Pontosított az NVI: mégiscsak adott a szavazási levélcsomag pótlásának lehetősége

2022. április 2. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Mégiscsak igényelhetnek másik szavazási levélcsomagot azok a magyarországi országgyűlési választásra regisztrált határon túli szavazók, akik lakcímére a kért küldemény nem érkezett meg. Ezt a magyarországi Nemzeti Választási Iroda közölte szerkesztőségünknek elküldött mai pontosításában, noha pénteken, kérdésünkre ennek ellenkezőjét állította.

A Nemzeti Választási Irodát egyébként azért kerestük meg, hogy megtudjuk, jogszerűnek tartja azt, hogy a romániai külképviseletek szavazási levélcsomagot ajánlanak fel azoknak, akik postai kézbesítést igényeltek, de nem kapták meg a borítékot, illetve azt is megkérdeztünk, az NVI miként szűrné ki a többszöri szavazást abban az esetben, ha valaki visszaélne ezzel a pótlási lehetőséggel.

A Választási Iroda korábban elküldött válaszában azt írta:

„A levélben szavazó külhoni választópolgár választhat, hogy a szavazási levélcsomag kézbesítését saját lakcímére kéri, vagy azt valamelyik kijelölt külképviseleten vagy OEVK székhely településen, esetleg a megjelölt határmenti településeken veszi át. Amennyiben a választópolgár a levélcsomagot postai kézbesítéssel kérte lakcímére, és az nem érkezik meg, az ügyben tájékoztatást kérhet a külképviseleten, azonban új levélcsomagot a külképviseleten nem igényelhet”.

A szombati pontosításban viszont már arra hívják fel a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló jogszabálya szavazási levélcsomag pótlásáról nem rendelkezik, de azt nem is tiltja. Azt is közölték, március végén döntöttek a levélcsomagok pótlásának lehetőségéről:

Az NVI a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményének megfelelve, azért hogy a választópolgárok minél nagyobb számban élhessenek az Alaptörvényből eredő választójogukkal, március végén döntött arról, hogy a külképviseleti választási irodák közreműködésével az igazgatási-logisztikai lehetőségekhez mérten egyedileg segíti a levélben szavazók névjegyzékében szereplő választópolgárokat, például a sérült, de teljes szavazási
levélcsomag cseréjével vagy a meg nem érkezett levélcsomagok pótlásával.

– írták, és leszögezik, egy választópolgár csak egy érvényes szavazatot adhat le, amelyre a szavazási levélcsomagban lévő azonosító nyilatkozat tartalmának informatikai rendszerbe történő rögzítése és ellenőrzése nyújt garanciát.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!