Legalább 131 év kell még ahhoz, hogy a nők fizetése utolérje a férfiakét – bérszakadék gyorstalpaló

2024. március 8. – 16:02

Legalább 131 év kell még ahhoz, hogy a nők fizetése utolérje a férfiakét – bérszakadék gyorstalpaló
Illusztráció: Beyond Poto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába látszik itt-ott előrelépés a férfiak és nők közötti bérszakadék terén, a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Európai Unióban a nők átlagosan még mindig kb. 13 százalékkal kevesebbet keresnek egy munkaórára vetítve, mint a férfiak, Magyarországon pedig 9 éve alig csökkent a nemek közötti bérkülönbség.

Ez azt jelenti, hogy a munkanapjuk egy bizonyos időpontjától a nők gyakorlatilag ingyen dolgoznak férfi kollégáikhoz képest.

A nemzetközi nőnap alkalmából arra keresünk válaszokat, hogy szerte a világon miért és mennyivel keresnek többet akár azonos pozíciókban is a férfiak, mint a nők, hol tartanak a nemek közötti egyenlőség terén az uniós tagállamok, Magyarország, valamint az Egyesült Államok, és mi kell ahhoz, hogy a mostani helyzet megváltozzon.

Mi az a nemek közötti bérkülönbség?

A férfiak és a nők fizetése közötti összkereseti különbség leegyszerűsítve azt mutatja, hogyan viszonyul egymáshoz a nők és a férfiak bérezése. Az angol gender pay gap (GPG) kifejezés alapján szokás bérszakadéknak nevezni, az uniós intézmények oldalain gender pay equalityként is szerepel, a magyar központi Statisztikai Hivatal a női-férfi kereseti rés kifejezést használja rá.

Hogyan számolják?

A bérszakadékot különféle módszerekkel számolják és ezekből származtatott mutatókkal adják meg. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat az órabért veszi alapul, a férfiaknak és a nőknek átlagosan kifizetett bruttó órabér különbségét vetíti a férfiak átlagos órabérére, az így kapott százalék mutatja a nők és a férfiak fizetési különbségének mértékét.

A KSH női-férfi kereseti rést számol, és azt vizsgálja, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban álló nők havi bruttó átlagkeresete hány százalékkal alacsonyabb, mint a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaké. A hivatal a teljes nemzetgazdaságon belül a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokat, a költségvetési intézményeket és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteket veszi figyelembe.

Az Eurostat a nők és a férfiak egy órára jutó bruttó átlagkeresete közötti különbségének arányát nézi a férfiak egy órára jutó bruttó átlagkeresetéhez viszonyítva, a legalább 10 főt foglalkoztató gazdasági szervezetek körében.

Az Egyesült Államokban általában úgy számolják ki a bérszakadékot, hogy a teljes munkaidőben dolgozó nők egész éves bérét elosztják a teljes munkaidőben dolgozó férfiak egész éves bérével, és ezt az arányt százalékban vagy dollárban fejezik ki.

Miért keresnek kevesebbet a nők?

A nemek közötti bérszakadék számos olyan egyenlőtlenséget foglal magában, amelyekkel a nők szembesülnek a munka világában, ezek a következők:

Ágazati szegregáció: a szakadék 24 százaléka ahhoz kapcsolódik, hogy sokkal több nő dolgozik olyan alacsony fizetésű, általában szisztematikusan alulértékelt ágazatokban, mint például az ápolás, az egészségügy és az oktatás. A szaknyelv erősen feminizált munkaköröknek nevezi ezeket a területeket, utalva a nők felülreprezentáltságára.

A fizetett és a láthatatlan munka egyenlőtlen aránya: A nők több munkaórát dolgoznak hetente, mint a férfiak, de több órát töltenek fizetetlen munkával, ami a pályaválasztásukat is befolyásolhatja. Ez az úgynevezett láthatatlan munkához kapcsolódik, amiről korábban Bombera Krisztina írt véleménycikket a Telexre. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete szerint amíg a magyar nők 56 százaléka végez háztartási munkát naponta, addig a férfiaknak mindössze 14 százaléka. De azért van változás: míg 1982-ben az apák 43 százaléka mondta azt, hogy még soha nem cserélt pelenkát, 2000-ben már csak 3 százalék, az Y generációs apukák pedig háromszor annyi időt töltenek a gyerekeikkel, mint a korábbi generációk.

