Nicolae Ciucă lett a PNL elnöke, nem volt ellenfele a tisztségért

2022. április 10. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnököt választotta elnökének a Nemzeti Liberális Párt a vasárnapi rendkívüli kongresszusán.

A parlament épületében sebtében megszervezett kongresszuson összesen 1120 küldött szavazott, az egyedüli jelöltként induló Nicolae Ciucă miniszterelnök mellett 1060-an szavaztak, míg 60 voksot érvénytelenítettek. A rendkívüli kongresszusra az után volt szükség, hogy múlt szombaton, mindössze fél évvel a megválasztása után elmondott pártelnöki posztjáról Florin Cîțu. A PNL körüli hatalmi játszmákról ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebb, állítólag Klaus Iohannis 2023-ban lemondhat államelnöki tisztségéről a NATO főtitkárságért, a párt pedig Ciucă miniszterelnökkel helyettesítené őt, de ehhez biztosítani kellett számára a pártelnökséget. Florin Cîțu fél évvel megválasztása után először nem nagyon akart elmondani a tisztségről, de aztán meggondolta magát.

Nicolae Ciucă szerdán, a határidő utolsó napján jelentette be indulási szándékát az elnökválasztáson. A PNL végrehajtó bizottsága ugyanis csak kedden mentette fel Nicolae Ciucát az alól a szabály alól, amely szerint az elnökjelölteknek legkevesebb öt éves párttagsággal kell rendelkezniük a pártelnöki tisztség megpályázásához. A kormányfő 2020 októberében lépett be a PNL-be. A miniszterelnök az Egységesen egy stabil és erős Romániáért címet viselő programmal indult a tisztségért.

Fotó: Nicolae Ionel Ciucă Facebook oldala
Fotó: Nicolae Ionel Ciucă Facebook oldala

Az Agerpres beszámolója szerint stabilnak, eredményesnek és hatékonynak nevezte a kormánykoalíciót a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vasárnapi rendkívüli kongresszusán tartott beszédében Nicolae Ciucă. Állítása szerint a koalíció az országnak a polgárok érdekeit szolgáló megreformálására és modernizálására vállalkozott. „A románok eredményeket és hatékonyságot, nem populizmust és folyamatos civakodást várnak el tőlünk” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy az országnak folyamatosan válságokkal kell megküzdenie: két éve kirobbant a világjárvány, majd következett az energiaválság, az infláció növekedése, legutóbb pedig Ukrajna „kiprovokálatlan és illegális” orosz megtámadása miatt biztonsági válság állt elő.

A kormányfő kijelentette, hogy Románia megfelelően kezeli az ukrajnai háború miatti humanitárius válságot, majd külön köszönetet mondott a romániaiaknak a segítőkészségükért.

„Felelősségünk minden erőnket mozgósítani annak a nyugati civilizációnak az alapelveinek a védelmében, amelyhez tartozunk: az élethez való jog, az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság. Biztosítanunk kell a gazdasági és társadalmi stabilitást a demokratikus értékek tiszteletben tartásával, biztosítanunk kell a makrogazdasági stabilitást a gazdaságba való beruházással, és végül, de nem utolsósorban meg kell erősítenünk a nemzetbiztonságot az állami intézmények megszilárdításával” – fejtette ki a kormányfő.

Nicolae Ciucă arra kérte pártokat, hogy semmilyen formában ne tolerálják a romániai demokrácia leépülését, ne tűrjék az ország NATO- és EU-tagságának alapját képező értékek elleni támadásokat, és utasítsák el a gyűlöletre és erőszakra való uszítást.

Emlékeztetett arra, hogy a NATO-tagság az ország biztonságának legszilárdabb garanciáját jelenti, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség pedig az ország biztonságának a gerincét képezi.

„Számunkra, liberálisok számára mindez nem képezheti alku tárgyát. Mint ahogy nem képezheti alku tárgyát a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a polgári jogok és szabadságok tiszteletben tartása és védelme sem” – jelentette ki.

Florin Cîţu szenátusi házelnök a sajtónak nyilatkozva azt mondta, arra kéri a miniszterelnököt, hogy ne feledkezzen meg a liberális választókról. Szerinte a PNL azért került kormányra, mert a választók bizalmat szavaztak a liberális elveknek, többek között annak az előírásnak, hogy a beruházások éves szinte érje el a GDP 7 százalékát. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a vártnál nagyobb volt a román gazdaság növekedése, de idén már szerinte szemlátomást romlott a gazdaság helyzete. Ez szerinte a kormányzás teljesítményén múlott. „Ha a helyzet egyre rosszabb, az azt jelenti, hogy a kollégáim tévedtek” – jelentette ki.

A szenátusi elnök megismételte, hogy kényelmetlen volt számára annak idején az összefogás a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és sajnálja, hogy nem akkor mondott le, amikor a liberálisok szövetkeztek a szociáldemokratákkal. „Az lenne a jó, ha a PNL nem veszítené el az identitását, és a kormányprogramban megőriznék a liberális intézkedéseket” – jelentette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!