Az időben nem kézbesített levélcsomagok helyett újat adnak az erdélyi külképviseletek. Az NVI korábban azt közölte, erre nincs lehetőség

2022. április 1. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári főkonzulátuson a teljes folyamatot is elmagyarázták nekünk.

Frissítés: Pontosított az NVI: mégiscsak adott a szavazási levélcsomag pótlásának lehetősége

Felhívást tett közzé a Facebook-oldalán az Eurotrans Alapítvány, melyben arra buzdítja azokat az erdélyi, szavazásra jogosultakat, akik nem kapták meg a lakásukra, postai úton igényelt levélszavazási dokumentumokat, hogy már ne is várják a küldeményt, hanem kérjenek egy másikat a külképviseleteken.

Az RMDSZ által alapított és a magyar kormány által támogatott civil szervezet a közösségi oldalán március 29-én tett közzé egy erre vonatkozó bejegyzést, holott a posta április 1-jéig, péntekig még kiszállíthatta a küldeményeket. Szintén március 29-én tett közzé felhívást a közösségi médiában Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusa is, hasonló tartalommal.

Az erdélyi külképviseletek felhívásában ez áll:

„Azok a választópolgárok, akik még nem kaptak eddig szavazási levélcsomagot és élni szeretnének választójogukkal, ne várjanak a kézbesítésre, keressék fel Magyarország Csíkszeredai vagy Kolozsvári Főkonzulátusát és érdeklődjenek a szavazási levélcsomag iránt!”

Az eljárás jogszerűségével kapcsolatosan a Transtelex kikérte a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), az NVI (Nemzeti Választási Iroda) és a kolozsvári főkonzulátus álláspontját.

„Nincs tudomásom olyan szabályozásról, ami lehetővé tenné a pót-levélcsomagok igénylését. Szavazási levélcsomagot nem lehet »újra igényelni«, az elveszett, határidőben meg nem érkezett csomagot nem lehet »pótolni«” – közölte Döbrentey Dániel, a TASZ Választási Jogi Programjának koordinátora.

Hasonló választ kaptuk az NVI-től is:

„A levélben szavazó külhoni választópolgár választhat, hogy a szavazási levélcsomag kézbesítését saját lakcímére kéri, vagy azt valamelyik kijelölt külképviseleten vagy OEVK székhely településen, esetleg a megjelölt határmenti településeken veszi át. Amennyiben a választópolgár a levélcsomagot postai kézbesítéssel kérte lakcímére, és az nem érkezik meg, az ügyben tájékoztatást kérhet a külképviseleten, azonban új levélcsomagot a külképviseleten nem igényelhet”

– írta az NVI sajtóosztálya.

A kolozsvári főkonzulátus portálunknak nyilatkozó munkatársa viszont elmondta: abban az esetben tudják pótolni a levélcsomagot, ha az igénylő választó büntetőjogi felelőssége tudatában, írásban nyilatkozik arról, hogy nem kapott levélszavazatot. Erről egy űrlapot is a rendelkezésünkre bocsátottak:

A kolozsvári konzulátuson kapott űrlap. Fotó: Tőkés Hunor/Transtelex
A kolozsvári konzulátuson kapott űrlap. Fotó: Tőkés Hunor/Transtelex

A konzulátus alkalmazottja az eljárás kapcsán is felvilágosított: a jegyzőkönyvet a konzulátus elküldi a Nemzeti Választási Irodának, amely néhány órán belül visszaigazolja számukra, hogy szerepel-e az illető a választási névjegyzékben vagy sem. Pozitív válasz esetén a konzulátus pótlevélcsomagot adhat ki, és a választó helyben le is szavazhat. Ez egy kb. négyórás folyamat, és a levélcsomag pótlása a választás lezárásáig igényelhető, de gyakorlatilag vasárnap este 18 óra után már, úgy vélték, értelmetlen ezzel próbálkozni, mert nem tudják időben lefolytatni az eljárást. Elmondták, az ügymenetet biztonságosnak tekintik, mivel szerintük ugyanazzal a személyi azonosítóval nem lehetséges két érvényes szavazatot leadni. A szavazatok megszámolását és összesítését kizárólag a választási iroda végzi, amely ki tudja szűrni az olyan eseteket, ha valaki kétszer próbálna szavazni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!