Kevésbé lesz csillogó az idei év vége, van, ahol az élő közvetítésről, máshol a tandembiciklizésről mondanak le

2023. november 15. – 12:02

Kevésbé lesz csillogó az idei év vége, van, ahol az élő közvetítésről, máshol a tandembiciklizésről mondanak le
A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár eseménye 2021-ben – Fotó: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Költségvetésének 70 százalékát elveszítheti a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, miután az október végén elfogadott 90-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében nem kaphat támogatást a helyi és a megyei önkormányzattól. Az esemény nem marad el, de ahogy a szervezők fogalmaztak a tájékoztatásukban, lemondanak vásár színvonalát emelő terveikről. Nemcsak a marosvásárhelyi könyvvásárt hozta nehéz helyzetbe a kormány rendelete, Sepsiszentgyörgy önkormányzata is posztolt arról, hogy közösségi összefogásra volt szükség ahhoz, hogy megszervezzék a 33. Népzene- és Néptánctalálkozót a városban.

Az erdélyi városok önkormányzatainál érdeklődtünk, miként befolyásolja a rendezvényeiket az új szabályozás, illetve hogyan alakulnak a szokásos év végi programjaik.

A szokásos romániai fejetlenség

„Tudomásom szerint az összes szerződésünket megkötöttük még a rendelet hatályba lépése előtt, függetlenül attól, hogy az partnerség vagy pályázati támogattuk az eseményt, így azt folyósítani is fogjuk, a könyvvásárnak is” – magyarázta Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere. Portik elmondása szerint az első napokban még valóban voltak kérdőjelek, hogy miként kell a rendeletet pontosan alkalmazni, de azóta ezek tisztázódtak. Kijelentette, nem tud olyan önkormányzat által támogatott eseményről, amiről nem köttettek már korábban szerződést, így minden vállalásukat tudják teljesíteni. Ugyanakkor nem marosvásárhelyi az egyetlen helyszín, ahol arról számoltak be, hogy – szokásos módon – sok fejtőrést okozott az önkormányzatoknak a rendelet értelmezése. Sőt, még mindig vannak olyan terültek, amivel kapcsolatban eligazítást várnak.

A 90-es sürgősségi rendelet előírásai nagyon leegyszerűsítve novemberre és decemberre korlátozzák vagy megtiltják a költekezést az anyagi javak, események és a nem uniós forrásból finanszírozott beruházási projektek esetében. Szolgáltatásokra szánt összegek például nem haladhatják meg az év első kilenc hónapjának átlagát.

Kevésbé fog csillogni

„Sepsiszentgyörgyön eddig csak a Best Of Sepsi gáláról kellett lemondanunk a kormány szigorításai miatt, mivel az teljes egészében önkormányzati finanszírozású rendezvény lett volna” – válaszolták Vargha Fruzsina alpolgármester kabinetjéből. Ezt jövő februárban fogják megtartani, és a 9 kategória győzteseit is csak akkor fogják kihirdetni. Csíkszeredában a város legjobb sportolóinak és a Csíkszeredáért tevékenykedő vállalkozóknak, művészeknek a díjazása lehetetlenül el, ha nem sikerül addig támogatót szerezni rá, valamint a várostörténeti kiállítás frissítése. A hivatal tájékoztatása szerint a legfájóbb az Erdélyi Prímások Találkozójának lefújása, amelyet éppen ezekben a napokban szervezett volna meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Székelyudvarhelyen a rendelet korlátozása mondtak le a játék évének egy kiemelt eseményéről, a Játékexpóról, ami már egy teljesen előkészített esemény volt.

Ugyanakkor számos eseményt fognak megszervezni, csak kevésbé lesznek úgymond „látványosak”, mint a korábbi években. Sepsiszentgyörgyön a 33. Népzene- és Néptánctalálkozót, valami az idén másodszor megrendezett TedX Sepsiszentgyörgyöt kellett másképp megszervezni, mint eredetileg tervezték.