Az üvegplafon: Jellemzően nőket érintő jelenség, ami azt jelzi, hogy a pályájuk előrehaladtával egyre kisebb arányban találjuk meg őket a magasabb tudományos címek és vezető pozíciók birtokosai között, mert férfi kollégáikhoz képest nem vagy csak sokkal lassabban haladhatnak előre, vagyis üvegplafonba ütköznek. A jelenséget 1984-ben, vagyis éppen 40 éve írta le Gay Bryant, a Working Woman magazin szerkesztője, az üvegplafon azóta is velünk van, csak nehezen áttörhető, mert az akadályok jórészt rejtettek, láthatatlanok.

Az Európai Bizottság Női teljesítményindexe (Female Achievement Index, FemAI) szerint a vezető uniós vállalatok vezérigazgatói közül csak kevesebb, mint minden 10. nő. Ennek ellenére az EU-ban a legnagyobb, órabérben mért különbségek éppen a vezetők szintjén jelentkeznek: a nők 23 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Bérezési diszkrimináció: Hiába szerepel 1957 óta az Európai Unió alapelveiben és szerződéseiben (az EUMSz. 157. cikke) az, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő munkáért egyenlő díjazást kell kapniuk, sőt jogszerűen alkalmazható akár pozitív diszkrimináció is a nők emancipációja érdekében, a nők még mindig sokszor keresnek kevesebbet azonos munkakörben, mint a férfiak.

Mekkora most a szakadék?

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az EU-ban a nők átlagosan 12,7 százalékkal keresnek kevesebbet óránként, mint a férfiak. Az Eurostat 10 évre visszamenőleg ágazatonként és országonként is vizsgálta a nemek közötti bérkülönbségeket, az eredmény nagyrészt lesújtó:

  • A bérszakadék 2013 és 2022 között Észtországban, Ausztriában, Csehországban, Németországban, Szlovákiában és Magyarországon volt a legnagyobb,
  • Magyarországon 18,4-ről 17,5 százalékra változott, vagyis 9 év alatt itt csökkent a legkevésbé az EU-ban,
  • csak Luxemburgban kerestek többet a nők 2022-ben,
  • a 12,7 százalékos uniós átlagnál kisebb különbség még 11 tagállamban volt,
  • az uniós átlag 10 év alatt mindössze 2,4 százalékpontot csökkent,
  • Spanyolország mellett Észtországban és Luxemburgban csökkent a legnagyobbat a különbség 2013–2022 között. Markánsan, 1 százalékpont körüli értékkel nőtt viszont Horvátországban, Lettországban, Máltán és Lengyelországban.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023-ban a teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiak bruttó átlagkeresete 619 604 forint volt, míg a nőké 523 793 forint, tehát bruttó 95 811 ezer forinttal kerestek kevesebbet a nők.

Az Egyesült Államokban a bérszakadék csökkentésére tett kísérletek ellenére a nők még mindig átlagosan 16 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Az elmúlt 20 évben az Egyesült Államokban sem szűkült a bérszakadék, nagyjából ugyanannyi, mint 2002-ben, amikor egy amerikai dollárt megkereső férfival egy időben egy amerikai nő 80 centet tudott megkeresni. A 2022-es adatok szerint amikor egy amerikai férfi egy dollárt keres, egy amerikai nő jellemzően 82 centet kap ugyanazért a munkáért.

Mi a megoldás?

A fentiek ellenére a nemek közötti bérszakadék legnagyobb részére még mindig nincs magyarázat, de nemcsak az EU-ban, globálisan sem. A Világgazdasági Fórum Globális nemek közötti egyenlőségről szóló 2023-as jelentése szerint még 169 évbe telik, amíg a nemek közötti egyenlőséget elérjük.

Az Európai Bizottság szerint a nemek közötti bérszakadék csökkenése egyes országokban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott ország munkaerőpiacán nagyobb az egyenlőség a nemek között. Alacsonyabb bérszakadék előfordulhat olyan országokban, ahol a nők foglalkoztatási aránya alacsonyabb, és ahol főként a magasabb kereseti potenciállal rendelkező (pl. jobban képzett) nők lépnek be a munkaerőpiacra.

Mivel több nő dolgozik részmunkaidőben, mint férfi, és a részmunkaidőben dolgozók általában kevesebbet keresnek óránként, a nemek közötti bérszakadék az összes munkavállaló esetében lényegesen nagyobb, mint a teljes és a részmunkaidősök között. Az összes alkalmazottra vonatkozó mediánbér 2023 áprilisában 14,3 százalékkal volt alacsonyabb a nőknél, mint a férfiaknál. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bérkülönbsége és a teljes bérkülönbség is csökkent 1997 óta.

