Gergely Balázs: A KMN lényege nem a nagy koncertekben van

2024. augusztus 13. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Mária-oszlop megáldásával már csütörtökön elkezdődik a 15. Kolozsvári Magyar Napok, aminek hivatalos megnyitója csak jövő hétfőn lesz, a Farkas utcát pedig csak a jövő szerdától foglalják el. A szervezők a kezdés előtt tartottak még egy utolsó sajtótájékoztatót, amin a részletes program augusztus eleji közlése után nem sok újdonságot tudtak mondani, inkább csak a figyelmet hívták fel egyes részletekre, egy-egy eseményt hangsúlyoztak, és egy kicsit az egész rendezvényt keretezték.

Így simán belefért, hogy Gergely Balázs főszervező ne az eseményeket sorolja, hanem arról beszéljen, miként képzelik el a tizenötödik alkalommal megszervezett rendezvényt.

„A nagy koncertek vonzzák be a legtöbb embert, de nem az a lényeg, hanem, hogy az évközben nagyon nehezen találkozó kolozsvári magyaroknak évente legyen egy biztos lehetőségük, amikor minden egyebet félretehetnek, és kimennek a térre, találkoznak, beszélgetnek”

– mondta Gergely Balázs, amiben valószínűleg az is benne van, hogy idén olyan nagy újdonság, olyan nagy durranás nem lesz, mint például a kezdeti években az István, a király rockopera, vagy tavaly a Mándoki Soulmates fellépése.

Ezzel összefüggésben a főszervező arról is beszélt, hogy az ő elképzelésük szerint a Kolozsvári Magyar Napok nem ifjúsági vagy zenei fesztivál, hanem inkább egy közösségi ünnepségsorozat, olyan találkozási lehetőség, ahol a hangsúlyok sokszor máshova kerülnek, mint egy hagyományos értelemben vett fesztivál esetében.

Szimbolikus események már csütörtöktől

Gergely két szimbolikus eseményre hívta fel a figyelmet. Az egyik a bevezetőben már említett kezdőesemény: a hálaadó ünnep 11 órától a Piarista-templomban, majd a Mária-oszlop azt követő megáldása. Az legutolsó nagy kolozsvári pestisjárvány után, 1744-ben emelt szobrot a 20. század közepén távolították el az eredeti helyéről, és épp Gergely Balázs javaslatára, aki akkor még RMDSZ-es városi tanácsos volt, döntött úgy az önkormányzat, hogy visszaállítják az eredeti helyére, a Farkas és Egyetem utcák találkozásánál azok felújítása után. Gergely szerint a szobor visszaállításával egy új és szép teret kapott Kolozsvár, aminek a hangulatát – mondta később – nem is szeretnék semmivel elrontani, ezért nem is terveznek semmi eseményt köré. A másik szimbolikus esemény augusztus 17-én, szombaton 17 órától a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díjának átadása lesz, amivel – mint a főszervező mondta – mintegy „európai szintre emelik az örökségünk”.

Szabó Lilla, Gergely Balázs és Oláh Emese tájékoztatja az újságírókat – Fotó: Vakarcs Loránd / KMN
Szabó Lilla, Gergely Balázs és Oláh Emese tájékoztatja az újságírókat – Fotó: Vakarcs Loránd / KMN

A hivatalos megnyitót Kolozsvár várossá nyilvánításának napján, augusztus 19-én, hétfőn tartják 19 órától. A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara fog fellépni a Kolozsvári Magyar Operában a Nagyvárosi vándorok című tánckoncertjével. Szabó Lilla programigazgató ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az esemény ingyenes, de érkezési sorrendben lehet elfoglalni a helyeket. Az ajtónyitás 18:30 körül lesz, aki szeretne részt venni, ennek függvényében számoljon.

A magyar napok nemcsak a Mária-oszlop megáldásával kezdődik lényegében korábban, hanem a KMN két partnerrendezvényének, a Magyar Egyházzenei Biennálénak és a Szent István-napi Néptánctalálkozónak is lesznek már korábban eseményei, ahogy a Művészeti Múzeum tereiben szervezett kiállításokat is szombaton és vasárnap nyitják meg, és a Bánffy-udvar is szombattól üzemel. A főtéri programok keddtől kezdődnek, a szervezők felhívták a figyelmet, hogy nem a korábban megszokott 19 és 21 órás kezdés lesz érvényben a koncertek esetében.

A Farkas utca jövő szerdától várja az érdeklődőket, és onnantól már lényegében nagyon sok minden akörül alakul majd. A Református Kollégium udvarán idén is lesz Folkudvar, a Romkertben gyerekprogramokkal várnak, a Fogoly utcában pedig a Borudvart rendezik be. A tavaly átadott Herepei-házban az IKE szervez eseményeket. Az MCC is „lejön a hegyről” és a környékre költözteti programjait: a TIFF-házban szerveznek háromnyelvű beszélgetéseket, míg az RMDSZ által üzemeltetett Oázis is közelebb húzódik, és eddigi helyszínéről, a Memóról az Egyetem utcában található Da Pino étterembe költözik.

A környék sétálóövezetté való nyilvánítása után idén útlezárásokra nem nagyon kell számítani, Oláh Emese szerint csak a Főtér keleti részén fognak egy sávot lezárni a színpad építése miatt már most szombattól, augusztus 17-től. A főtéri koncertek résztvevői számának függvényében a hatóságok a Jókai és Deák Ferenc utcák lezárásáról is dönthetnek.

A Donathon futóversenyre még lehet jelentkezni, a főzőversenyre már nem. A szervezők kifejezetten ajánlják a KMN Családi Sportnapokat a Iuliu Hațieganu Parkban augusztus 17-én és 18-án reggel 10 órától, ahol különböző sportolási lehetőségeket mutatnak be a klubok.

Ahogy Gergely Balázs fogalmazott, olyan egyesületek mutatkoznak majd be, ahol lehetőség szerint magyarul is szót értenek a sportolni vágyó gyerekekkel.

Lesznek kosárlabda-, tájfutó- és fociedzések, akadályversenyek, teniszoktatás, taekwondo-bemutató, zumba, íjászat, strandröplabda családi verseny, harcművészeti bemutatók, a kajakozás és a sziklamászás titkaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, az esemény zárásaként (vasárnap) pedig a 10. Dribli Családi Focibajnokságot tartják meg.

A kolozsvári önkormányzat rekordösszeggel támogatja a KMN-t, de egyéni támogató is lehetsz

Kolozsvár önkormányzata rekordösszeggel, 710 ezer lejjel támogatja a Kolozsvári Magyar Napokat – mondta el Oláh Emese hangsúlyozva, hogy ez csak egy része az esemény költségvetésének.

Az idei programból egyértelműnek tűnik, hogy Kolozsvári Magyar Napok anyagi nehézségekkel küzdenek, amit a szervezők a sajtótájékoztatón meg is erősítettek.

A minden évben megtartott gyűjtéssel, ahol 10, 20 és 50 lej értékű adományokkal különböző akciókat támogattak – például a Szent Mihály templom körüli kerítés felújítását – idén a Magyar Napoknak az anyagi helyzetén fognak segíteni. Ahogy Gergely Balázs mondta, lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők egyéni támogatói legyenek – a többségében még mindig – ingyenes eseménynek, amely a szervezők bevallása szerint „még bőven mínuszokkal küzd”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!