Felbontott, kitöltetlen levélszavazatot fényképezett az olvasónk egy kolozsvári lépcsőházban

2022. április 3. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy minden kettős állampolgár, aki regisztrált az országgyűlési választásokra, elvben frissítette a személyi adatait, ezek között lakcímét is, nem minden levélcsomag ért célba. A választás napján is kaptunk olyan fotót egy olvasónktól, amelyen felbontott, gazdátlan levélszavazat hányódik egy tömbház postaládáin.

Gyakorlatilag már a romániai külképviseleteknél sem lehet leadni a levélszavazatokat, mivel a szabály szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgároknak, akik még nem küldték be szavazatukat a Nemzeti Választási Irodához (NVI), legkésőbb április 3-a, vasárnap este 7 óráig kellett eljuttatniuk a levélcsomagot Magyarország valamely külképviseleti intézményéhez: a csíkszeredai vagy a kolozsvári főkonzulátusához, vagy pedig Magyarország Bukaresti Nagykövetségéhez. Egyik olvasónk 19 óra körül küldött egy olyan fotót, amelyik arról tanúskodik, hogy a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött borítékok közül nem mindegyik ért célba.

A felbontott, de ki nem töltött szavazat a kolozsvári lépcsőházban – Fotó: olvasónk
A felbontott, de ki nem töltött szavazat a kolozsvári lépcsőházban – Fotó: olvasónk

Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy napokkal ezelőtt nem a postaládájában találta meg a nevére szóló választási borítékot, hanem a lépcsőház hirdető táblájára rögzítve.

A hasznos tudnivalók, reklámok és egyéb hirdetések között egy levélszavazatos boríték is helyet kapott – Fotó: olvasónk
A hasznos tudnivalók, reklámok és egyéb hirdetések között egy levélszavazatos boríték is helyet kapott – Fotó: olvasónk

A Transtelex korábban már beszámolt arról, hogy, aki regisztrált a választásra és nem kapta kézhez a választási iroda által kiküldött borítékot, annak lehetősége nyílt ennek pótlására. Ezt az NVI közölte szerkesztőségünknek elküldött pontosításában, noha korábbi megkeresésünkkor, kérdésünkre ennek ellenkezőjét állította.

A Nemzeti Választási Irodát egyébként azért kerestük meg, hogy megtudjuk, jogszerűnek tartja-e azt, hogy a romániai külképviseletek szavazási levélcsomagot ajánlanak fel azoknak, akik postai kézbesítést igényeltek, de nem kapták meg a borítékot.

Az elmúlt időszakban nagy figyelmet kapott a levélszavazatok kérdése, hiszen több szinten is kérdés merült fel a szavazás menetének átláthatóságával kapcsolatban, a kampányhajrá utolsó hetében ismeretlen tettesek szavazólapokat dobtak ki és részben elégettek Marosvásárhely mellett.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!