Elérhetővé vált az idei Kolozsvári Magyar Napok programja

2024. augusztus 2. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozsvári Magyar Napok tizenötödik alkalommal kerülnek megrendezésre, augusztus 18. és 25. között, a „Hét meg a nyolcát!” mottó jegyében. Az egyhetes fesztivál keretében a város számos helyszínén zajlanak majd különféle programok, amelyek minden korosztály számára kínálnak szórakozási lehetőségeket. Koncertek, kiállítások, könyvbemutatók, tánckavalkád és sok más izgalmas esemény várja az érdeklődőket. bár a szervezők valamivel korábbra, július elejére ígérték a teljes programot, végül mostanra sikerült véglegesíteni a teljes fesztivál műsorát, ami durván tíz napot foglal magába.

Bár a megszokott előnapok is működnek, és már augusztus 15-étől vannak programok, az ünnepélyes megnyitóra augusztus 18-án, hétfőn 19 órakor kerül sor a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. Innentől kezdve egészen vasárnapig a nap minden órájában programok várják a látogatókat: filmvetítések, előadások, kocsmakvíz, és hajnalig tartó bulik szerepelnek a kínálatban. A kulturális események mellett sporttevékenységek, ismeretterjesztő előadások és zenei különlegességek is gazdagítják a rendezvénysorozatot.

A főtéri nagyszínpad fellépőit még az április sajtótájékoztatón meghirdették, amikor Gergely Balázs főszervező úgy fogalmazott, hogy kísérletezésbe kezdenek, és nem egy messziről hozott együttessel teremtenének bulit, hanem megpróbálnak saját erőből házibuli-hangulatot összehozni.

  • augusztus 20., kedd: Szent István-napi Néptánctalálkozó gála
  • augusztus 21., szerda: Zanzibár, Neoton Família
  • augusztus 22., csütörtök: Parno Graszt, Elefánt
  • augusztus 23., péntek: Debrecen Big Band és Vastag Tamás, valamint Miklós Gyuri gitárestes zenekara és LetShow közösen
  • augusztus 24., szombat: az egyik legígéretesebb erdélyi zenekarnak tartott Raklap, Kowalsky meg a Vega
  • augusztus 25., vasárnap: nótagála, Demjén Ferenc

Az idei esemény különlegessége, hogy párhuzamosan zajlik majd a város két másik nagy rendezvényével, az Egyházzenei Biennáléval és a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozóval, amelyeknek programjait belefoglalták a Magyar Napok kínálatába.

A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye augusztus 15-én, a helyreállított fogadalmi Mária-oszlop megáldása lesz, amely Erdély második legrégibb köztéri szobra.

Augusztus 16-án 17 órától veszi kezdetét a Magyar Egyházzenei Biennálé megnyitója a Vallásszabadság Házában, amelyet a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma könyvbemutató követ a Bánffy-udvarban. Este 19 órakor az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótérben nyílik meg az Orosz-gyűjtemény kiállítása, amely Maier Orosz Judit családi képzőművészeti gyűjteményéből származik. Az eseményt a Piarista templomban rendezett megnyitó hangverseny zárja, ahol a Szent Cecília Kórus és Zenekar lép fel.

A 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó augusztus 16-án indítja programjait.

Augusztus 17-én, 18 órától a Bánffy-palotában Kós András szobrászművész emlékkiállításának megnyitójára kerül sor.

Azt már április óta tudjuk, hogy lesz fesztiválutca a Farkas utcában, borudvar a Fogoly utcában, Folkudvar a Református Kollégium udvarán. A Romkertbe idén is beköltözik egy középkori falu a Salina Compania jóvoltából, de a gyerekfoglalkozások is tartanak ott.

A Főtér 23. alatt Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervez programokat, a Szentegyház utca 4. szám alatt pedig ifjúsági helyszín lesz idén is. A Bánffy-udvar színpadát is felállítják majd, és a Iuliu Hațeganu Sportparkban idén is megszervezik a családi sportnapot, ahol a gyerekek 10-12 sportágat is kipróbálhatnak, de az Örömfőzést és a Donatont is megtartják.

Áprilisban a szervezők azt ígérték, hogy a frissen felújított Szentegyház utcát is belakják, illetve az Egyetem utcát is visszafoglalják, de az előbbit hiába kerestük a helyszínek között, valószínűleg nem jött össze.

A 15. Kolozsvári Magyar Napok részletes programja elérhető az esemény hivatalos honlapján, a szervezők abban reménykednek, hogy minden érdeklődő megtalálja a számára legmegfelelőbb programokat.

Címlapi fotó forrása: Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!