Őszi vörösekben és sárgákban pompázó panorámákkal, eklektikus ösvényekkel lepett meg a Brassó melletti Kotla-hegy

2023. november 12. – 10:13

Őszi vörösekben és sárgákban pompázó panorámákkal, eklektikus ösvényekkel lepett meg a Brassó melletti Kotla-hegy
Kilátás a Kotla-hegyről – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Laza túrának indult a Brassótól alig több mint tíz kilométerre lévő Kotla-hegy (1292 m) és vár bevétele, de első őszi túránkon a csúszós és sziklás terepnek mégis sikerült megizzasztania bennünket, a kilátás és a természeti kincsek azonban minden fáradtságunkért kárpótoltak.

Aki szerint nem az ősz a legszínesebb, legkarakteresebb évszak, az könnyen lehet, hogy nem sétált eleget a helyi parkban, lombhullató erdőben, és biztosan nem járta végig a Kotla-hegy sziklás túraösvényeit, mint mi. A nem túl nehéz, de nem is túl könnyű őszi túra ugyanis számos meglepetéssel, és méretéhez képest nagyon sok élménnyel rajzolta fel magát a kedvenc laza és látványos túráink térképére.

A Persány-hegység részét képező Kotla távolról fordított üstnek, teknőnek néz ki, állapítottuk meg Sepsiszentgyörgyről a hegy felé menet az autóban, lengyel sógorom kérdése nyomán. A kotla ugyanis szláv nyelveken üstöt jelent. A hegynek azonban csomó más neve is van, mint a Feketehegy, Nagy-Feketehegy, szászul a Schwarzberg, románul a Măgura Codlei, és nem mindegy, hogy melyik nevén szólítjuk, amikor túrázni megyünk oda, mert könnyedén a Szilágyságban vagy Szlovákiában találjuk magunkat a GPS-en kiadott opciók nyomán. Legegyszerűbb tehát, ha a hegyéről kevésbé, de börtönéről annál ismertebb Feketehalomra bökünk rá, amit általában a székely köznyelv is a román nevén, Codleaként emleget.

Feketehalom Brassótól alig 11 kilométerre található, útközben a vidombáki repülőtér is megcsodálható még működő állapotában, de ennél talán nagyobb érdekesség maga a 20 500 fős városka, ahol 500 magyar él, és amelyhez Sepsiszék felperzselése is köthető, mert a Rákóczi-szabadságharc idején Graven császári ezredes itt verte meg a Kereskényi László parancsnoksága alatt álló, Rákóczi mellé állt székelyeket, majd a csata után büntetésből gyújtogatni kezdett.

A barcasági településen a magyarok jelenléte nem érződik, a város inkább a szász építészeti stílust, a házzal egybefüggő szász kapukat őrzi, illetve a szocialista tömbházakat, utóbbiak azonban inkább tájidegennek hatnak, miközben az ember a Kotla lábán kapaszkodik fel, és visszanéz a városkára.

Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Nem a méret a lényeg: a Kotla is tud nehézségeket gördíteni a túrázók elé

Amikor amatőr túrázó csapatunkkal a piros háromszög jelzést követve Feketehalomról a Kotla 1292 méter magas csúcsa felé indultunk a Sas (Vulturului) utcában, még nem sejthettük, hogy mi vár ránk. A jó időt persze a Kotla előre jelezte nekünk, a hegy ugyanis időjósként is funkcionál, ha hiszünk a szász közmondásban: ha fején kalapot visel, jó idő lesz; ha gallér van rajta, elindulhatsz; ha kardja villan, esni fog.

Napsütésben hagytuk el tehát az aszfaltutat, hogy a csupasz vagy házakkal teleszórt dombok után meredek erdőrengetegen át vezető földútra érjünk. A természet sokoldalúsága hamar megmutatta, mire képes, hisz amíg lent fenyőerdő várt bennünket, addig fennebb már a lombhullató erdő varázsolt el: a fákon pár levél még konokul tartotta magát a faágon, de a levelek többnyire már megadták magukat az ősz hatalmának, és megannyi színben kacskaringózva földet értek. A levelek hullása, színei gyönyörűen hatottak a napsütésben.

Miközben az erdei túraösvény egyre meredekebbé vált, az első meglepetésben is részünk lehetett. A felfelé hömpölygő levélúton egy foltos szalamandrára (Salamandra salamandra) bukkantunk. Sárga foltjai nem csak a rejtőzködést segítik a levelek között, hanem mérgező bőrére is felhívják a figyelmet: a halántékán lévő, fekete pöttyökkel tarkított mirigyekben termelődő váladék szembe vagy szájba jutva nyálkahártya-gyulladást okoz. A védett állatkát így pár kép erejéig zavartuk, majd útjára engedtük.

