Ciucă miniszterelnök is jó munkát kíván az újságíróknak a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából

2022. május 3. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

A közvélemény kiegyensúlyozott tájékoztatásának fontosságára hívta fel a figyelmet a sajtószabadság világnapja alkalmából a román miniszterelnök, akinek plágiumügyéről nemrég cikkezett a román sajtó, és az esetet nyilvánosságra hozó újságírót, Emilia Șercant komoly fenyegetések érték az elmúlt időszakban. Az újságírók azóta többször szolidaritásukról biztosították kollégájukat.

Nicolae Ciucă kormányfő keddi üzenetét az Agerpres szemlézi: a miniszterelnök azt írja, a sajtószabadság világnapjának az a célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa a média szerepét a közvélemény helyes tájékoztatásában és a félretájékoztatás visszaszorításában, főleg azóta, amióta a sajtó világát is meghatározza a digitális technológiák fejlődése.

'A média szabadsága és pluralizmusa jelenti a garanciát a véleménynyilvánítás szabadságára és az információhoz való szabad hozzáférésre, amelyek egy konszolidált demokráciában és egy működő jogállamiságban minden polgár alapvető jogai' – szögezi le a kormányfő, hozzátéve, hogy nem létezik demokrácia sajtószabadság nélkül, és sérthetetlen kell hogy maradjon az újságírók munkavégzéshez való joga.

'Az egész kormánycsapattal együtt teljes mértékben támogatom a sajtószabadságot, a véleménynyilvánítás jogát és az állampolgárok jogát a korrekt tájékoztatáshoz' – olvasható az üzenetben.

Ciucă hangsúlyozza, kormánya határozottan elítél minden arra irányuló kísérletet, hogy elbátortalanítsanak egy újságírót vagy szerkesztőséget a szabad véleménynyilvánítás gyakorlásától. Kifejti, 'minden tisztelete' azoké az újságíróké, akik szakértelemmel, objektíven és felelősségteljesen végzik munkájukat, és sok esetben életüket kockáztatva tájékoztatnak a konfliktuszónákból.

A miniszterelnök hozzáteszi, a helyes tájékoztatás kiemelt jelentőséget kap olyan válságok esetén, mint a világjárvány vagy a háború, amikor a sajtónak még inkább megnő a szerepe és a felelőssége abban, hogy a korrekt információk eljussanak a széles közönséghez.

Amint beszámoltunk róla Emilia Șercan tudományos munkákra specializálódott oknyomozó újságíró állítása szerint a miniszterelnök doktori dolgozatáról írt feltáró cikke után lejárató akció indult ellene, amelyben nagy szerepet játszottak a hatósági szervek is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!