Novák Eduárd szerint nem diszkrimináló a román sportolókra vonatkozó 40 százalékos kvóta

2023. február 2. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

A román sportolókra vonatkozó 40 százalékos kvóta követelménye a hazai versenyeken nem sérti az európai szabályokat, és ezért nem diszkriminatív – közölte csütörtökön a Facebook-oldalán a sportminiszter, akit az Agerpres idéz.

Novák Eduárd szerint megfelelő jogi keretre van szükség ahhoz, hogy a jövő generációi is elérhessék a torna, a kézilabda, a futball, az evezés és más sportágak romániai aranycsapatainak az eredményeit. Ezért írta alá a 2022/500-a számú miniszteri rendeletet, amelyik előírja, hogy a hazai hivatalos versenyeken pályára lépő román játékosok arányának legalább 40 százaléknak kell lennie. „Ez egy olyan kezdeményezés, amelyről a közelmúltban heves viták folytak, de fellélegzést jelenthet a sport számára” – írta a miniszter.

Bejegyzése szerint Novák Eduárd egy olyan rendszerben hisz, amellyel jobban lehet népszerűsíteni a romániai sportolókat és növelni a válogatott bázisát a csúcsteljesítmény elérésében. „Lehet, hogy fiatal sportolóink szobájuk falán olyan példaképek díszelegnek, mint Hagi, Popescu, Neagu, Huţupan, Pîrv, Mureşan vagy más romániai legendák, de ahhoz, hogy a nyomdokaikba léphessenek, azokban a csapatokban kell érvényesülniük, amelyekben játszanak” – fogalmazott a tárcavezető.

Emlékeztetett arra, hogy a tornában, az atlétikában, az evezésben és más sportágakban nagyszerű eredményeket érhetnek el a romániai sportolók. A kézilabdában és a labdarúgásban is már a rendelet hatályba lépése előtt néhány csapat 40 százalékos arányban hazai játékosokkal játszott.

„A 40 százalékos arány pedig egy reális elvárás, hiszen nem lehet csak külföldi játékosokból álló csapatunk, ha a sportágat, a válogatottakat és egy hosszú távú projektet akarunk fejleszteni. Itt az ideje, hogy felvállaljuk mindazt, amit igazán akarunk. A cél is fontos, azok a trófeák vagy címek, amelyeket meg akarunk nyerni, de az odavezető út is. Ha sikerül győzelmeket aratnunk és eközben a szabadidősportot és egy egészségesebb társadalmat fejlesztenünk, akkor ezek a győzelmek annál nagyobbak tudnak lenni” – vélekedett Novák.

A miniszter leszögezte: a közvéleményben elterjedtekkel ellentétben a 2022/500-as számú rendelet nem sérti az európai normákat, sem az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkében előírt szabad mozgást, tehát nem diszkriminatív jellegű.

„Franciaországból, Olaszországból és más országokból is láthatunk példákat, amelyek hasonló intézkedéseket alkalmaztak, és ott senki nem tartotta mindezt diszkriminatívnak. Úgy vélem, hogy az európai értékek alapján lehetnek erős csapataink, amelyekben helyet adhatunk azoknak, akik a jövő legendái lehetnek” – zárta bejegyzését Novák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!