Sajtóértesülés: talán már 2023-ban búcsút inthetünk Klaus Iohannis államfőnek, aki a NATO főtitkári pozíciójára pályázik

2022. április 1. – 18:34

Sajtóértesülés: talán már 2023-ban búcsút inthetünk Klaus Iohannis államfőnek, aki a NATO főtitkári pozíciójára pályázik
Klaus Iohannis államelnök és Nicolae Ciucă kormányfő látogatása a Mihail Kogălniceanu légi bázison – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Egy elég bonyolult hatalmi játszma állhat Florin Cîțu liberális pártelnök lemondatási akciójának hátterében. Sajtóértesülések szerint Iohannis 2023-ban lemondhat államelnöki tisztségéről a NATO főtitkárságért, a párt pedig Ciucă miniszterelnökkel helyettesítené őt, de ehhez biztosítani kell számára a pártelnökséget is.

Az egyik oka annak, hogy a Nemzeti Liberális Párt vezetői felgyorsították a Florin Cîțu leváltására irányuló műveletet, amelynek az a célja, hogy Nicolae Ciucă, a jelenlegi kormányfő kerüljön a párt élére, a 2023-ban esetlegesen megüresedő államelnöki poszt „bebiztosítása” – nyilatkozták liberális források a G4Media-nak. A PNL vezetői úgy vélik, hogy Iohannisnak nagy esélye van arra, hogy a NATO-főtitkára legyen, míg Ciucă – akit időközben a szenátus elnökévé neveznének ki, miután a PSD átveszi a miniszterelnöki pozíciót, ideiglenesen átvehetné az államfői tisztséget.

A liberális vezetők ezért fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy Klaus Iohannis 2023 októberében, amikor Jens Stoltenberg meghosszabbított mandátuma lejár, versenybe szálljon a NATO főtitkári posztjáért. A párt csúcsvezetősége úgy értékeli, Iohannisnak reális esélye lenne arra, hogy átvegye az Észak-atlanti szövetség vezetését.

Ebben a forgatókönyvben a PNL vezetői Nicolae Ciucăt tekintik a párt legesélyesebb államfőjelöltjének, mivel a lakosság körében ő számít a legmegbízhatóbb liberális politikusnak. Ahhoz azonban, hogy a PNL elnökjelöltje lehessen, Ciucăt először pártelnökként kell érvényesíteni, ezért a PNL most mindent bevet annak érdekében, hogy Florin Cîțut leválthassák.

Ha Iohannist valóban NATO-főtitkárnak jelölik, akkor Nicolae Ciucă a párt- és házelnökként nagy eséllyel tudná átvenni az ideiglenes államfői megbízatást. A szövetség együttműködési jegyzőkönyvében foglaltak szerint 2023 májusáig tölti be a miniszterelnöki tisztséget, amikor is át kell engednie a helyet a PSD jelöltjének.

A DPA német hírügynökség február 4-én arról számolt be, hogy Klaus Iohannis neve valóban felmerült a NATO vezetésére alkalmas politikusok listáján, Theresa May volt brit miniszterelnökkel, Mark Rutte holland miniszterelnökkel és Kaja Kallas észt miniszterelnökkel együtt. Egy kelet-európai politikus NATO-főtitkárrá történő kinevezésének egyik legnagyobb problémája idáig az Oroszországgal való kapcsolat volt, mivel a Nyugat nem akarta irritálni Moszkvát egy ilyen kinevezéssel. Az ukrajnai háború kitörése óta azonban a NATO-szövetségesek Oroszországgal szembeni vonakodása megszűnt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!