Ítélőtábla: Puskás Katalin menesztése a székelyudvarhelyi városházáról törvénytelen volt

Legfontosabb

2022. május 17. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A volt fejlesztési igazgatónak adott igazat másodfokon a marosvásárhelyi ítélőtábla, és kimondta: a szakembert vissza kell helyezni korábbi munkakörébe.

Puskás Katalin menesztése a székelyudvarhelyi városházáról törvénytelen volt, a volt fejlesztési igazgatót vissza kell helyezni pozíciójába – döntött ma a Marosvásárhelyi Ítélőtábla.

Az ítélőtábla visszautasította a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal fellebbezését, viszont elfogadta a felperes fellebbezését a Hargita Megyei Bíróság 2021 novemberében hozott döntése ellen, amely egyébként még az alperesnek kedvezett. Az udvarhelyi városháza akkor azért fellebbezett, mert a novemberi ítéletben a bíróság nem kötelezte a peres eljárás költségeinek megtérítésére a felperest.

A május 17-i ítélet kimondja: semmissé nyilvánítják az udvarhelyi városháza által kiadott, 622/05.04.2019-es számú rendelkezést (diszpozíciót) a volt fejlesztési igazgató azonnali hatályú menesztéséről, és minden további dokumentum, amelyet a rendelkezés alapján bocsátottak ki, szintén semmissé válik. Az ítélőtábla kötelezi az alperest, hogy helyezze vissza ugyanabba a munkahelyi pozícióba a menesztett igazgatót, mint amit a semmissé nyilvánított dokumentum kiadásakor elfoglalt. Kötelezi továbbá a városházát, hogy fizesse ki vissamenőleg és kamatostól a menesztett igazgató fizetését a semmissé nyilvénított dokumentum kiadása és a munkahelyére való visszavétel időpontja közötti teljes időszakra.

A táblabíróság arra is kötelezi az udvarhelyi városházát, hogy fizessen ki a felperesnek az alapfokú és a másodfokú eljárás költsége ellenértékeként 150 lejt, valamint 10 ezer lejt az ügyvédi költségek részleges megtérítésére. Az ítélet végleges, az indoklás kiadására 30 napja van a táblabíróságnak.

Puskás Katalint Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere 2019-ben elbocsátotta, és a DNA-nál is feljelentette egy szejkefürdői beruházás miatt. Puskás ügye nagy sajtóvisszhangot kavart Gálfi előző mandátumának végén, és sokan vélik úgy, hogy a polgármester igazságtalanul hurcolta meg a mostani nyertes pályázatok és beruházások nagy részét akkori csapatával elindító fejlesztési igazgatót. A városháza által Puskás Katalin ellen a szejkefürdői közbeszerzésben vélt kár megtérítése érdekében indított perben 2021-ben született végleges ítélet, a bíróság megalapozatlannak találta a városháza keresetét.

„Ez egy végleges döntés, aminek nagyon örülünk, és számítottunk is rá, hiszen csak kell legyen igazság a Földön. Az ítéletet nyilvánosságra hozták, ám az indoklásra még várni kell, ennél többet én sem tudok, és addig nem is kívánok bővebben nyilatkozni. De azt elmondhatom:

ezt a pert nem egyedül önmagamért vívtam, hanem az ottmaradt kollégákért és a rendszerért, amit otthagytam, és hálával tartozom a Fennvalónak, hogy az igazság ki tudott derülni” – nyilatkozta Puskás Katalin a Transtelexnek.

Gálfi Árpáddal csupán futólag tudtunk beszélni, a polgármester éjjel Beregszászba vitt testvérvárosi adományt, és nemrég indult vissza Romániába Ukrajnából. Tőlünk értesült az ítélőtábla döntéséről, és azt mondta, majd az indoklás ismeretében tud véleményt formálni az ítéletről.

Gálfi polgármestersége idején sorra mondtak fel vagy le kulcspozícióban lévő emberek. Legutóbb a POL-os tisztségviselők, Pálfi Kinga alpolgármester és Albert Sándor városmenedzser jelentette be, hogy távozik, a 2020-as választásokkor Gálfi mellé álló POL-os csapat most Gálfi lemondását követeli. A polgármester azonban leszögezte, nem akar „félúton”, a választási ciklus közepén megfutamodni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!