Felbontott, kitöltetlen levélszavazatot fényképezett az olvasónk egy kolozsvári lépcsőházban

2022. április 3. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy minden kettős állampolgár, aki regisztrált az országgyűlési választásokra, elvben frissítette a személyi adatait, ezek között lakcímét is, nem minden levélcsomag ért célba. A választás napján is kaptunk olyan fotót egy olvasónktól, amelyen felbontott, gazdátlan levélszavazat hányódik egy tömbház postaládáin.

Gyakorlatilag már a romániai külképviseleteknél sem lehet leadni a levélszavazatokat, mivel a szabály szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgároknak, akik még nem küldték be szavazatukat a Nemzeti Választási Irodához (NVI), legkésőbb április 3-a, vasárnap este 7 óráig kellett eljuttatniuk a levélcsomagot Magyarország valamely külképviseleti intézményéhez: a csíkszeredai vagy a kolozsvári főkonzulátusához, vagy pedig Magyarország Bukaresti Nagykövetségéhez. Egyik olvasónk 19 óra körül küldött egy olyan fotót, amelyik arról tanúskodik, hogy a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött borítékok közül nem mindegyik ért célba.

A felbontott, de ki nem töltött szavazat a kolozsvári lépcsőházban – Fotó: olvasónk
A felbontott, de ki nem töltött szavazat a kolozsvári lépcsőházban – Fotó: olvasónk

Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy napokkal ezelőtt nem a postaládájában találta meg a nevére szóló választási borítékot, hanem a lépcsőház hirdető táblájára rögzítve.

A hasznos tudnivalók, reklámok és egyéb hirdetések között egy levélszavazatos boríték is helyet kapott – Fotó: olvasónk
A hasznos tudnivalók, reklámok és egyéb hirdetések között egy levélszavazatos boríték is helyet kapott – Fotó: olvasónk

A Transtelex korábban már beszámolt arról, hogy, aki regisztrált a választásra és nem kapta kézhez a választási iroda által kiküldött borítékot, annak lehetősége nyílt ennek pótlására. Ezt az NVI közölte szerkesztőségünknek elküldött pontosításában, noha korábbi megkeresésünkkor, kérdésünkre ennek ellenkezőjét állította.

A Nemzeti Választási Irodát egyébként azért kerestük meg, hogy megtudjuk, jogszerűnek tartja-e azt, hogy a romániai külképviseletek szavazási levélcsomagot ajánlanak fel azoknak, akik postai kézbesítést igényeltek, de nem kapták meg a borítékot.

Az elmúlt időszakban nagy figyelmet kapott a levélszavazatok kérdése, hiszen több szinten is kérdés merült fel a szavazás menetének átláthatóságával kapcsolatban, a kampányhajrá utolsó hetében ismeretlen tettesek szavazólapokat dobtak ki és részben elégettek Marosvásárhely mellett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!