Europa Nostra-díjat kapott a Szent Mihály-templom felújítása

2024. május 30. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Europa Nostra-díjat (Európai Örökség-díj) kapott a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítása – derül ki az Európai Bizottság tájékoztatásából. Európa legrangosabb örökségvédelmi díját idén öt kategóriában összesen 26 projekt / személy kapta meg. A Szent Mihály-templom felújítása a megőrzés és adaptív újrahasznosítás kategóriában érdemelte ki az elismerést. A kategóriában olyan projekteket díjaznak, amelyeknek célja a kulturális örökség megőrzése, megújítása és új felhasználási módokhoz való igazítása.

Az indoklásban azt írják, hogy a város nyüzsgő központjában található Szent Mihály-templom „az európai gótikus építészet gyöngyszeme”, amely 2016 és 2022 között átfogó felújításon esett át. A zsűri értékelése szerint a kolozsvári Szent Mihály-templom helyreállítása rendkívül érzékeny szerkezeti beavatkozás volt egy összetett kihívásokkal küzdő örökségi helyszínen, különösen azért, mert aktív földrengési zónában helyezkedik el.

„Ez a projekt kiváló példaként szolgál az EU által finanszírozott projektek számára a régióban, és jól igazodik azokhoz a minőségi elvekhez, amelyet az EU által finanszírozott, a kulturális örökségre potenciális hatást gyakorló beavatkozásokkal kapcsolatban megfogalmaznak” – méltatta a zsűri a projektet. A Szent Mihály-templom felújításával és a munkálatok eredményével ebben az anyagunkban foglalkoztunk részletesen.

Nem a Szent Mihály-templom felújítása az egyetlen romániai projekt, amelyet elismertek. A szászalmádi evangélikus templom felújítása is Európa Nostra-díjat (Európai Örökség-díjat) kapott a megőrzés és adaptív újrahasznosítás kategóriában.

A szászalmádi templom helyreállítása egy nagyon jó példa az erődített templomok, illetve az olyan vallási örökségek számára, amelyek mellől már hiányzik az az eredeti közösség, amely gondoskodhatna róla, írták. A projekt kapcsán kiemelik az eredeti anyagok (újra)felhasználását, illetve a közösség magasszintű szerepvállalását, ami annak záloga, hogy felelősséget ébresszenek bennük a műemléképület iránt.

Az idei Európa Nostra-díjra összesen 206 pályázatot nyújtottak be, ebből 12 örökségvédelmi szakember választotta ki a most elismert projekteket / személyeket. A folyamat azonban még nem ért véget, ugyanis még lehetősége van a közönségnek is kiválasztani a kedvencét, illetve a nagydíjakat is kiválasztják majd. Az Európai Örökség-díj idei átadóját Bukarestben szervezik meg október 7-én, és azon az ünnepségen jelentik be a nagydíjasokat és a közönségszavazás nyertesét, akik egyenként 10 ezer eurót is kapnak jutalomként.

A korábbi években több romániai projekt is megkapta az Europa Nostra-díjat. Tavaly például a Via Transilvanica túraútvonal kapott díjat, és később közönségdíjas is lett, de korábban a Vallásszabadság Háza, illetve Torockó is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!