A Román Tornaszövetség is kéri az olimpiai talajdöntő újraértékelését

2024. augusztus 6. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozik az olimpiai talajdöntő bírói ítélete ellen, közölte kedd délután Facebook-oldalán a Román Tornaszövetség (FRG), miután az 5. helyet szerző román tornász, Sabrina Voinea anyja és edzője, Camelia Voinea bejelentette, Sportdöntőbírósághoz fordul lánya lepontozása miatt, ugyanakkor hiányolta a szakmai szervezet állásfoglalását.

A FRG közleményében azt írta, levélben kérte a Nemzetközi Tornaszövetséget, hogy mutassa be Sabrina Voinea döntős gyakorlatának részletes kiértékelését.

„Sabrinát egy tizeddel büntették a szőnyegről való feltételezett kilépésért, ami bizonyíthatóan bírói hiba volt” – áll a közleményben.

Emellett az átláthatóság jegyében kérték, hogy hozzák nyilvánosságra mind a kilenc döntős tornász értékelésének részletes indoklását.

Azt is közölték, hogy két beadványt nyújtottak be a Sportdöntőbírósághoz, az egyiket arra vonatkozóan, hogy hogyan bírálták el Jordan Chiles amerikai tornász óvását a ranglista közlése után, a másikat pedig arra vonatkozóan, hogy hogyan válaszoltak Sabrina Voinea és Jordan Chiles óvásaira.

„Elismerve az Ana Maria Bărbosut és Sabrina Voineát ért negatív hatásokat, a Román Tornaszövetség célja elérni, hogy a bírói hibákat kijavítsák és a elhárítsák a sportolókat ért jogsérelmet” – fogalmaztak.

Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke már korábban kérte a Nemzetközi Tornaszövetségtől Sabrina Voinea döntős gyakorlatának újraelemzését.

A kialakult helyzetre többek között Marcel Ciolacu kormányfő is reagált, és közölte, tiltakozásul nem vesz részt a párizsi olimpia záróünnepségén.

A román tornászlányok könnyek között távoztak a hétfői döntőről, ahol 4. és 5. helyezést értek el. Ana Maria Bărbosu pár pillanatig azt is hitte, hogy bronzérmes lett, de az amerikai óvás miatt végül lemaradt a dobogóról. Sabrina Voineát a bírák azért büntették, mert szerintük a sarka picit kilógott a szőnyegről. Az edzője óvást nyújtott be, de ezt nem fogadták el. Ha óvásának helyt adtak volna a bírók, akkor bronzérmet ért volna a gyakorlata.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!