Ugyanakkor szinte minden városban spórolnak az adventi, karácsonyi valamint szilveszteri rendezvények „csillogásán” is. Ahogy Portik Vilmos fogalmazott, „sokkal szegényesebbek lesznek” az események, mert nagyon sok esetben „költségtakarékos megoldást kell találniuk”, de meg fogják őket szervezni. Portik példaként a karácsonyi vásári színpadot említette, amit akkor tudnak megfelelően biztosítani, ha támogatás formájában sikerül megoldaniuk. Karácsonyfa ellenben biztosan lesz, mert ugyanazt állítják, mint ez elmúlt két évben, illetve az ünnepi fények és díszek is ugyanazok lesznek Marosvásárhelyen.

Sepsiszentgyörgyön rövidebb lesz majd a karácsonyi vásár, illetve koncerteket is csak az ünnepet megelőző 3 napban terveznek a főtéri színpadra. A korábbi években megszokott, a város két különböző pontján felállított adventi koszorú marad, de idén a korlátozás miatt nem készülnek rájuk új díszek. A tájékoztatás szerint a karácsonyi fények közbeszerzése Sepsiszentgyörgyön még a határozat előtt megtörtént, így erről sem kell lemondaniuk, illetve a #Sepsi felirat is ünnepi arculatot kap. Viszont idén nem lesz karácsonyi tandembiciklizés, amit a korábbi években nagy örömmel próbáltak ki a városlakók. A szilveszteri koncertek esetében is árban barátságosabb kínálatból igyekeznek választani. Székelyudvarhely esetében csak annyit írtak a tájékoztatóban, hogy igyekeznek a rendelkezésre álló lehetőségeket maximálisan kiaknázni.

Szilveszteri tűzijáték Sepsiszentgyörgy főterén, 2022-ben – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Facebook
Szilveszteri tűzijáték Sepsiszentgyörgy főterén, 2022-ben – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Facebook

Csíkszeredában az önkormányzat tájékoztatása szerint lényegében csak a karácsonyváró gyertyagyújtások professzionális élő közvetítése mered el, mert nem köthetnek már erre vonatkozó szerződést. Az eseményt ugyanakkor megtartják, az díszkivilágítás az érvényben levő közvilágítási szerződésünk része. „Az ünnepi fények felkapcsolásának ezért nem lesz akadálya idén sem, de nem bővíthetünk és nem javíthatunk. Csak a működőképes elemeket alkalmazhatjuk, amelyek az előző évek készletei” – írták. Lesz Elő Karácsonyváró Kalendárium is, amit egy közösségi kezdeményezés, tehát nem kerül az önkormányzatnak pénzbe, és a korábbi évekhez hasonlóan, karácsonyfát is adományból állítanak. „A tűzijátékot illetően még nincs végleges döntés” – jegyzi meg, és ezzel nincsenek egyedül, Marosvásárhelyen is kétséges még, hogy megtudják-e szervezni.

„Egyelőre bizonytalan a tűzijáték sorsa, hogy tudunk, mint szolgáltatásra költeni december elsején vagy szilveszterkor. Ez is olyan szolgáltatási kategória, amire a rendelet szerint az év első 9 hónapjának az átlagát költhetjük. Ez viszont esetünkben olyan csekély összeget jelent, amiért senki sem fogja vállalni, hogy ilyen szolgáltatást biztosít” – tette hozzá Portik Vilmos.

Két olyan település volt, ahonnan arról számoltak be, hogy nagyjából változatlan formában szervezik meg az eseményeket mint korábban. Kolozsváron – valószínűleg épp a mérete miatt – nem nagyon téma a kormányrendelet korlátozása, még a hatályba lépése előtt leszerződték a rendezvényekkel, díszkivilágítással, tűzijátékkal stb. kapcsolatos kiadásokat. A Karácsonyi Vásárt és a Téli Vásárt pedig külön cég szervezni, arra nem vonatkozik a rendelet.

