Nicolae Ciucă lett a PNL elnöke, nem volt ellenfele a tisztségért

2022. április 10. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnököt választotta elnökének a Nemzeti Liberális Párt a vasárnapi rendkívüli kongresszusán.

A parlament épületében sebtében megszervezett kongresszuson összesen 1120 küldött szavazott, az egyedüli jelöltként induló Nicolae Ciucă miniszterelnök mellett 1060-an szavaztak, míg 60 voksot érvénytelenítettek. A rendkívüli kongresszusra az után volt szükség, hogy múlt szombaton, mindössze fél évvel a megválasztása után elmondott pártelnöki posztjáról Florin Cîțu. A PNL körüli hatalmi játszmákról ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebb, állítólag Klaus Iohannis 2023-ban lemondhat államelnöki tisztségéről a NATO főtitkárságért, a párt pedig Ciucă miniszterelnökkel helyettesítené őt, de ehhez biztosítani kellett számára a pártelnökséget. Florin Cîțu fél évvel megválasztása után először nem nagyon akart elmondani a tisztségről, de aztán meggondolta magát.

Nicolae Ciucă szerdán, a határidő utolsó napján jelentette be indulási szándékát az elnökválasztáson. A PNL végrehajtó bizottsága ugyanis csak kedden mentette fel Nicolae Ciucát az alól a szabály alól, amely szerint az elnökjelölteknek legkevesebb öt éves párttagsággal kell rendelkezniük a pártelnöki tisztség megpályázásához. A kormányfő 2020 októberében lépett be a PNL-be. A miniszterelnök az Egységesen egy stabil és erős Romániáért címet viselő programmal indult a tisztségért.

Fotó: Nicolae Ionel Ciucă Facebook oldala
Fotó: Nicolae Ionel Ciucă Facebook oldala

Az Agerpres beszámolója szerint stabilnak, eredményesnek és hatékonynak nevezte a kormánykoalíciót a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vasárnapi rendkívüli kongresszusán tartott beszédében Nicolae Ciucă. Állítása szerint a koalíció az országnak a polgárok érdekeit szolgáló megreformálására és modernizálására vállalkozott. „A románok eredményeket és hatékonyságot, nem populizmust és folyamatos civakodást várnak el tőlünk” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy az országnak folyamatosan válságokkal kell megküzdenie: két éve kirobbant a világjárvány, majd következett az energiaválság, az infláció növekedése, legutóbb pedig Ukrajna „kiprovokálatlan és illegális” orosz megtámadása miatt biztonsági válság állt elő.

A kormányfő kijelentette, hogy Románia megfelelően kezeli az ukrajnai háború miatti humanitárius válságot, majd külön köszönetet mondott a romániaiaknak a segítőkészségükért.

„Felelősségünk minden erőnket mozgósítani annak a nyugati civilizációnak az alapelveinek a védelmében, amelyhez tartozunk: az élethez való jog, az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság. Biztosítanunk kell a gazdasági és társadalmi stabilitást a demokratikus értékek tiszteletben tartásával, biztosítanunk kell a makrogazdasági stabilitást a gazdaságba való beruházással, és végül, de nem utolsósorban meg kell erősítenünk a nemzetbiztonságot az állami intézmények megszilárdításával” – fejtette ki a kormányfő.

Nicolae Ciucă arra kérte pártokat, hogy semmilyen formában ne tolerálják a romániai demokrácia leépülését, ne tűrjék az ország NATO- és EU-tagságának alapját képező értékek elleni támadásokat, és utasítsák el a gyűlöletre és erőszakra való uszítást.

Emlékeztetett arra, hogy a NATO-tagság az ország biztonságának legszilárdabb garanciáját jelenti, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség pedig az ország biztonságának a gerincét képezi.

„Számunkra, liberálisok számára mindez nem képezheti alku tárgyát. Mint ahogy nem képezheti alku tárgyát a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a polgári jogok és szabadságok tiszteletben tartása és védelme sem” – jelentette ki.

Florin Cîţu szenátusi házelnök a sajtónak nyilatkozva azt mondta, arra kéri a miniszterelnököt, hogy ne feledkezzen meg a liberális választókról. Szerinte a PNL azért került kormányra, mert a választók bizalmat szavaztak a liberális elveknek, többek között annak az előírásnak, hogy a beruházások éves szinte érje el a GDP 7 százalékát. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a vártnál nagyobb volt a román gazdaság növekedése, de idén már szerinte szemlátomást romlott a gazdaság helyzete. Ez szerinte a kormányzás teljesítményén múlott. „Ha a helyzet egyre rosszabb, az azt jelenti, hogy a kollégáim tévedtek” – jelentette ki.

A szenátusi elnök megismételte, hogy kényelmetlen volt számára annak idején az összefogás a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és sajnálja, hogy nem akkor mondott le, amikor a liberálisok szövetkeztek a szociáldemokratákkal. „Az lenne a jó, ha a PNL nem veszítené el az identitását, és a kormányprogramban megőriznék a liberális intézkedéseket” – jelentette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!