Miklós Gyuri és Demjén Rózsi is nagyszínpados lesz a 15. Kolozsvári Magyar Napokon

2024. április 10. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan lesz az idei Kolozsvári Magyar Napokon, ami még nem volt, a főtéri nagyszínpadon tart „gitárestet” Miklós Gyuri, de fellép a Zanzibár, a Kowalsky meg a Vega és Demjén Rózsi is. A fesztivál szervezői szerda délelőtt tartottak beharangozó sajtótájékoztatót az augusztus 18-25. között sorra kerülő 15. Kolozsvári Magyar Napokról, és árulták el lényegében a főtéri programot.

A 15. Kolozsvári Magyar Napok programja a következőképpen alakul:

  • augusztus 20., kedd: Szent István-napi Néptánctalálkozó gála
  • augusztus 21., szerda: Zanzibár, Neoton Família
  • augusztus 22., csütörtök: Parno Graszt, Elefánt
  • augusztus 23., péntek: Debrecen Big Band és Vastag Tamás, valamint Miklós Gyuri gitárestes zenekara és LetShow közösen
  • augusztus 24., szombat: az egyik legígéretesebb erdélyi zenekarnak tartott Raklap, Kowalsky meg a Vega
  • augusztus 25., vasárnap: nótagála, Demjén Ferenc

Gergely Balázs főszervező is úgy érezhette, hogy meg kell magyarázni Miklós Gyuri és zenekara, valamint a LetShow közös fellépését a főtéri színpadon, mert úgy fogalmazott, kísérletezésbe kezdenek. Nem egy messziről hozott együttessel teremtenének bulit, hanem megpróbálnak saját erőből házibuli-hangulatot összehozni. A főszervező azt ígérte, ha jól sikerül, akkor a jövőben is szeretnék folytatni a modellt. Miklós Gyuri a korábbi években is rendre fellépett a Kolozsvári Magyar Napokon, csak eddig a Bánffy-udvar kisebb színpadán pengette húrjait.

A főtéri programon kívül nem sok újdonságot árult el Gergely Balázs és Szabó Lilla programigazgató. Lesz fesztiválutca a Farkas utcában, borudvar a Fogoly utcában, Folkudvar a Református Kollégium udvarán. A Romkertbe idén is beköltözik egy középkori falu a Salina Compania jóvoltából, de a gyerekfoglalkozások is tartanak ott.

A Főtér 23. alatt Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervez programokat, a Szentegyház utca 4. szám alatt pedig ifjúsági helyszín lesz idén is. Ahogy a Bánffy-udvar színpadát is felállítják majd, sőt a programja is megvan már, de arról nem árultak még el részleteket. A Iuliu Hațeganu Sportparkban a tavalyi sikereken felbuzdulva idén is megszervezik a családi sportnapot, ahol a gyerekek 10-12 sportágat is kipróbálhatnak, de az Örömfőzést és a Donatont is megtartják.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

A szervezők elmondták, hogy a frissen felújított és az autós forgalom előtt lezárt Szentegyház utcát is szeretnék belakni, leadták a területfoglalási igényüket az önkormányzatnál a Főtér és a Bolyai utca közötti szakaszra, de egyelőre még nem világos számukra, hogy miként reagál a hivatal. Gergely Balázs elmondása szerint bíznak abban, nem lesz akadálya annak, hogy odaköltözzenek. Szabó Lilla elmondása szerint a felújítást figyelembe véve újragondolják a Farkas utcai helyszínt is. A szervezők úgy készülnek, hogy az Egyetem utcát is „visszafoglalják”, de Gergely Balázs úgy fogalmazott, a tér annyira hangulatos lett, hogy nem biztos, hogy a fesztiválbüfét viszik oda vissza.

Szabó Lilla programigazgató azt is elmondta, hamarosan közzéteszik az önkénteseknek szóló felhívásukat, hiszen idén is várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik munkájukkal szeretnének hozzájárulni a KMN megszervezéséhez. A Kolozsvári Magyar Napok teljes programkínálata legkésőbb július elején böngészhető lesz majd az esemény honlapján.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!