Pénteken kezdődik a karácsonyi vásárok idei szezonja Romániában

2023. november 16. – 17:54

Pénteken kezdődik a karácsonyi vásárok idei szezonja Romániában
Vásári előkészületek Nagyszebenben – Fotó: a nagyszebeni karácsonyi vásár Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kezdődik a karácsonyi vásárok idei szezonja Romániában, ekkor nyitják meg ugyanis az első ilyen jellegű eseményeket az országban.

November 17-én kezdődik az ország egyik legszebb és egyes vélemények szerint Európa egyik legolcsóbb karácsonyi vására Nagyszebenben. 2007-ben szervezték meg először, amikor a város Európa kulturális főváros címet viselte, és lényegében azóta is ők diktálják a tempót és mutatnak irányt a többi romániai vásárnak.

Szintén holnap kezdődik a craiovai karácsonyi vásár, amelynek az idei témáját Andersen klasszikusa, A hókirálynő című meséje adja. Mindkét helyszínen január másodikáig tart az ünneplés.

Javában zajlanak ugyanakkor a brassói és a kolozsvári karácsonyi vásár előkészületei is, már mindkét városban felállították a karácsonyfát. Kolozsváron november 24-én nyitják meg az eseményt, amelynek a megrendezése idén az Untold fesztivál szervezőihöz került. Ennek megfelelően a kolozsvári esemény kapuja már a fesztivál túlburjánzó mesevilágát idézi, de legalább van rajta magyar felirat. A kolozsvári szervezők úgy tűnik, hogy a korábbi – és a magyar feliratok elmaradása miatt sokat kritizált – szervezőkkel ellentétben, nagyobb figyelmet fordítanak erre. Igaz, az önkormányzat a kiírásban ezt külön kérte is.

Brassóban kicsit többet kell várni a karácsonyi vásárra, ott a december elejei hosszú hétvégére időzítették a nyitást, november 30-án lesz a hivatalos megnyitó. Nagyváradon is ekkor kezdenek, csak míg Brassóban jövő január 7-ig tart majd az „ünneplés”, addig a váradi esemény december 26-án, tehát karácsonykor tényleg lejár.

A székelyföldi városokban ugyanakkor egyelőre még messze vannak a karácsonyi vásárok, a kormány költségcsökkentő előírásai ugyanis ezek szervezését is negatívan érintik. Sepsiszentgyörgyön például rövidebb is lesz majd a karácsonyi vásár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!