Csíkszereda: rengetegen várják, hogy szavazhassanak, van, aki népviseletet öltött az alkalomra

2022. április 3. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

16 órakor már több, mint másfélezer személy szavazott.

A reggel 6 órai nyitás óta folyamatosan érkeznek a szavazók Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára: 16 órakor már 1597 személy élt a szavazati jogával a székelyföldi külképviseleten – tudtuk meg dr. Farkas Balázstól, a Külképviseleti Választási Iroda elnökétől. A csíkszeredai konzulátuson 2153 magyarországi rezidenciával rendelkező személy került fel a névjegyzékre, emellett 13 ezren jelezték, hogy itt vennék át a levélcsomagjukat.

Tömeg a csíkszeredai külképviselet előtt – Fotó: Csata Orsolya
Tömeg a csíkszeredai külképviselet előtt – Fotó: Csata Orsolya

A választás reggel óta zavartalanul zajlik, a barátságtalan, zord idő ellenére sokan állnak sorban, és várják, hogy beléphessenek a szavazóhelyiségekbe. Olyanok is vannak, aki ebből az alkalomból székely vagy csángó öltöztek. Egy magyarországi család haláleset miatt érkezett Székelyföldre, azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy részt vegyenek a választáson, ezért a külképviseleten jelentkeztek be.

A magyarországi rezidenciával rendelkezők számára egyébként külön helyiséget alakítottak ki, a levélben szavazókat további két helyiségben szolgálják ki, ők akár a szavazólapok helyben kitöltésére is lehetőséget kapnak.

Farkas Balázs elmondta, azok, akik urnazáráskor sorban állnak, biztosan leadhatják még szavazatukat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!