Hova tűntek a PNL-ből a női politikusok?

2022. április 11. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy visszhangot keltett a közösségi médiában, hogy egyetlen nő sem szerepel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vasárnapi, rendkívüli kongresszusán készült hivatalos fotókon – számolt be a Hotnews portál.

Mint írják, többen szóvá tették – politikusok és értelmiségiek egyaránt, hogy egyetlen egy nő sem szerepel a frissen megválasztott párt vezetőségében. Az Euractiv.ro például azt is megjegyezte, hogy a kongresszuson nemhogy a színpadon, de az első sorokban is alig lehetett nőket látni.

„A PNL összes női tagjának üzenem: tudom, hogy ott vagytok és megérdemlitek a vezetői pozíciókat. De a liberálisok még mindig bűzlenek a nőgyűlölettől” – írta Cosette Chichirău USR-s képviselő a Facebookon.

„Vannak vicces dolgok ezen a képen, de ez már nem vicc. A 100%-ban férfiakból álló PNL-vezetés a civilizáltság hiányáról, a kínos és undorító szexizmusról tanuskodik. Azt hiszem, Európában már nincs ilyenre példa” – vélte Mircea Cărtărescu író.

A rendkívüli kongresszus megszervezésére azért volt szükség, mert múlt szombaton, mindössze fél évvel a megválasztása után lemondott pártelnöki posztjáról Florin Cîțu. Az új elnök végül Nicolae Ciucă miniszterelnök lett, akire 1060-an szavaztak, 60 voksot érvénytelenítettek.

Ciucă 2021 őszén lett a PSD-PNL-RMDSZ alkotta kormány miniszterelnöke. Jelenleg 23 minisztere van Romániának, akik között egyetlen egy nő van: Gabriela Firea, az Ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi tárca élén.

A PNL belső viszályairól itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!