A sepsiszentgyörgyi Molnár Ede is kijutott a párizsi olimpiára

2024. június 8. – 09:12

A sepsiszentgyörgyi Molnár Ede is kijutott a párizsi olimpiára
Fotó: Traian Olinici / BikeXpert Racing Team

Másolás

Vágólapra másolva

Molnár Ede hegyikerékpáros, tavalyi Európa-bajnok kapta a szakágnak járó olimpiai kvótát, így majd ő képviselheti Romániát képviselheti a párizsi nyári játékokon – jelentette be péntek este a Facebook-oldalán a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) a kerékpáros szövetség döntését.

Molnár Ede jelenleg a világranglista 111. helyén áll, míg Románia a 15-ik az országok rangsorában. A sepsiszentgyörgyi kerékpárosnak ez lesz az első olimpiája. Molnár Ede jelenleg negyedik a MTB cross-country eliminator (XCE) szakág világranglistáján, de az olimpián (XCO) nem abban a lebonyolításban szervezik meg a hegyikerékpárosok versenyét.

„Egy sportolónak a legmagasabb szint, ahová eljuthat, az az olimpia. Az olimpiai táv egy másfél órás futam, egy négy-öt kilométeres körpályán. Az elkövetkezendő két évben a fókuszt erre fogom áthelyezni, hogy kijussak a 2024-es párizsi olimpiára” – nyilatkozta 2022 októberében a céljairól Molnár a Transtelexnek.

A Romániának járó hegyikerékpártos kvótára az olimpiai éremesélyesként induló Vlad Dascălu volt a legesélyesebb, de őt május közepén doppingvétség miatt 17 hónapra eltiltotta a versenyzéstől a kerékpározók világszövetségének doppingellenes.

A négy évvel ezelőtti ötkarikás játékok után ez a második olimpia, amelyen Romániát is képviseli sportoló ebben a versenyszámban. Tokióban Vlad Dascălu a 7. lett.

Eddig 15 sportág összesen 90 romániai sportolója kvalifikálta magát a nyári olimpiára. Romániai magyar sportolók közül is többen ott lesznek Párizsban: Molnár Ede mellett még indulási jogot nyert marosvásárhelyi Szőcs Bernadette (asztalitenisz), a kolozsvári Miklós Andrea (atlétika, 400 méter) és a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta (birkózás, 62 kg) is. A kvótát szerző román férfi vízilabda-válogatottnak is volt két magyar tagja: az aradi születésű, 29 éves Vancsik Levente, illetve a nagyváradi 20 éves Belényesi Dávid. Mindketten a nagyváradi pólócsapat, a CSM Oradea játékosai. Esetükben nem névre szóló a kvóta, mert azt válogatott kapta, de benne vannak az olimpiára készülő keretben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!