Sajtóértesülés: talán már 2023-ban búcsút inthetünk Klaus Iohannis államfőnek, aki a NATO főtitkári pozíciójára pályázik

2022. április 1. – 18:34

Sajtóértesülés: talán már 2023-ban búcsút inthetünk Klaus Iohannis államfőnek, aki a NATO főtitkári pozíciójára pályázik
Klaus Iohannis államelnök és Nicolae Ciucă kormányfő látogatása a Mihail Kogălniceanu légi bázison – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Egy elég bonyolult hatalmi játszma állhat Florin Cîțu liberális pártelnök lemondatási akciójának hátterében. Sajtóértesülések szerint Iohannis 2023-ban lemondhat államelnöki tisztségéről a NATO főtitkárságért, a párt pedig Ciucă miniszterelnökkel helyettesítené őt, de ehhez biztosítani kell számára a pártelnökséget is.

Az egyik oka annak, hogy a Nemzeti Liberális Párt vezetői felgyorsították a Florin Cîțu leváltására irányuló műveletet, amelynek az a célja, hogy Nicolae Ciucă, a jelenlegi kormányfő kerüljön a párt élére, a 2023-ban esetlegesen megüresedő államelnöki poszt „bebiztosítása” – nyilatkozták liberális források a G4Media-nak. A PNL vezetői úgy vélik, hogy Iohannisnak nagy esélye van arra, hogy a NATO-főtitkára legyen, míg Ciucă – akit időközben a szenátus elnökévé neveznének ki, miután a PSD átveszi a miniszterelnöki pozíciót, ideiglenesen átvehetné az államfői tisztséget.

A liberális vezetők ezért fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy Klaus Iohannis 2023 októberében, amikor Jens Stoltenberg meghosszabbított mandátuma lejár, versenybe szálljon a NATO főtitkári posztjáért. A párt csúcsvezetősége úgy értékeli, Iohannisnak reális esélye lenne arra, hogy átvegye az Észak-atlanti szövetség vezetését.

Ebben a forgatókönyvben a PNL vezetői Nicolae Ciucăt tekintik a párt legesélyesebb államfőjelöltjének, mivel a lakosság körében ő számít a legmegbízhatóbb liberális politikusnak. Ahhoz azonban, hogy a PNL elnökjelöltje lehessen, Ciucăt először pártelnökként kell érvényesíteni, ezért a PNL most mindent bevet annak érdekében, hogy Florin Cîțut leválthassák.

Ha Iohannist valóban NATO-főtitkárnak jelölik, akkor Nicolae Ciucă a párt- és házelnökként nagy eséllyel tudná átvenni az ideiglenes államfői megbízatást. A szövetség együttműködési jegyzőkönyvében foglaltak szerint 2023 májusáig tölti be a miniszterelnöki tisztséget, amikor is át kell engednie a helyet a PSD jelöltjének.

A DPA német hírügynökség február 4-én arról számolt be, hogy Klaus Iohannis neve valóban felmerült a NATO vezetésére alkalmas politikusok listáján, Theresa May volt brit miniszterelnökkel, Mark Rutte holland miniszterelnökkel és Kaja Kallas észt miniszterelnökkel együtt. Egy kelet-európai politikus NATO-főtitkárrá történő kinevezésének egyik legnagyobb problémája idáig az Oroszországgal való kapcsolat volt, mivel a Nyugat nem akarta irritálni Moszkvát egy ilyen kinevezéssel. Az ukrajnai háború kitörése óta azonban a NATO-szövetségesek Oroszországgal szembeni vonakodása megszűnt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!