A doppingellenes szabályok megsértése miatt eltiltották Románia egyik olimpiai éremesélyes sportolóját

2024. május 22. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A doppingellenes szabályok megsértése miatt 17 hónapra eltiltották Vlad Dascălu hegyikerékpárost – tájékoztat a Román Kerékpáros Szövetség. Dascălu Románia egyik éremesélyesének számított a nyári párizsi olimpián.

A tájékoztatás szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség illetékes szerve nem konkrétan doppingolásért tiltotta el a sportolót, hanem azért, tizenkét hónapon belül háromszor sikertelenül próbáltak meg tőle mintát venni, tehát nem találták azon a helyen az ellenőrök, ahová az előzetesen megadott holléti nyilvántartása szerint lennie kellett volna. A tájékoztatás hangsúlyozza, hogy nem találtak tiltott teljesítményfokozó szert a sportoló szervezetében. Dascălu felfüggesztési időszaka a döntés közlésének napjától, tehát jelen esetben 2024. május 21-től kezdődik.

A sportoló a döntés ellen egy hónapon belül fellebbezhet a nemzetközi sportdöntőbírósághoz. A Román Kerékpáros Szövetség szerint Dascălu él a fellebbezés jogával.

A 26 éves Dascălu Románia egyik éremesélyesének számított a nyári párizsi olimpián. A 2021-es tokiói olimpián a 7. helyen végzett, a tavalyi Európa-bajnokságon pedig első lett. Korábban hegyikerékpárban U23-as világbajnok is volt.

Nem példátlan, hogy valakit a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt eltiltanak. Nemrég a párbajtőröző Kun Annát tiltották el 2 évre hasonló vétség miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!