Nem akar „félúton meghátrálni”, ezért nem mond le Székelyudvarhely polgármestere

2022. május 9. – 10:18

Nem akar „félúton meghátrálni”, ezért nem mond le Székelyudvarhely polgármestere
Fotó: a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Nem áll szándékában lemondani Székelyudvarhely polgármesterének, Gálfi Árpádnak. Ezt a székelyudvarhelyieknek címzett, de szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében közölte az elöljáró.

Gálfi Árpád arra reagált, hogy pénteken lemondásra szólította fel a Szabad Emberek Pártja (POL) önkormányzati frakciója. Ezt megelőzően, csütörtökön lemondott tisztségéből Pálfi Kinga alpolgármester, és Albert Sándor városmenedzser, korábban pedig a képviselőtestület több POL-os tagja, valamint a polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatóságának vezetője vált meg a tisztségétől.

Gálfi levelében kifejtette: nem akar „félúton”, a választási ciklus közepén megfutamodni. „Ki gondolhatja komolyan, hogy egy polgármester, aki az elmúlt 5-6 évben azért dolgozott, hogy külső forrásokból rengeteg pályázati pénzt nyerjen, az éppen akkor fog lemondani, amikor a tervezett projektek megvalósításának küszöbére léptünk?” – tette hozzá. Mint részletezte: a város 15 sikeres EU-s pályázata közül kettő megvalósult, hat projektre megkötötték a kivitelezői szerződést, a többi projekt előkészítése folyamatban van.

„Négy évre kértem a városlakók bizalmát”

A polgármester szerint „megrendelt propaganda” zajlik ellene. Mint írja, leginkább az döbbentette meg, hogy éppen azok a leghangosabb kritikusai, akiknek felajánlott a versenyvizsga lehetőségét több fontos pozícióra, de nem akartak tenni a városért. Levelében hihetetlennek nevezte, hogy „valakiknek” sikerült olyan mértékben éket verni közénk a 2020-ban közösen induló POL csapat tagjai közé, hogy azok, akikkel két éve közösen tettek esküt a város szolgálatára, ma már a lemondását követelik.

„Számomra az is hihetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy egy csapat el tud jutni arra a szintre, hogy a saját lemondásukat az én lemondásomtól teszik függővé. Az én megítélésem szerint, aki cserben hagyja a választóit, aki félúton feladja, aki meg akar hátrálni, aki meg akar futamodni, az megteheti, de több, mint gyanús nekem, hogy egy egykor egységes csapat arra kér, hogy mondjunk le közösen, de ha én véletlenül nem mondok le, akkor ők sem…” – írja levelében.

Gálfi biztosította a tisztségéről lemondott alpolgármester és a városmenedzsert arról, hogy eddigi munkájukat nagyra értékeli, de nem ért egyet az általuk választott megoldással, mert szerinte a problémák elől való megfutamodás nem megoldás. Közölte: úgy érzi, hogy egyetlen munkatársának sem akadályozta a munkáját, és ha a számonkérés akadályozásnak nevezhető, akkor ezt vállalja.

„Mert általában olyankor kezdődtek a sértődések, a lemondási szándékok, amikor szóvá tettem, hogy valaki nem ütemterv szerint halad a munkájával.

Úgy gondolom azonban, hogy polgármesterként a leosztott feladatokkal kapcsolatos tájékoztatás igénye, a feladatok helyzetéről való érdeklődésem jogos” – részletezte.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy 2020-ban négy évre kérte a városlakók bizalmát. „Én a megvalósításaink, eredményeink elérésének küszöbén nem fogom cserben hagyni azt a sok ezer városlakót, aki bizalmat szavazott nekem. Bár tudom, hogy a háttérben ez az érdeke sok-sok olyan embernek, politikusnak, akik számára sokkal könnyebb a semmittevés és a kritika, mint a munka” – írja Gálfi Árpád.

A POL szerint alkalmatlan a tisztségre

Az alpolgármester és a városmenedzser lemondását bejelentő sajtótájékoztatón Godra Zsolt, a POL-frakció vezetője elmondta: 2020-ban Gálfi Árpád személyében a „legkisebb rosszat” választották. Egy erkölcsileg feddhetetlen, négyéves tapasztalattal rendelkező személyt láttak benne, aki lelkesedéssel pótolja a menedzsment terén mutatott hiányosságait.

Nem figyeltek azonban eléggé arra a bizalmi válságra, amely a polgármesteri hivatalon belül kialakult, miután a polgármester a belső, vitás helyzetek tisztázását elsősorban nyomozati szervekre bízta. E válság következtében indult el a felmondási, lemondási hullám, amely csökkentette a hivatali munkavégzés hatásfokát.

Péter Balázs frakcióvezető-helyettes szerint Gálfi Árpádról végképp bebizonyosodott, hogy „alkalmatlan a feladatának elvégzésére, elérte saját vezetői kompetenciájának felső határát, és tevékenysége ezentúl csak a város kárára van”.

A polgármester és támogatói az általuk létrehozott Székelyudvarhelyért párt színeiben kívántak indulni a 2020-as önkormányzati választásokon, de a pártbejegyzés nem történt meg időben. Ezért a Marosvásárhelyen alakult erdélyi regionális vegyes párt, a POL színeiben mérették meg magukat. Gálfi a szavazatok 68,3 százalékával kapott újabb mandátumot, a POL pedig csaknem kétharmados többséget szerzett a városi tanácsban. A fennmaradó helyeken az RMDSZ és az MPP osztozott a testületben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!