Az Európai Bizottság egyébként tavaly elfogadott egy irányelvet, amivel megszüntetné a nők és férfiak közti bérkülönbségeket, méghozzá úgy, hogy 2027 közepétől 2031 közepéig bevezetné, hogy a cégek mérettől függően kötelezően nyilvánosságra hozzák a munkavállalók díjazásáról szóló átfogó kimutatásokat. Ettől azt várják, hogy egyenlő vagy egyenértékű munkáért nemektől függetlenül azonos díjazás járjon.

Itthon a Prezi, az Espell és a Google által alapított Nyitottak Vagyunk civil szervezet a svéd nagykövetséggel és a Svéd–Magyar Kereskedelmi Kamarával együtt a héten mutatta be azt az akciótervet, ami a nemek közötti bérszakadék felszámolásához vezethet. Szerintük a cégek sokat tehetnek azzal, ha

  • átlátható a fizetési és juttatási rendszerük,
  • megjelölik a fizetési sávokat az álláshirdetésekben,
  • rugalmas munkarendet vezetnek be a családosoknak,
  • apasági szabadságot adnak,
  • női tehetségeket támogató programokat szerveznek az üvegplafon megszüntetésére,
  • információt adnak a családosoknak járó juttatásokról,
  • strukturált kérdéseket tesznek fel az állásinterjúkon azért, hogy nemtől függetlenül szakmai, és ne családtervezési szempontok érvényesüljenek.

Az apaság prémium, az anyaság büntetés

Évtizedek óta tanulmányozza a nemek közötti bérszakadék témáját Claudia Goldin, a Harvard Egyetem 77 éves professzora, aki októberben közgazdasági Nobel-díjat kapott a nők munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatos munkájáért. Goldin, aki mindössze a harmadik nő, aki elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat, 200 év amerikai történelmi adatait gyűjtötte össze és elemezte, hogy bemutassa, hogyan és miért változtak a nemek közötti kereseti és foglalkoztatási különbségek.

Arra jutott, hogy a bérszakadék a ‘80-as években nyílt meg a legjobban, és azt is megállapította, hogy míg történelmileg a bérszakadékot az oktatás és a foglalkozásválasztás különbségeivel lehetett magyarázni, az utóbbi időben az első gyermek születése után szélesednek a különbségek az azonos szakmában dolgozó férfiak és nők között.

Goldin legújabb kutatásai emellett azt is megállapították, hogy

az anyák kevesebbet keresnek, mint a gyerektelen nők, de a karrierjük során többet keresnek az apák, mint a gyerektelen férfiak.

„Őszintén szólva ez a dolog legfelkavaróbb része – mondta Goldin a USA Todaynek egy nappal azután, hogy elnyerte a Nobel-díjat. – A férfiak azért tudnak előrelépni, mert a nők hátralépnek. A nők ugyanis nem egyszerűen csak az ingeket viszik a tisztítóba, hanem fellendítik a férfiak munkaképességét. Az apák ráadásul azt is érzik, hogy gyorsabban kell futniuk, mint a gyerektelen kollégáiknak, hiszen ők a kenyérkeresők” – mondta Goldin.

A professzor szerint bizonytalan, hogy fog-e szűkülni, és végül eltűnik-e a férfiak és a nők közötti bérszakadék, szerinte ez függ a gyerekekkel otthon töltött időtől és attól is, mennyire válik rugalmasabbá a munkaerőpiac. Szerinte sok szakmában óriási akadályt jelent a nőknek az üzleti utazás, amit nem tudnak sokan vállalni, ha gyerekük van. „Ha az ilyen munka úgy változna, hogy nem kell Tokióba utazni, hanem elég lenne zoomolni az ügyfelekkel, akkor a nők is bátrabban vállalnák” – mondta.

Hol a legjobb nőként dolgozni?

A PriceWaterHouseCoopers Women in Work Indexe azt is megmutatta, hol a legjobb nőként munkát vállalni és dolgozni a világon, a top 3 ország a következő:

  1. Luxemburg
  2. Izland
  3. Szlovénia

A lista első tíz helyén döntően a skandináv országok állnak, Ausztrália érte el a legnagyobb javulást a rangsorban, a 2021-es 17. helyről 2022-ben az Index 10. helyére jött fel, az Egyesült Királyság viszont a legnagyobb visszaesést produkálta, a 2021-es 13. helyéről a 17. helyre csúszott vissza 2022-ben. Magyarország egy helyet javított, és a 2021-es 16. helyről 2022-ben bekerült a top 15-be, derült ki a PwC közleményéből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!