Sepsiszentgyörgyön a vegyesbolt pénztárosánál is le lehet adni a levélszavazatot

2022. április 1. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Éles versengés alakult ki az erdélyi politikai szervezetek között, hogy ki tud több levélszavazatot összegyűjteni, és ez abszurd szituációkat is eredményezett: vegyesboltban összegyűjtött borítékokat, postást vegzáló polgármestert és házról házra kilincselő aktivistákat. A használt módszerek azonban a szavazás szabályosságát és átláthatóságát kérdőjelezhetik meg.

Április 3-án zárul az erdélyi magyar kettős állampolgárok levélszavazatainak begyűjtése. A választásra regisztrált kettős állampolgároknak a román posta szállította ki a küldeményeket, azonban a válaszborítékok begyűjtése nagyon sokféleképpen zajlik.

A legaktívabb szereplők a szavazatbegyűjtési rendszerben az RMDSZ területi irodái, az Eurotrans Alapítvány és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett Demokrácia-központok. Ezek munkatársai terepmunkát is vállalnak, azaz a szervezetek munkatársai, önkéntesek, aktivisták a szavazó polgárt felkeresik otthonában, átveszik tőle a borítékot, és elviszik az irodába, majd onnan, ha összegyűlt egy bizonyos mennyiségű boríték, akkor a küldeményeket a magyarországi külképviseletekre szállítják, vagyis régiótól függően a csíkszeredai, kolozsvári főkonzulátusokra, illetve a bukaresti nagykövetségre. A segítőkészség azonban időnként olyan helyzeteket teremt, amelyek a levélben való szavazás átláthatóságának kárára mennek.

Egy olvasónktól kapott fotó tanúsága szerint Sepsiszentgyörgyön olyan plakátokat helyezett ki az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet, amelyekből kiderül, hogy akár a helyi Bertis üzletek pénztárainál is le lehet adni a levélszavazatokat, és itt is megjelenik a „Ne bízza a postára!” üzenet.

A háromszéki RMDSZ plakátjai Sepsiszentgyörgyön azt hirdetik az áruházak bejáratánál, hogy a Bertis üzletek pénztárainál is le lehet adni a levélszavazatokat – Forrás: Transtelex olvasó
A háromszéki RMDSZ plakátjai Sepsiszentgyörgyön azt hirdetik az áruházak bejáratánál, hogy a Bertis üzletek pénztárainál is le lehet adni a levélszavazatokat – Forrás: Transtelex olvasó

A Transtelex már beszámolt egy hasonló esetről: ha kell, a templomban és a saját üzletében is levélszavazatokat gyűjt a Bihar megyei Berettyószéplak Fidesz-KDNP iránt elkötelezett RMDSZ-es alpolgármestere, aki ha kell, az azonosító lapok helyes kitöltésében is segít.

Az Átlátszó Erdély arról is beszámolt, hogy birtokába jutott két olyan SMS, amelyben az RMDSZ aktivistákat arra buzdítja a Kolozs megyei szervezet egyik politikusa, hogy a leveleket „Ne adjátok se a papnak, ne vigyétek a konzulátusra! A megyei RMDSZ-hez jusson el!”. Valószínű, hogy az aktivisták jól végezték dolgukat, mert egy nappal később, dicsérő SMS ment ki: „Köszönöm a munkátokat! A mai nappal 60 százalékon vagyunk. (…) A hátralevő napban az a dolgunk, hogy egyetlen szavazat se maradjon a megyében. (…) Húzzunk bele!”

Szintén az Átlátszó Erdély számol be arról, hogy egy udvarhelyszéki polgármester úgy próbálta maximalizálni az általa begyűjtött szavazatok számát, hogy a helybéli postást megpróbálta meggyőzni, ne adja le a borítékokat a postahivatalban, hanem vigye be a községházára.

A román posta egyébként tiltakozott az EMNT rádiós kampánya ellen, amelyben arra biztatja arra az embereket, hogy ne bízzák a postára a szavazataikat, hanem a Demokrácia-központokon keresztül küldjék el őket.

Az RMDSZ-politikusok nem ismerik el, hogy volna teljesítendő kvóta a begyűjtött levélszavazatokat illetően, azonban ennek ellentmondanak ezek az esetek, amelyek azt bizonyítják, hogy gyakorlatilag arra kérik az aktivistákat, hogy először az RMDSZ székházakba vigyék a válaszborítékokat, és mindenképpen megpróbálják kiiktatni azt, hogy a román postára adják fel, vagy pedig egyenesen a magyar konzulátusokra vigyék a szavazólapokat a polgárok, pedig végső soron oda kellene eljutniuk. Az Azonnali újságírójának kérdésére Antal Géza, a kolozsvári RMDSZ egyik politikusa elismerte, hogy ez alkalmas arra, hogy gyanút szüljön a szervezet felé, „ha valaki rosszindulatú”.

Annak, hogy ne lenne teljesítendő kvóta, némiképp ellentmond, hogy az elmúlt napokban számos erdélyi politikus fotózkodott levélszavazatokkal a közösségi médiában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!