Azzal vádolja a rendőrséget a plagizálási ügyeket feltáró újságíró, hogy bizonyítékot szivárogtattak ki, sőt, hamis bizonyítékot gyártottak

2022. április 5. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emilia Șercan az állítja, hogy a miniszterelnök plágiumügyéről szóló cikkét követően hadjárat indult ellene, amelyben az állami szervek is érintettek.

A neves oknyomozó újságírót korábban is értek már súlyos fenyegetések, most pedig megpróbálták kompromittálni, nem sokkal azt követően, hogy arról írt: Nicolae Ciucă miniszterelnök doktori dolgozatában is vannak olyan részek, melyeket a forrás megjelölése nélkül vett át más publikációkból.

Magyarán: a katona-miniszterelnök is plagizált, amin talán nem is kell annyira csodálkozni, hiszen a doktori dolgozat elkészülte idején személyesen vezette az afganisztáni román katonai missziót. Ciucă nimbuszát épp az adja, hogy azon kevés magas rangú tisztek egyike, aki közvetlenül is részt vettek harcokban.

Emilia Șercan pedig elsősorban arról híres, hogy néhány éve a doktori dolgozatok specialistájává képezte magát, és igen sok magas rangú politikus, katona, rendőr dolgozatáról bizonyította be, hogy plágium eredménye. A legemlékezetesebb esete az volt, amikor Victor Ponta korábbi miniszterelnök dolgozatáról bizonyította be, hogy részben másolás eredménye.

Az újságíró idén januárban Nicolae Ciucă miniszterelnök doktorijával kapcsolatban fogalmazott meg plágiumvádat, melyet az illetékes szervek elé terjesztett, elbírálásra.

Șercan a PressOne nevű portálon hétfőn arról írt, hogy a kormányfő doktorijáról írott cikkét követően három alkalommal fenyegették meg, első ízben a publikáció megjelenésének másnapján. Mint írta, másfél hónappal ezelőtt egy ismeretlen személytől kapott fenyegető üzeneteket, melyekhez az illető „privát fotókat” mellékelt. A képek kb. 20 évvel korábban készültek és őt ábrázolják, meglehetősen hiányos öltözetben. Ezeket a vőlegénye készítette abban a lakásban, melyben együtt éltek. Șercan szerint ezeket a képeket úgy szerezték meg, hogy feltörték a számítógépét. A fotókat egyébként feltöltötték több, felnőtt tartalmakat publikáló szájtra is azok, akik ellopták, az újságíró azonban erről nem értesült.

A beszámoló szerint feljelentést tett a rendőrségen fenyegetés, valamint a magánélethez való joga megsértése miatt. Azonban a képernyőmentés, melyet maga készített a fotókról és az idegentől származó fenyegető üzenetekről, még aznap kiszivárgott a rendőrségtől és megjelent egy moldovai szájton. Ezt az írást, linkelve a kompromittáló tartalmakat, 3 óra leforgása alatt 74 romániai portál vette át.

Az újságíró különösen felháborítónak nevezte, hogy mindamellett, hogy több mint két hónapja nem hajlandóak foglalkozni a fenyegetések miatt tett feljelentéseivel, a rendőrség megpróbálta eltussolni az általuk elkövetett törvénytelenséget. Azaz, hogy kiszvárogtatott a sajtónak egy bizonyítékot, amit ő, panaszosként nyújtott be. Mint kifejtette, a rendőrség főparancsnoka arról próbálta meggyőzni, hogy a kompromittáló tartalom forrása nem az a honlap, amire gyanakszik, hanem egy másik. Ahol – érdekes módon – korábban jelent meg a lejárató cikk, minthogy Șercan elküldte volna a bizonyítékot a rendőrségnek. Ha ez igaz lenne, azt jelentené, hogy lehet, hogy nem a rendőrségtől szivárgott ki a képernyőmentés – az újságíró szerint azonban a rendőrség hamis bizonyítékot állított elő, hogy mentse magát.

Emilia Șercan bejelentette: értesítette a nyilvánosságot, és minden olyan szervezetet, mely a segítségére lehet ebben a különösen súlyos ügyben, mivel nem érzi biztonságban magát. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy EU-tagországban, ahol a jogállamiság követelményeit be kellene tartani, az állam hatóságai halogatják fenyegetési ügyek kivizsgálását, ráadásul bizonyítékot hamisítanak egy kiterjedt, lejárató célzatú ügyben, annak érdekében, hogy egy újságírót elhallgattassanak.

Az esettel kapcsolatban azóta megszólalt a kormányszóvivő, aki szerint „Nicolae Ciucă miniszterelnök felszólította az illetékes hatóságokat, hogy az újságírók megfélemlítésére irányuló minden kísérletet vizsgáljanak ki és a vétkeseket vonják felelősségre”.

Emellett az akadémiai szféra is megmozdult, és szolidaritását fejezte ki a megfenyegetett és kompromittálni próbált Șercannal – nyílt levélben foglaltak állást, melyet eddig 180 neves román értelmiségi, köztük 160 egyetemi tanár írt alá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!