Ennyi volt: lemondott Cîțu a PNL elnöki székéről

2022. április 2. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Távozik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről Florin Cîțu – jelentette be szombaton a párt székháza előtt.

Cîțu elmondta, hogy nem mond le a szenátus elnöki posztjáról, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy „senki nem kényszerítette a távozásra”, ő maga döntött így.

„Egyértelmű volt számomra, hogy a PSD-vel való koalíció nehézségeket okoz, ez így nem természetes. Mindent, amit politikai pozícióban tettem – akár a pénzügyminiszteri, a miniszterelnöki és a PNL elnöki posztról legyen szó-, Románia érdekében hoztam döntéseket. Ha hallgattak volna rám, akkor a mostani történések nem úgy alakulnak, ahogy, de sajnos vannak olyan intézkedések, amelyeknek bumeránghatásuk lesz. Tudjuk nagyon jól, hogy ez így fog történni. A 2017-2019 között felgyülemlett problémákat a kormány átvételekor kijavítottam. Sajnos megint ugyanazokat a történéseket látom” – érvelt Cîțu.

Itt aztán úgy fogalmaz, hogy: „bár kollégáival közösen elindultak egy úton, egyedül ő maradt hű a liberális elvekhez”.

Az újságírók rákérdeztek: mégis hogy lehetséges, hogy 6 hónappal a megválasztása után egyedül maradt? Cîțu erre reagálva azt mondta, hogy „soha nem lehetsz egyedül, ha liberális elveket és értékeket tartasz magad előtt. Így kerültem a politikába, és mindig is így leszek benne. Az emberek jönnek és mennek, de a liberális elvek és értékek mindig velem lesznek”.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is támogatni fogja-e Nicolae Ciucă miniszterelnököt, azt válaszolta: „mindig támogatni fogom azokat az intézkedéseket, amelyek liberális elveken alapulnak”.

Várható volt, hogy valami történni fog

Florin Cîțu 2021. szeptember 25-én Iohannis támogatásának köszönhetően kapott annyi támogatást a PNL kongresszusán, hogy maga mögé utasíthatta Ludovic Orbant, korábbi PNL-elnököt. Cîțu azonban hamar elvesztette az elnök bizalmát – mondhatni ő is Orban sorsára jutott –, a szombati bejelentés így nem jelent óriási meglepetést azoknak, akik követik a közéleti híreket.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a PNL-n belül újabb belviszályok alakultak ki, Cîțut fél évvel a megválasztása után lemondásra szólították fel a párt tagjai, azonban a politikus nem volt hajlandó eleget tenni ennek. Az ellentábor ekkor azzal fenyegetőzött, hogy újabb tisztújító kongresszust hívnak össze a leváltására.

Az új jelöltről még nincsenek hivatalos információink, a találgatások szerint azonban nagy eséllyel Ciucă miniszterelnök veszi át a helyét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!