfő esti ülésükön a kormánykoalíció vezetői – írja az Agerpres.

A kormány Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a Támogatás Romániának csomag részét képező új intézkedések a következők:

  • 9 hónapos hitelmoratórium biztosítása a banki hitelekre azoknak az állampolgároknak és vállalkozásoknak, akik és amelyek az elmúlt időszak válságai miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek;
  • Az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedének biztosítása a közszférában dolgozóknak;
  • 700 lejes egyszeri támogatás minden olyan nyugdíjasnak, aki 2000 lej alatti járandóságban részesül.

Az intézkedések július elsején lépnek hatályba.


A kormány ugyanakkor intézkedéseket hozott meg az államháztartási hiányra vonatkozó kötelezettségvállalások betartása érdekében, amelyek közül a legfontosabb a költségvetési kiadások legalább 10%-os csökkentése, a beruházások, bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kivételével. A kiadáscsökkentő intézkedések részeként arról is döntöttek, hogy befagyasztják az alkalmazásokat az állami intézményekben.

A kormány Facebook oldalán közzétett bejegyzésben a tervezett intézkedések között szerepel a költségvetési bevételek 10 milliárd lejjel való növelése, valamint az uniós alapok lehívásának felgyorsítása az operatív programok és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!