Csíkszéken legalább 50%-kal több levélszavazatot gyűjtöttek, mint 4 éve

2022. április 3. – 20:17

Csíkszéken legalább 50%-kal több levélszavazatot gyűjtöttek, mint 4 éve
Fotó: Borboly Csaba Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Borboly Csaba szerint Csík- és Udvarhelyszéken összesen 42 300 levélszavazatot gyűjtött össze az RMDSZ.

Frissítés: Gyergyószéken Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke azt mondta, ők 8 843 levélszavazatot vittek be a csíkszeredai konzulátusra.

A Csík Területi RMDSZ több mint 30 ezer levélszavazatot gyűjtött össze az idei választás alkalmából, 50%-kal többet, mint négy éve. További 12 ezer borítékot Udvarhelyszéken adtak át az RMDSZ aktivistáinak. Gyergyószékről egyelőre az RMDSZ részéről nincsenek adataink, viszont az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt aktivistái is szépen teljesítettek: Hargita megyében közel 30 ezer borítékot gyűjtöttek össze.

Hargita megyében az RMDSZ három nagy tömbre oszlik, a csíkszéki, udvarhelyszéki és gyergyószéki területi szervezetekre, amelyek között nem mindig rózsás a kapcsolat, ezért fordulhatott elő például az, hogy Borboly Csaba megyeitanács-elnök, az RMDSZ Csík Területi elnöke csak a csíkiszéki adatokat tudta ismertetni a levélszavazatokkal kapcsolatban.

„Mindenki el tudja dönteni, hogy kire kell leadja a voksát” – emelte ki Borboly Csaba, aki szerint az RMDSZ nem befolyásolta a választópolgárok döntését, számukra az volt a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb érvénytelen szavazat szülessen. Abban bízik, hogy 2022-ben alacsonyabb lesz az érvénytelen szavazatok száma, mint négy évvel ezelőtt.

„Meglepetésünkre a román posta az elvárásokhoz képest sokkal jobban teljesített. Nem volt elakadás Csíkszéken. Március 16-án már nagyon sok településre megérkeztek a borítékok. A levélszavazatok érvényességét pedig a jól összehangolt tájékoztatás segítette” – részletezte Borboly. A választási kampányhajrában az Erdélyi Magyar Szövetség és az RMDSZ egyébként aktívan hangoztatta, hogy a választók ne bízzák szavazataikat a román postára, amit az számon is kért rajtuk.

A területi elnök azt mondta, Csíkszéken az RMDSZ-en kívül egyházak és civil szervezetek is gyűjtöttek, illetve Csíkszeredában a választók maguk is leadhatták a szavazatukat a konzulátuson, vagy feladhatták a borítékot a postán.

Bíró Barna Botond az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke szerint a területi RMDSZ 12 346 levélszavazat gyűjtött össze, ami 2000-2500-al több, mint az előző választáson. Udvarhelyszéken előfordult, hogy nem érkeztek meg a levélszavazatok, de ez nem egy általános jelenség: 1-2 elszórt esetről tudnak. Arra is volt példa, hogy más településre küldték el a borítékokat: Székelypálfalva helyett Csíkpálfalvára, mert mind a kettőt románul Păulen, annyi különbséggel, hogy utóbbi Păulen Ciuc.

Az Erdélyi Magyar Szövetség sem aprózta el a gyűjtést

Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke szerint a Magyar Polgári Párt és Erdélyi Magyar Néppárt, illetve az Erdélyi Magyar Tanács Demokrácia-központjai Gyergyószéken 5000, Udvarhelyszéken 21000 ezer, Csíkszéken 2200 levélszavazatot gyűjtöttek össze.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán 16 órakor már több mint másfélezer személy szavazott. Bővebben erről itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!