Csíkszereda: rengetegen várják, hogy szavazhassanak, van, aki népviseletet öltött az alkalomra

2022. április 3. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

16 órakor már több, mint másfélezer személy szavazott.

A reggel 6 órai nyitás óta folyamatosan érkeznek a szavazók Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára: 16 órakor már 1597 személy élt a szavazati jogával a székelyföldi külképviseleten – tudtuk meg dr. Farkas Balázstól, a Külképviseleti Választási Iroda elnökétől. A csíkszeredai konzulátuson 2153 magyarországi rezidenciával rendelkező személy került fel a névjegyzékre, emellett 13 ezren jelezték, hogy itt vennék át a levélcsomagjukat.

Tömeg a csíkszeredai külképviselet előtt – Fotó: Csata Orsolya
Tömeg a csíkszeredai külképviselet előtt – Fotó: Csata Orsolya

A választás reggel óta zavartalanul zajlik, a barátságtalan, zord idő ellenére sokan állnak sorban, és várják, hogy beléphessenek a szavazóhelyiségekbe. Olyanok is vannak, aki ebből az alkalomból székely vagy csángó öltöztek. Egy magyarországi család haláleset miatt érkezett Székelyföldre, azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy részt vegyenek a választáson, ezért a külképviseleten jelentkeztek be.

A magyarországi rezidenciával rendelkezők számára egyébként külön helyiséget alakítottak ki, a levélben szavazókat további két helyiségben szolgálják ki, ők akár a szavazólapok helyben kitöltésére is lehetőséget kapnak.

Farkas Balázs elmondta, azok, akik urnazáráskor sorban állnak, biztosan leadhatják még szavazatukat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!