Jobbik: a Csoma Botond által leírt eredmények nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán

2022. április 26. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Válaszolt a Jobbik a Csoma Botond RMDSZ-es képviselő által megfogalmazott vádra, miszerint a pártjuk „éket verne a magyar közösségek és a szomszédos országok közé”.

Amint arról beszámoltunk, a magyarországi Jobbik politikusai a budapesti román nagykövetség előtt tiltakoztak pénteken, amiért Romániából évtizedek óta hoznak át szemetet a folyók a határ magyar oldalára.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a jobboldali párt akciójára válaszként arról írt a közösségi oldalán, hogy szerinte „a Jobbik éket verne a magyar közösségek és a szomszédos országok közé”. Csoma azt fejtegette, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter már hivatalba lépése óta megoldásokat keres, és ültet gyakorlatba a probléma megoldására, és fel is sorolt ezek közül néhányat.

A Jobbik kedden reagált Csoma Botond nyilatkozatára, a párt közleményét változtatás nélkül közöljük:

A környezetünk védelme nem lehet olcsó politikai csatározások témája – ebben nincs vita. Éppen ezért leszokhatnának már az RMDSZ politikusai arról, hogy ha Románia felől az ottani nyilvánvaló nemtörődömség miatt szennyezés érkezik a folyókon, akkor a környezeti károk ellen felszólaló Jobbikot szélsőségesezik. Április 22-én a Föld Világnapja alkalmából – a Jobbik politikusai – a budapesti román nagykövetség előtt tiltakoztunk a Tisza – Szamos folyók szennyezése ellen.

Az RMDSZ frakcióvezetőjének ebből sikerült azt a hamis következtetés levonni, hogy mi „éket verünk” a két ország közé.

Akkor álljanak itt a tények: A Tisza és a Szamos folyón évtizedek óta áradásokkor iszonyatos mennyiségű szemét érkezik a két felvízi országból, Ukrajnából és Romániából. A magyarországi szakaszon a védekezésnek már milliárdos költsége van. A helyzet sajnos nem javult az elmúlt időszakban sem,

a Csoma Botond által leírt eredmények semmilyen tekintetben nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán – PET palackok millió érkeznek a víz sodrásával.

Élénken él még mindenki emlékezetében a 2000. évi tiszai ciánmérgezést, amikor a felső Tisza teljes élővilága kipusztult. Sokat nem változott a helyzet: a román fél még Ukrajnát is alulmúlja a magyarországi védekezés segítésében, hiszen megtagadta a monitoring kamerarendszer telepítését a folyó romániai szakaszán.

Ezzel az elutasító magatartással előidézte, hogy a magyar vízügyi szakemberek csak jelentős késedelemmel észleljék a szennyezés érkezését, ami a védekezés hatékonyságát jelentősen rontja. Meggyőződésünk, hogy nem a Szamos vízgyűjtő területén élők a felelősek a folyamatos, és mértéktelen szennyezésért, hanem a román hulladékkezelés és környezetvédelem megoldatlansága.

Bízunk benne, hogy Csoma Botond, az RMDSZ és velük együtt a román kormány felül tud emelkedni a leleplezett tétlenségéből fakadó sértődöttségén, és vállalja az okozott kár elkövetéséért a felelősséget, valamint belátható időn belül képes lesz megakadályozni a folyókat érintő szemmel látható és a szem elől rejtve maradó kémiai- biológiai szennyezéseket! Úgy látjuk, hogy éppen az okozott környezeti károk vernek ékeket közénk, illetve azok akik olcsó politikai szempontok alapján sértegetik a 12 éve parlamenti pártként működő Jobbikot és elítélik azért, mert rá merünk világítani egy súlyos környezeti problémára.

Most nem a sértegetésnek, hanem a cselekedetnek és az együttműködésnek van itt az ideje!

Adorján Béla, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője

Dr. Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője

Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!