A Netflix legfelkapottabb sorozatának, a Wednesdaynek több jelenetét is romániai helyszíneken vették fel

2022. november 28. – 17:30

frissítve

A Netflix legfelkapottabb sorozatának, a Wednesdaynek több jelenetét is romániai helyszíneken vették fel
Fotó: Facebook / Castelul Cantacuzino

Másolás

Vágólapra másolva

Az Addams Family kultfilm egyfajta folytatásaként, november 23-án debütált a Wednesday (magyarul Szerda) című netflixes sorozat, amelynek több filmkockája is ismerős lehetett a szemfüleseknek. A streaming-szolgáltató egy videót tett közzé a Facebookon, ahol megmutatják, hogy a 8 részes mini-sorozat egyik fő helyszínének számító Nevermore akadémiát a bușteni-i Cantacuzino-kastélynál rendezték be.

A kitaszítottak iskolájának helyszínéül szolgáló épületet eredetileg Grigore Cerchez neoromán tervei alapján építették Gheorghe Grigore Cantacuzino kérésére, aki a századforduló idején kétszer is volt Románia (az egyesített Moldva és Havasalföld) miniszterelnöke, és Bukarest polgármestere is.

Nem spoilerezünk, ha eláruljuk, hogy az első rész végén a bukaresti Dinamo klub uszodáját láthatjuk, ahol a főszereplő úgy áll bosszút az öccsét abuzáló normi vízilabdásokon, hogy piranhákat dob a vízbe. Az olimpiai medencét egyébként még 2014-ben adták át és az egyik legnívósabb komplexumnak számított az országban. És ha már az első részről beszélünk, az első snittekre is érdemes figyelni: ezek a filmben Wednesday „átlagos” iskoláját mutatják be, a valóságban azonban a Bukaresti Műszaki Egyetem egyik épületét láthatjuk.

A fővárosból több helyszínt is beválogattak a filmbe: a botanikus kert egyik melegházában tartották a nevermore-i diákok növénytani óráit, az iskola bálja több részletét pedig a Monteoru házban vették fel, amelyet a román történészek szerint a 19. század utolsó negyedévében építtetett egy gazdag bukaresti család.

Érdekesség még, hogy a filmben pár pillanatra felbukkanó állomást a sinaiai királyi állomásnál rögzítették. A hegyvidéki üdülőtelep egyébként az egyetlen olyan település az országban, ahol két királyi állomás is található. A régebbit (itt forgatták a filmet is) a Román Állami Vasutak építette 1886-ban I. Károly király számára. A peronján egy emléktábla jelzi azt a helyet, ahol 1933-ban a vasgárdisták megölték Románia miniszterelnökét, Ion Gheorghe Duca-t.

Tim Burton, a Wednesday rendezője a Libertatea szerint azt mondta a romániai forgatásról, hogy „furcsa módon”, minden passzolt az Addams Family univerzumába.

És hogy még egy romániai vonatozást megemlítsünk: a Wednesday Addams szárnysegédjét alakító kezet, Izét (Thing) Victor Dorobantu „testesítette meg”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!