A bíróság alapfokon érvénytelenítette Novák Eduárd 40 százalékos kvótát előíró légiószabályát

2023. október 17. – 16:27

A bíróság alapfokon érvénytelenítette Novák Eduárd 40 százalékos kvótát előíró légiószabályát
Novák Eduárd bemutatja a 40%-os kvótát előíró rendeletét 2023. február 21-én – Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A beszterce-naszódi Gloria 2018 női kézilabdacsapat bírósági úton érvénytelenítette Novák Eduárd korábbi RMDSZ-es sportminiszter sokat vitatott rendeletét, amiben előírta, hogy a csapatsportok országos versenyein a pályára küldött játékosoknak legalább 40 százaléka romániai legyen, ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kapnak. A női kézilabda-élvonalban szereplő csapat a kolozsvári táblabíróságon támadta meg a rendeletet, és múlt pénteken kihirdetett ítéletében a bíráság első fokon nekik adott igazat – írja a Digisport.

A Sportminisztérium tavaly júliusban jelentette be, hogy 2022/2023-as szezontól kezdve kötelezővé teszi, hogy a csapatsportok országos versenyein a pályán lévő játékosok legalább 40 százaléka romániai legyen. A jogszabállyal kapcsolatban több nemzeti szövetség, köztük a Román Labdarúgó Szövetség és a Román Kézilabda Szövetség is támadta a minisztériumot, azzal érvelve, hogy az sérti a munkaerő szabad áramlásának uniós elvét. Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke is azon véleményen volt, hogy a szabályozás sérti az EU szabad munkavállalásra vonatkozó alapelvét. Novák közben többször is hangoztatta, hogy szerinte nem diszkriminatív a 40 százalékos kvóta. November végén aztán kormányhatározat döntött a sport terén elkövetett szabálysértés bírságának megnöveléséről, idén februárban pedig egy újabb miniszteri rendelettel az ellenőrzési és bírságolási keretet rögzítette.

„A Novák-törvény egy jobboldali ügy, amiért remélem, hogy a Nemzeti Sportügynökség meg fog küzdeni. Sajnálatos, hogy elveszíthetjük a kiváló román sportolók számára megszerzett területet, a gyermekeink jövőjét. A sportolók 90%-a lemond, mert nincs helyük a klubcsapatokban, és mi egy olyan rendeletet vonunk vissza, amely előnyöket biztosít számukra” – kommentálta a hírt Novák Eduárd a Facebookon. A Krónika összefoglalójából egyébként az derül ki, hogy a Novák által emlegetett Nemzeti Sportügynökség vezetője, Elisabeta Lipă is kiállt mellette.

A Transtelex korábban megkereste Kokoly Zsoltot, a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara Jogtudományi Tanszékének oktatóját, akinek az egyik szakterülete az EU egységes piacának és a gazdasági alapszabadságoknak a szabályozása. A jogász elmondása szerint a személyek szabad mozgását biztosító elv alapján a közvetlen megkülönböztetés – például az állampolgárságon alapuló kvóták – a hivatásos sport esetében nem megengedettek. Kokoly szerint elviekben az Európai Bizottságnak már az első miniszteri rendelet alapján lehetősége lett volna kötelezettségszegési eljárást indítani Románia ellen az uniós jog megsértésének gyanúja miatt. Ugyanakkor a gyakorlatban mérvadó szempont az is, hogy az illetékes szervek (ez esetben sportszervezetek, klubok) gyakorlatba is ültessék a rendelkezéseket, és ezáltal ténylegesen is létrejöjjön a rendeletben előírt tényállás. A szabályozásról ebben az anyagunkban írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!