Bajban van a PNL: Cîțu nem hajlandó lemondani elnöki tisztségéről, ezért a liberálisok újabb tisztújító kongresszusra készülnek

2022. április 1. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Florin Cîțut, a fél évvel ezelőtt megválasztott liberális pártelnököt lemondásra szólította fel az alakulat, azonban a politikus nem hajlandó eleget tenni ennek, ugyanis még mindig van néhány támogatója a párton belül. A visszautasítás után PNL vezetőtanácsa úgy döntött, hogy akkor a B tervet lépteti életbe, és újabb tisztújító kongresszust hívnak össze. A csütörtöki tárgyalások a párt két szárnya között nem voltak súrlódásmentesek.

Klaus Iohannis elnök nem volt jelen a Florin Cîțu lemondását követelő első alelnökökkel tartott találkozón, de a nevét mindkét tábor felvetette. Ciucă miniszterelnök, akit a PNL élére javasolnak, szintén hiányzott a megbeszélésről, írja az Europa Libera.

Az első összecsapásra Florin Cîțu és a lemondását követelő első alelnökök között egy bukaresti protokoll-villában került sor. A PNL elnöke csütörtökön tért vissza az Egyesült Államokban tett munkalátogatásáról, és közel 90 percig beszélgetett ellenfeleivel. A tárgyaláson jelen volt a liberális párt főtitkára, Dan Vîlceanu is, aki Florin Cîțu közeli barátja, aki egy tisztújító kongresszus megrendezése esetén szintén elveszítené funkcióját, ugyanis helyére Lucian Bodet szeretné megválasztani a többség.

A tárgyalásokon részt vevő források szerint Florin Cîțu elutasította, hogy lemondjon, és Nicolae Ciucă miniszterelnöknek adja át helyét, ugyanakkor szemrehányást tett az alelnököknek, Iulian Dumitrescunak, Lucian Bodénak és Rareș Bogdannak, amiért Iohannis elnök nevére hivatkozva támadást indítottak ellene. A jelenlegi pártelnök és az őt támogató liberális politikusok azt állítják, hogy az államfő nem tudott erről az akcióról, és azok, akik megszervezték, félrevezették a megyei liberális vezetőket, akik aláírták a Cîțu elleni nyílt levelet.

Cîțu az idézett források szerint azt nyilatkozta az őt megkereső alelnököknek, hogy személyesen kell megbeszélést folytatnia minden egyes megyei vezetővel, hogy lássa, mi az álláspontjuk a párt jövőjéről és vezetéséről.

Cîțu tábora nem hiszi, hogy a lemondását kérő bejelentett lista 40 vezető liberális politikus aláírását tartalmazza, ahogy azt a lemondását kérők állítják. „Nem mutatták be a levél szövegét, de még az aláírások listáját sem” – mondják a Florin Cîțuhoz közel állók.

A rendkívüli kongresszus összehívásáig minden megyei politikai irodának kérvényt kell küldenie a szervezet elnökének. A kongresszus megszervezéséről a végső döntést az Országos Tanács hozza meg.

Az alelnökök folytatják a Florin Cîțu leváltására irányuló folyamatot, és megkezdik a rendkívüli kongresszus összehívásához szükséges összes belső eljárást.


Florin Cîțu 2021. szeptember 25-én nyerte el a PNL elnöki tisztségét: a kongresszuson Iohannis támogatásának köszönhetően sikerült maga mögé utasítania Ludovic Orbant. A pártelnök azonban időközben elvesztette az elnök bizalmát, ezért Nicolae Ciucănak kellene átvennie a párt vezetését, mivel ő a miniszterelnök is. „Megismétlődik a tavalyi történet, de most Cîțu van Orbán szerepében” – mondta az Europa Liberănak a PNL egyik vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!