Ajtóról ajtóra jár Berettyószéplak RMDSZ-es alpolgármestere, hogy begyűjtse a levélszavazatokat

2022. március 31. – 15:45

Ajtóról ajtóra jár Berettyószéplak RMDSZ-es alpolgármestere, hogy begyűjtse a levélszavazatokat
Fotó: Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha kell, a templomban és a saját üzletében is levélszavazatokat gyűjt a Bihar megyei Berettyószéplak Fidesz-KDNP iránt elkötelezett RMDSZ-es alpolgármestere, aki ha kell, az azonosító lapok helyes kitöltésében is segít.

A magyar országgyűlési választási kampány utolsó pár napjában egyre nagyobb figyelmet kap a határon túliak levélszavazata, amelyeket pártaktivisták, önkéntesek is segítenek összegyűjteni Erdély-szerte. Berettyószéplakon például a helyi RMDSZ-elnök járja a települést és levélszavazatok miatt.

„Reméljük, hogy jól sikerül a vasárnapi választás, és a Fidesz-KDNP megnyeri a magyar országgyűlési választásokat, mert annyit megérdemelnek, miután ők is segítettek rajtunk” – mondta el a Transtelex megkeresésére Helmeczi Lajos, a Bihar megyei Berettyószéplak RMDSZ-es alpolgármestere. Helmeczi szerint a kormányzó pártok abban segítették a berettyószéplakiakat, hogy elsők között kaphatták meg a magyar állampolgárságukat, a folyamat megkönnyítése érdekében a Fidesz-KDNP buszokat is intézett Mezőkövesdre, ahol a községközpont számos magyar lakója esküt tett. A magyar kormány részéről most ígéretet kaptak rá, hogy amennyiben a választások kedvezően alakulnak, Berettyószéplak templomát felújítják.

„Az egyháznak kértünk egy szép összeget, mert mi hiába fogtunk neki önerőből, beletörött a bicskánk, mert nem volt rá fedezetünk. A kérést a püspökségre kellett letegyük, és ők küldték tovább a Fidesz-KDNP felé”

– mondta Helmeczi Lajos.

A levélszavazatok összegyűjtése érdekében Helmeczi Lajos az egyházzal is együttműködik: a templomban két alkalommal hirdették ki, hogy a levélszavazatokat elhozhatják hozzá. Egyesek az önkormányzathoz, mások Helmeczi lakására vitték a borítékokat, de olyanok is akadtak, akik az alpolgármester üzletébe.

„Elmennek vásárolni, és ott átadták a szavazataikat. Az önkormányzatnál ugyanis nem mindig vagyok bent, de nem is akartam belekeverni az önkormányzatot a dologba. Volt olyan is, aki vasárnap elhozta a templomba a borítékot, és ott vettem el tőle. De olyan is, akihez én mentem el. Ma is voltam három helyen levélszavazatokért, mert betegek, így inkább én kerestem fel őket

– mesélte még az alpolgármester.

Elmondta, egyesek nem tudták, hogy a magyar lakcímkártyán szereplő adatok alapján kell kitölteni az azonosító lapot, nekik segített, de nem látja, hogy ki hogy szavaz, és ez egyébként is mindenkinek magánügye.

Szerinte a többség segítségként értelmezte a borítékgyűjtési akcióját, de azt sem zárta ki, hogy egyesek esetleg nehezményezik, hogy RMDSZ-esek gyűjtik össze a levélszavazatokat.

Azt mondja, eddig 64 levélszavazatot vitt Nagyváradra és 25-öt Margitára, 20 szavazat pedig még nála van. Reméli, estig még sikerül néhányat összegyűjteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!