A Netflix legfelkapottabb sorozatának, a Wednesdaynek több jelenetét is romániai helyszíneken vették fel

2022. november 28. – 17:30

frissítve

A Netflix legfelkapottabb sorozatának, a Wednesdaynek több jelenetét is romániai helyszíneken vették fel
Fotó: Facebook / Castelul Cantacuzino

Másolás

Vágólapra másolva

Az Addams Family kultfilm egyfajta folytatásaként, november 23-án debütált a Wednesday (magyarul Szerda) című netflixes sorozat, amelynek több filmkockája is ismerős lehetett a szemfüleseknek. A streaming-szolgáltató egy videót tett közzé a Facebookon, ahol megmutatják, hogy a 8 részes mini-sorozat egyik fő helyszínének számító Nevermore akadémiát a bușteni-i Cantacuzino-kastélynál rendezték be.

A kitaszítottak iskolájának helyszínéül szolgáló épületet eredetileg Grigore Cerchez neoromán tervei alapján építették Gheorghe Grigore Cantacuzino kérésére, aki a századforduló idején kétszer is volt Románia (az egyesített Moldva és Havasalföld) miniszterelnöke, és Bukarest polgármestere is.

Nem spoilerezünk, ha eláruljuk, hogy az első rész végén a bukaresti Dinamo klub uszodáját láthatjuk, ahol a főszereplő úgy áll bosszút az öccsét abuzáló normi vízilabdásokon, hogy piranhákat dob a vízbe. Az olimpiai medencét egyébként még 2014-ben adták át és az egyik legnívósabb komplexumnak számított az országban. És ha már az első részről beszélünk, az első snittekre is érdemes figyelni: ezek a filmben Wednesday „átlagos” iskoláját mutatják be, a valóságban azonban a Bukaresti Műszaki Egyetem egyik épületét láthatjuk.

A fővárosból több helyszínt is beválogattak a filmbe: a botanikus kert egyik melegházában tartották a nevermore-i diákok növénytani óráit, az iskola bálja több részletét pedig a Monteoru házban vették fel, amelyet a román történészek szerint a 19. század utolsó negyedévében építtetett egy gazdag bukaresti család.

Érdekesség még, hogy a filmben pár pillanatra felbukkanó állomást a sinaiai királyi állomásnál rögzítették. A hegyvidéki üdülőtelep egyébként az egyetlen olyan település az országban, ahol két királyi állomás is található. A régebbit (itt forgatták a filmet is) a Román Állami Vasutak építette 1886-ban I. Károly király számára. A peronján egy emléktábla jelzi azt a helyet, ahol 1933-ban a vasgárdisták megölték Románia miniszterelnökét, Ion Gheorghe Duca-t.

Tim Burton, a Wednesday rendezője a Libertatea szerint azt mondta a romániai forgatásról, hogy „furcsa módon”, minden passzolt az Addams Family univerzumába.

És hogy még egy romániai vonatozást megemlítsünk: a Wednesday Addams szárnysegédjét alakító kezet, Izét (Thing) Victor Dorobantu „testesítette meg”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!