A nemek közti bérkülönbségek terültének kutatásáért járt az idei közgazdasági Nobel-díj

2023. október 9. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Claudia Goldin amerikai gazdaságtörténész kapta idén a közgazdasági Nobel-díjat a nők munkaerőpiaci érvényesülésének témájában végzett munkájáért – tudósít a Reuters.

Goldin mindössze a harmadik nő, aki elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat.

Díjazottként 11 millió svéd koronában (368 millió forintban) részesül. A díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia közleménye szerint Goldin azzal érdemelte ki az elismerést, hogy elkészítette az első átfogó beszámolót a nők keresetének és munkaerő-piaci részvételének alakulásáról. Kutatása évszázados periódust ölel fel.

A friss Nobel-díjas úttörő a közgazdaságtan gendervetületeinek kutatásában, és részletesen vizsgálta, hogy miért létezik még ma is a nemek közötti bérszakadék. Goldin kimutatta például, hogy a nemek közötti különbségek nem feltétlenül szűnnek meg a gazdasági fejlődéssel, és hogy a gazdasági növekedés nem mindig javítja a nők munkaerő-piaci eredményeit. Az akadémia a díj mellé kiadott közleményében az áll:

„a huszadik században a modernizáció, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatott nők arányának növekedése ellenére a nők és férfiak közötti kereseti különbség hosszú ideig alig csökkent. Goldin szerint ennek részben az a magyarázata, hogy az egész életre szóló, karrierlehetőségeket befolyásoló oktatási döntéseket viszonylag fiatal korban hozzák meg. Ha a fiatal nők elvárásait az előző generációk tapasztalatai alakítják – például az anyjuké, aki nem ment vissza dolgozni, amíg a gyerekek fel nem nőttek –, akkor a fejlődés lassú lesz.”

Történelmileg a nemek közötti kereseti különbségek nagy része az oktatásban és a foglalkozásválasztásban mutatkozó különbségekkel magyarázható.

Goldin azonban kimutatta, hogy a kereseti különbség nagy része ma már az azonos foglalkozású férfiak és nők között van, és hogy ez nagyrészt az első gyermek születésével keletkezik.

A közgazdasági elismerés eredetileg nem szerepelt az Alfred Nobel végrendeletében alapított díjak között, csak egy későbbi kiegészítésként jött létre a svéd központi bank kezdeményezésére 1968-ban. Első alkalommal a következő évben ítélték oda, és a korábbi díjazottak között számos befolyásos gondolkodó és tudós szerepel: megkapta többek között Friedrich August von Hayek, Milton Friedman és nemrégiben Paul Krugman amerikai közgazdász.

Az idei Nobel-díjasok a többi kategóriában:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!