Foltos szalamandra – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Foltos szalamandra – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Mi pedig lassan első kihívásunkkal is szembesültünk, egy nagyobb szintemelkedéssel, amit hossza mellett tovább nehezített az aranyszínű levélszőnyeg alatti nedves föld, amin a bakancsok el-el csúsztak.

A nehezebb szakasz után sem pihenhettünk meg, várt ránk egy nagyjából 300 m-es szintkülönbség. A piros jelzésű útvonalról ugyanis a sárgára váltottunk át, ehhez a főgerinc közepén kellett átvágnunk egy jelzetlen úton, ami csak az általunk használt applikáción (maps.cz) jelenik meg. Erre azért volt szükség, mert térképészünk és megbízott túravezetőnk, Bedőházi Róbert szerette volna, ha a Fehér-kőhöz (Piatră Albă, 1050 m) is eljutunk, amit valóban kár lett volna kihagynunk. Ide egy kevésbé élesen emelkedő, néhol sziklás és mászós szakaszon jutottunk fel, majd csakhamar a már karnyújtásnyira, 20 percre lévő Kotla 1292 m-es csúcsához is eljutottunk. A mintegy 6 km-es távot két óra alatt tettük meg (8,30-10,30) erőltetett lépésben.

A nem túl magas hegyre pedig úgy tűnik igaz az a mondás, hogy kicsike a bors, de erős, hisz nem túl könnyű túra vezet ide, ugyanakkor kilátói és természeti adottságai miatt nagyon megéri bevenni. A Kotlán járva elképesztő látvány terül elénk: a Fogarasi-havasok, a Királykő, a Leaota-hegység, a Szárkő-hegység, a Bucsecs-hegység, de a dombok, esztenák, kis erdők is káprázatosak.

A csúcsra érve az ilyenkor szokásos csúcsfotókat hamar lezavartuk, és következő úticélunk felé indultunk. A piros jelzésre visszatérve egy könnyebb, lefelé haladó szakasz vezetett – a kaldera sziklákat (Stâncile Călărețului) is érintve – a Kotla másik látványosságához, a hegyen épült Feketehalom várához (Cetatea Neagră), ahová 45 perces könnyű terepen át vezet az út lefelé. Itt mára csak a földdel szinte egyenlővé tett körfal látható egy sziklába ágyazódva, és három nyelvű (egyik sem magyar) tábla jelzi, hogy jó helyen vagyunk.

A Schwarzburg néven is ismert várat a német Teuton lovagrend hozta létre még 1211-ben. Manapság azonban inkább várromnak mondható, miután a Teutonok elég hamar kiűzettek IV. Béla „jóvoltából”, és Károly Róbert már 1335-ben leromboltatta, azóta pedig nem is épült fel. Aki azonban erre jár, az elsősorban amúgy sem a vár miatt jön ide, hanem a természeti látványosságokért, amiből azért bőven akad.

Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Az ereszkedés is tartogatott meglepetéseket

Egy látványosság pedig még mindig hátra volt, így itt sem időztünk sokat, mert a feketahalmi tavakat is meg akartuk nézni, ehhez azonban teljesen le kellett jönnünk a hegyről. Általában ez nem csak sokkal gyorsabb, de könnyebb is szokott lenni, időben most sem volt másként, 1,5 óra alatt leértünk, a lefelé vezető utat azonban a bokatörős kövek, a sziklás út miatt könnyűnek azért nem lehetne nevezni. Esetleg szórakoztatónak azok számára, akik élvezik a néhol mászást is igénylő terepet, amire nem igazán számítottunk, amikor útnak indultunk, de legalább változatos túraútvonalban volt részünk.

Utunk egy idő után visszavezetett a piros és kék háromszög jelzésekre, amelyeken eredetileg elindultunk felfelé. Innentől kezdve fokozatosan ereszkedtünk a földúton, és szinte semmi különösebb akadály nem állta utunkat, a lombhullató erdők aranyozott színe viszont továbbra is rabul ejtett.

Számításaink szerint összesen 14 km-t tettünk meg, mire – nagyjából öt-hat óra alatt – ismét a hegy lábához értünk. A jó idő egészen eddig kitartott mellettünk, de a tavakhoz vezető 6 km-es utat jobbnak láttuk már autóval megtenni, mert az esőfellegek gyülekeztek, és a tavakat gyalog körbekerülni így is egy órás sétának ígérkezett. Ha azonban már itt voltunk, akkor semmiképp nem akartuk kihagyni, és kár is lett volna, mert a tavak, a nádasokkal, a vízben amortizálódó fatörzsekkel olyan nyugodtságot árasztottak magukból, amely minden fáradtságunkért kárpótolt, így már csak meleg zuhanyra és laktató elemózsiára vágytunk, hogy teljes legyen a nap.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!