Hitelmoratóriumot hirdet a kormány, béremelést kapnak a közalkalmazottak és 700 lejt a kisnyugdíjasok

2022. május 23. – 23:41

frissítve

Hitelmoratóriumot hirdet a kormány, béremelést kapnak a közalkalmazottak és 700 lejt a kisnyugdíjasok
A román kormány hétfő esti ülése – Fotó: a kormány Facebook oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, 1,1 milliárd euró értékű szociális és gazdasági intézkedéscsomagról döntöttek hétfő esti ülésükön a kormánykoalíció vezetői – írja az Agerpres.

A kormány Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a Támogatás Romániának csomag részét képező új intézkedések a következők:

  • 9 hónapos hitelmoratórium biztosítása a banki hitelekre azoknak az állampolgároknak és vállalkozásoknak, akik és amelyek az elmúlt időszak válságai miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek;
  • Az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedének biztosítása a közszférában dolgozóknak;
  • 700 lejes egyszeri támogatás minden olyan nyugdíjasnak, aki 2000 lej alatti járandóságban részesül.

Az intézkedések július elsején lépnek hatályba.


A kormány ugyanakkor intézkedéseket hozott meg az államháztartási hiányra vonatkozó kötelezettségvállalások betartása érdekében, amelyek közül a legfontosabb a költségvetési kiadások legalább 10%-os csökkentése, a beruházások, bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kivételével. A kiadáscsökkentő intézkedések részeként arról is döntöttek, hogy befagyasztják az alkalmazásokat az állami intézményekben.

A kormány Facebook oldalán közzétett bejegyzésben a tervezett intézkedések között szerepel a költségvetési bevételek 10 milliárd lejjel való növelése, valamint az uniós alapok lehívásának felgyorsítása az operatív programok és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!