Megduplázódott a bușteni-i Cantacuzino-kastély látogatóinak a száma a Wednesday sikere óta

2023. május 13. – 17:04

Megduplázódott a bușteni-i Cantacuzino-kastély látogatóinak a száma a Wednesday sikere óta
Fotó: Cantacuzino-kastély Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Megduplázta a bușteni-i Cantacuzino-kastély látogatóinak a számát a Wednesday sikere – írja az Adevărul.

Az Addams Family kultfilm egyfajta folytatásaként, tavaly novemberben debütált a Wednesday című netflixes sorozat, amelynek egyik fő helyszíne volt a bușteni-i Cantacuzino-kastély környéke. Itt forgatták ugyanis a Nevermore Akadémia környéki külső jeleneteket. A sorozat óriási siker volt, mindenféle nézettségi rekordokat döntött, a streaming-szolgálató már be is jelentette, hogy érkezik a Tim Burton rendezte sorozat második évada. Nem meglepő, hogy megnőtt az érdeklődés a forgatási helyszínei iránt.

A lap szerint a kastély most „mágnesként vonzza” a külföldi turistákat. „A jelentős hazai érdeklődő mellett minden kontinensről érkeztek turisták, hogy meglátogassák a kastélyt, azaz a Nevermore Akadémiát. Számos európai országból jöttek már turisták, például Olaszországból, Moldovából, Lengyelországból, Ausztriából, Franciaországból, Görögországból, Németországból, Spanyolországból. Az amerikai kontinensről (beleértve Latin-Amerikát is) és Ázsiából is voltak látogatók: olyan országokból jöttek, mint Japán, Dél-Korea, Törökország, Izrael, Kína” – nyilatkozta a lapnak Cristina Băran-Poesina, a kastély kommunikációs menedzsere.

Igaz, a kastély működtetőéi sem tétlenkedtek, igyekeztek minden érdeklődőnek megmutatni azokat a helyszíneket, ahol a jelenetek játszódtak, és mindenféle táblákat helyeztek el, ahol a látogatók a kedvenc szereplőjüknek „beöltözve” fényképeztethették magukat.

A kastélyt a Gheorghe Grigore Cantacuzino herceg, a korabeli Románia miniszterelnöke építette. A neoromán stílusú épült Grigore Cerchez építész tervei alapján 1911-re készült el. Az épület az 1948-as államosításig volt a Cantacuzino család tulajdonában, utána a Belügyminisztérium működtetett benne szanatóriumot. Manapság múzeum működik benne. A sorozatban csak külső jelenteteket vettek fel ezen a helyszínen.

Egyébként számos más romániai helyszín is megjelenik a sorozatban. Feltűnik a bukaresti Dinamo klub uszodája, a Bukaresti Műszaki Egyetem egyik épülete, a sinaiai királyi állomás, a bukaresti Dimitrie Brândză botanikus kert üvegháza, illetve több jelenetet is a bukaresti Monteoru-házban vettek.

Korábban már olyan hírek jelentek meg, hogy a sorozat második évadát már nem biztos, hogy Romániában forgatják, és ebben nem csak a történetszál alakulásának van szerepe, hanem annak is, hogy a helyi filmipari cégek lépten-nyomon megpróbálták „lehúzni” a gyártót, és amikor technikai eszközöket bérelt volna, folyamatosan túlárazott ajánlatokat kapott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!