Imádság gombnyomásra! Valaki mesterséges intelligenciával trollkodja az ortodox egyházat

2023. április 17. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

A ChatGPT-ben rejlő lehetőségekkel, illetve esetleges korlátaival csak most ismerkedik a világ. Leghamarabb a diákok ismerték fel a benne rejlő lehetőségeket, ezért például az ausztrál egyetemeken ismét papírra írva kell vizsgázni. Aztán kiderült, hogy már az Amazont is ellepték az olyan könyvek, amelyeket a mesterséges intelligencia írt, majd arra is rájöttek, hogy jobban diagnosztizál, mint egy átlagos orvos.

Nekünk az jutott eszünkbe, hogy ünnepi beszédeket írassunk vele, amelyekről aztán ti döntöttetek: a politikus vagy a ChatGPT beszél jobban. Valaki viszont nagyobb trollkodásban gondolkodott, és nem csak a politikusok ünnepi felszólalásaival játszott el, hanem egy kicsit a Román Ortodox Egyházzal is, és létrehozta a GPT Templomot, vagyis ahogyan az oldalon fogalmaz, az első virtuális templomot mesterséges intelligenciával.

Nagyjából mindent lehet itt, amit az ortodox (és nem csak ortodox) templomokban. A mesterséges intelligencia:

  • imát generál valakiért;
  • akathiszt (az ortodox liturgiában az Úr Jézus, Szűz Mária, egyes szentek tiszteletére, a halottak emlékére írt, különleges szerkezetű ájtatosság, melyet állva végeznek) ír;
  • a gyónásban segít;
  • zsoltárt és egyházi éneket költ;
  • papként válaszol kérdésekre;
  • bibliai verset választ;
  • az alkalomnak megfelelően húsvéti és feltámadási üzenetet fogalmaz meg

Természetesen adakozni is lehet az oldalon, mert mint írják a generálás pénzbe kerül, és ha elfogy a költségvetésük, akkor a generálás is le fog állni. Egyébként már most is akadozik a „szolgáltatás”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!