A kézdivásárhelyi eseményeket is rendre megszervezik. Decemberben általában az adventi gyertyagyújtás mellett Mikulásjárást és Karácsonyi gyermekvárost (ez egy vásárral egybekötött, gyerekeknek szánt, kétnapos, délután zajló program) tartanak. Azt írják, mivel a Mikulást még a rendelet hatályba lépése előtt „becserkészték”, így „a gyerekeknek szánt ajándéka még a kormánydöntés előtt bekerült a puttonyába”, és másra gyakorlatilag idén nem költenek. „Ebben az esetben szerencsénk volt” – jegyzi meg az önkormányzat tájékoztatása az ajándékokra célozva. A Karácsonyi gyermekvárossal kapcsolatban az önkormányzat már évek óta a Wegener Pro Sanitate Alapítvánnyal működik együtt. Az alapítvány pedig vállalta, hogy idén a rendezvény teljes anyagi vonzatát magára állják. Megjegyzik, a szervezést – ahogy a korábbi években is – az önkormányzaton belül oldják meg, így az nem kerül pénzbe, az alapítvány beszáll a kísérőprogramok költségeibe. A díszkivilágításhoz pedig a már meglévő elemeket használják, az sem fog most pénzbe kerülni az önkormányzatnak.

Úgy tűnik, hogy inkább a felújítások sínylik meg megszorításokat

Bár erre külön nem kérdeztünk rá, de azért a tájékoztatókból kitűnik, hogy így is elkeserítőnek tartják a kormány kiadáscsökkentő sürgősségi rendeletét. Csíkszeredában Korodi Attila korábbi tájékoztatása szerint tizenhat tervezést, öt kivitelezést és számos olyan eseti beavatkozást akaszt meg, amely időszerűtlenné válik a késlekedés miatt. Elakadnak szerződéskötések, közbeszerzések, kétségessé válnak projektlezárásokhoz szükséges szerződésmódosítások.

A teljesség igénye nélkül: megakad a Nagy István sétány vagy éppen a Hunyadi János, Kós Károly utca és Szentkirályi utca felújításának elkezdése, kaotikussá válik a közvilágítás-fejlesztés, nem tudnak kész tervekkel pályázni a Regionális Operatív Programból mintegy negyven tömbház hőszigetelésére. De olyan beavatkozások is elmaradnak Csíkszeredában, mint a Rét utcai veszélyes nyárfák kivágása (amelyre a madárvédelmi előírások miatt csak most, ősszel van lehetőség). A lakosságot hátrányosan érinti, hogy egyebek mellett a helyi roncsautóprogram is a „vészfék” áldozata lesz.

Székelyudvarhely esetében is számos olyan projektet sorol fel az önkormányzat tájékoztatója, amit le kell állítsanak. „Minden beruházás, ami nem jutott el szerződéskötésig” – írták. Így például a Bethlen Gábor utca közvilágításával, a Küküllő-parti kerékpárúttal vagy épp a Dózsa György és Mihai Eminescu utcák felújításával kapcsolatos projektet kellett leállítani. Emellett több folyamatban lévő munkálat kifizetése lehetetlenedett el, például a Kossuth Lajos utca aszfaltozási munkálatainak a kifizetése vagy épp a zöldövezeti munkálatok, ami ez éves munkák 60 százalékát jelentenék. Olyan területeket is érint az intézkedés, mint a Stúdió Mozi épületének belső felújítása, ami ha lesz költségvetés áttolódik, akkor áttolódik a következő évre, a vetítővászon beszerzése, amiből már egy 30.000 lejes részlet ki van fizetve, de nem tudják a fennmaradó részt kifizetni, pedig most szállítanák ki. A Haáz Rezső Múzeum esetében a kovácsműhely Szejkére költöztetése marad el. Ha lesz rá pénz, akkor jövőre ezt is szeretnék megvalósítani. A Tomcsa Sándor Színháznál új stúdió székek és színpadtechnikai eszközök beszerzése marad el, míg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak tovább könyvek beszerzéséről kell lemondania idénre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!