Helyére került a felújított Mária-oszlop, Kolozsvár legrégebbi köztéri emlékműve

2023. december 1. – 11:43

Helyére került a felújított Mária-oszlop, Kolozsvár legrégebbi köztéri emlékműve
Mária alakja a 18. századi barokk fogadalmi oszlop tetején – Fotó: Oláh Emese kolozsvári alpolgármester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Leszerelték az állványzatot a Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületének Egyetem utcára néző homlokzata előtt felállított Mária-oszlop mellől, így már teljes pompájában látható a felújított barokk műalkotás.

Az eredeti helyére visszakerült 18. századi Mária-oszlopról, amely Kolozsvár legrégebbi köztéri emlékműve, Oláh Emese alpolgármester tett közzé fényképeket csütörtökön a Facebook-oldalán.

A kolozsvári helyi tanács 2018-ban fogadta el Gergely Balázs helyi tanácsos, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője javaslatát, hogy az emlékművet a térrendezés alkalmával költöztessék vissza eredeti helyére, így lett része a Farkas utcát és környékét érintő felújítási tervnek. A Mossfern terve szerint a Mária-oszlopot dicsfényszerűen gingko biloba fák veszik körbe, ezeket már el is ültették, a térkövezést azonban még nem fejezték be.

A kolozsvári tudományegyetem főépületének felépülése előtt az eredetileg jezsuita templom és a rend oktatási intézményei jellegzetes barokk teret zártak közre, ide épült a Mária-oszlop a 18. század közepén Kornis Antal gróf megrendelésére, Anton Schuchbauer kolozsvári szobrász műhelyében. A szobrot 1959-ben bontották le, feltételezések szerint ideológiai okokból, a helyén a közelmúltig parkoló volt. 1961-ben állították fel a Szentpéteri templom mögé.

A Kolozsi Tibor szobrász, kőrestaurátor tervei alapján végzett helyreállítás már múlt szeptemberben elkezdődött, amikor elemeire bontották és elszállították a Mária-oszlopot a Szentpéteri templom kertjéből. A bontást, restaurálást és újraépítést ötfős csapat vállalta: Kiss Zoltán kőrestaurátor, Gere István kőfaragó, Sipos István Márton és André Csongor szobrászok, valamint Bede Izabella keramikus. Munkájukat nemrég a helyszínen néztük meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!