Untoldosodnak a kolozsvári karácsonyi vásárok

2023. október 17. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Fantesia Untold Kft. szervezheti meg a következő öt évben a kolozsvári karácsonyi vásárokat. A többes szám nem véletlen, idéntől ugyanis kettőt szerveznek belőle, egyet a Főtéren, egyet pedig a nemrég felújított téren a Horia Damian Sportcsarnok előtt.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal még idén júliusban írt ki pályázatot a városban tervezett két karácsonyi vásárra. A Főtérre tervezi a nagyobbat, ott legalább 75 vásári bódé és egy óriáskerék kap majd helyet (sok egyéb mellett), a sportcsarnoknál ezzel szemben csupán minimum 15 bódé szerepelt a kiírásban, de ott üzemelik majd be a város 600 négyzetméteres jégpályáját. Végül szeptember elején érkeztek az első hírek arról, hogy az Untold fesztivál szervezői nyerték el a szervezés jogát, de akkor még nem volt teljesen biztos a döntés, mert még lehetőség volt a döntés ellen fellebbezni. Végül a Cluj24 írta meg hétfőn, eldőlt, hogy az Untold fesztivál szervezői kapták meg a lehetőséget a vásárok megtartására, amiből a főtéri hivatalosan is karácsonyi vásár lesz, míg a sportcsarnok előttit Téli vásárnapnak fogják majd nevezni.

A portál azt írja, a Főtéren a cég négyzetméterenként napi 0,9 lej fizet a városházának. A Cluj24 számításai szerint ez – az 1322 négyzetméternyi területért – összesen 46 ezer lejt jelent a november 24 és január elseje közötti időszakra. A sportcsarnok előtti téren négyzetméterenként napi 0,55 lejt fizet a cég a városházának. A 877 négyzetméteres területért összesen 37,5 ezer lejt fognak kapni a december elseje és 2024. február 15. közötti időszakért.

Ahhoz képest, hogy tavaly Kolozsváron egy kézműves bódénak a bérleti díja már 20 ezer lejnél kezdődött a vásár időszakára, finoman szólva is olcsónak tűnnek a városháza árai.

A Spotmedia tavaly azt írta, négyzetméterenként napi 0,71 lejért bérlik a szervezők a teret, ami 2 lejes nagyszebeni, illetve a 2,4–3 lej közötti brassói árakhoz képest is nagyon olcsó volt. Persze, ezen kívül mindent a szervezők álltak/állnak, a takarítástól egészen a villanyszámláig.

Megjegyzik, hogy a Főtéren a karácsonyfát és díszkivilágítást továbbra is a városháza biztosítja.

A portál egyébként úgy tudja, hogy a téli vásár megszervezésére csak az Untoldosok jelentkeztek. Nem ez az első eset, hogy az Untoldosok karácsonyi vásárt is szerveznek, tavaly Bukarest 6. kerületének ünnepi vásárát is ők tartották, ami azzal került be a hírekbe, hogy közbeszerzési eljárás nélkül kapták meg a szervezés jogát.

A vásárokat egyébként nem pont ugyanaz a cég szervezi, mint a Sétateret éves rendszerességgel elfoglaló fesztivált, de a kapcsolat már csak a név alapján is egyértelmű. A Fantesia Untold Kft.-t 2021. június 24-én jegyezték be, és az Untold Universe a tulajdonosa. Utóbbinak Novus Capital (99,99998%-os) és Dorel Sebastian Ferenț (0,00002%-os) a tulajdonosa. Novus Capital pedig Bogdan Buta, az Untold fesztivál főszervezőjének a tulajdonában van. Egyébként mindenik cég ugyanarra a címre, a Grigorescu út 122A alá van bejegyezve.

Az elmúlt öt évben Respect BigTime Group Kft., Paledris Kft. és Club Arena Kft. szervezte a karácsonyi vásárokat. Ők leggyakrabban a magyar feliratok elmaradása, esetleg nem méltányos kihelyezése miatt kerültek a hírekbe. A Cluj24 azt írja, hogy az új pályázati kiírásban is szerepel, hogy legalább három (románul, magyarul és angolul) nyelven kell kommunikáljanak. Lássuk, az Untold szervezőinek hogyan sikerül megugorniuk ezt a feladatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!