A Romániából érkező környezetszennyezés ellen tiltakozott a Jobbik

2022. április 22. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petícióval és három zsák kommunális hulladékkal tiltakozott a budapesti román nagykövetség előtt pénteken a Jobbik három politikusa, mondván, a szomszédos országból évtizedek óta hoznak át szemetet a folyók a határ magyar oldalára, írja az MTI.

Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja arról beszélt: nemcsak a környezetet károsítja, de a magyar szerveknek milliárdos nagyságrendű kiadásokat jelent, hogy „több száz kilométeren keresztül román szomszédaink szennyezik és megmérgezik a jövőnket, megmérgezik országunkat”.

Hozzátette: azért választották ezt a megoldást a tiltakozásra, mert se a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere nem állt velük szóba, amikor a problémáról kívántak tárgyalni vele, se a két éve tett büntető feljelentésük eredményei nem látszanak, hiszen tudomásuk szerint a tanúk meghallgatásáig sem jutott el az ügy.

Gyüre Csaba, a párt országgyűlési képviselője azt emelte ki: a történések számos nemzetközi jogelv és szerződés megsértését jelentik, ezért petíciójukban arra szólítják fel Romániát, hogy számolja fel területén az illegális szemétlerakókat, és biztosítsa, hogy megfelelő minőségű legyen a Magyarországra érkező víz.

A jövő nemzedékekkel szemben fennálló felelősségre hívta fel a figyelmet Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke, azt hangsúlyozva, ez a szennyezés egyik legnagyobb kincsünk, élővizeink károsítását jelenti. Hozzátette, a megoldáshoz partnerségre van szükség, és egyetlen állam sem tekinthet a Kárpát-medencére „egyfajta szemétlerakóként”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!