Jobbik: a Csoma Botond által leírt eredmények nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán

2022. április 26. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Válaszolt a Jobbik a Csoma Botond RMDSZ-es képviselő által megfogalmazott vádra, miszerint a pártjuk „éket verne a magyar közösségek és a szomszédos országok közé”.

Amint arról beszámoltunk, a magyarországi Jobbik politikusai a budapesti román nagykövetség előtt tiltakoztak pénteken, amiért Romániából évtizedek óta hoznak át szemetet a folyók a határ magyar oldalára.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a jobboldali párt akciójára válaszként arról írt a közösségi oldalán, hogy szerinte „a Jobbik éket verne a magyar közösségek és a szomszédos országok közé”. Csoma azt fejtegette, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter már hivatalba lépése óta megoldásokat keres, és ültet gyakorlatba a probléma megoldására, és fel is sorolt ezek közül néhányat.

A Jobbik kedden reagált Csoma Botond nyilatkozatára, a párt közleményét változtatás nélkül közöljük:

A környezetünk védelme nem lehet olcsó politikai csatározások témája – ebben nincs vita. Éppen ezért leszokhatnának már az RMDSZ politikusai arról, hogy ha Románia felől az ottani nyilvánvaló nemtörődömség miatt szennyezés érkezik a folyókon, akkor a környezeti károk ellen felszólaló Jobbikot szélsőségesezik. Április 22-én a Föld Világnapja alkalmából – a Jobbik politikusai – a budapesti román nagykövetség előtt tiltakoztunk a Tisza – Szamos folyók szennyezése ellen.

Az RMDSZ frakcióvezetőjének ebből sikerült azt a hamis következtetés levonni, hogy mi „éket verünk” a két ország közé.

Akkor álljanak itt a tények: A Tisza és a Szamos folyón évtizedek óta áradásokkor iszonyatos mennyiségű szemét érkezik a két felvízi országból, Ukrajnából és Romániából. A magyarországi szakaszon a védekezésnek már milliárdos költsége van. A helyzet sajnos nem javult az elmúlt időszakban sem,

a Csoma Botond által leírt eredmények semmilyen tekintetben nem érzékelhetőek a Szamos magyarországi szakaszán – PET palackok millió érkeznek a víz sodrásával.

Élénken él még mindenki emlékezetében a 2000. évi tiszai ciánmérgezést, amikor a felső Tisza teljes élővilága kipusztult. Sokat nem változott a helyzet: a román fél még Ukrajnát is alulmúlja a magyarországi védekezés segítésében, hiszen megtagadta a monitoring kamerarendszer telepítését a folyó romániai szakaszán.

Ezzel az elutasító magatartással előidézte, hogy a magyar vízügyi szakemberek csak jelentős késedelemmel észleljék a szennyezés érkezését, ami a védekezés hatékonyságát jelentősen rontja. Meggyőződésünk, hogy nem a Szamos vízgyűjtő területén élők a felelősek a folyamatos, és mértéktelen szennyezésért, hanem a román hulladékkezelés és környezetvédelem megoldatlansága.

Bízunk benne, hogy Csoma Botond, az RMDSZ és velük együtt a román kormány felül tud emelkedni a leleplezett tétlenségéből fakadó sértődöttségén, és vállalja az okozott kár elkövetéséért a felelősséget, valamint belátható időn belül képes lesz megakadályozni a folyókat érintő szemmel látható és a szem elől rejtve maradó kémiai- biológiai szennyezéseket! Úgy látjuk, hogy éppen az okozott környezeti károk vernek ékeket közénk, illetve azok akik olcsó politikai szempontok alapján sértegetik a 12 éve parlamenti pártként működő Jobbikot és elítélik azért, mert rá merünk világítani egy súlyos környezeti problémára.

Most nem a sértegetésnek, hanem a cselekedetnek és az együttműködésnek van itt az ideje!

Adorján Béla, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője

Dr. Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője

Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!