Megduplázódott a bușteni-i Cantacuzino-kastély látogatóinak a száma a Wednesday sikere óta

2023. május 13. – 17:04

Megduplázódott a bușteni-i Cantacuzino-kastély látogatóinak a száma a Wednesday sikere óta
Fotó: Cantacuzino-kastély Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Megduplázta a bușteni-i Cantacuzino-kastély látogatóinak a számát a Wednesday sikere – írja az Adevărul.

Az Addams Family kultfilm egyfajta folytatásaként, tavaly novemberben debütált a Wednesday című netflixes sorozat, amelynek egyik fő helyszíne volt a bușteni-i Cantacuzino-kastély környéke. Itt forgatták ugyanis a Nevermore Akadémia környéki külső jeleneteket. A sorozat óriási siker volt, mindenféle nézettségi rekordokat döntött, a streaming-szolgálató már be is jelentette, hogy érkezik a Tim Burton rendezte sorozat második évada. Nem meglepő, hogy megnőtt az érdeklődés a forgatási helyszínei iránt.

A lap szerint a kastély most „mágnesként vonzza” a külföldi turistákat. „A jelentős hazai érdeklődő mellett minden kontinensről érkeztek turisták, hogy meglátogassák a kastélyt, azaz a Nevermore Akadémiát. Számos európai országból jöttek már turisták, például Olaszországból, Moldovából, Lengyelországból, Ausztriából, Franciaországból, Görögországból, Németországból, Spanyolországból. Az amerikai kontinensről (beleértve Latin-Amerikát is) és Ázsiából is voltak látogatók: olyan országokból jöttek, mint Japán, Dél-Korea, Törökország, Izrael, Kína” – nyilatkozta a lapnak Cristina Băran-Poesina, a kastély kommunikációs menedzsere.

Igaz, a kastély működtetőéi sem tétlenkedtek, igyekeztek minden érdeklődőnek megmutatni azokat a helyszíneket, ahol a jelenetek játszódtak, és mindenféle táblákat helyeztek el, ahol a látogatók a kedvenc szereplőjüknek „beöltözve” fényképeztethették magukat.

A kastélyt a Gheorghe Grigore Cantacuzino herceg, a korabeli Románia miniszterelnöke építette. A neoromán stílusú épült Grigore Cerchez építész tervei alapján 1911-re készült el. Az épület az 1948-as államosításig volt a Cantacuzino család tulajdonában, utána a Belügyminisztérium működtetett benne szanatóriumot. Manapság múzeum működik benne. A sorozatban csak külső jelenteteket vettek fel ezen a helyszínen.

Egyébként számos más romániai helyszín is megjelenik a sorozatban. Feltűnik a bukaresti Dinamo klub uszodája, a Bukaresti Műszaki Egyetem egyik épülete, a sinaiai királyi állomás, a bukaresti Dimitrie Brândză botanikus kert üvegháza, illetve több jelenetet is a bukaresti Monteoru-házban vettek.

Korábban már olyan hírek jelentek meg, hogy a sorozat második évadát már nem biztos, hogy Romániában forgatják, és ebben nem csak a történetszál alakulásának van szerepe, hanem annak is, hogy a helyi filmipari cégek lépten-nyomon megpróbálták „lehúzni” a gyártót, és amikor technikai eszközöket bérelt volna, folyamatosan túlárazott ajánlatokat kapott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!